Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
Že nekaj časa se ukvarjam z ugotavljanjem katera sorta ćilija je primerek, ki ga imam.
Po cvetu bi določil da spada v C.Annuum. Še najbolj podoben je Hungarian Hot Wax.
Bistvene lastnosti so:
- višina rastline cca 40 cm
- plodovi rastejo POKONČNO ( kar je lastnost prvinskih sort)
- plodovi so okrog 10cm dolgi in debeli do 2cm ( se pravi OGROMNI za pokončno rast)
- stena ploda je 2 do 3mm, semen je precej
- ostrina je približno v rangu Jalapena
- plod je najprej zelen-rumen-oranžen- opečnato rdeč
- cvet je bel z modrimi prašniki
Ostalo je vidno na fotografijah. Na zadnji je videti, da plodovi ležijo, ker se je cela rastlina ulegla pod težo plodov.
Če ima kdo kaj podobnega bi bil zelo vesel kakšnega podatka.
in še barva cveta in prašnikov:
Po cvetu bi določil da spada v C.Annuum. Še najbolj podoben je Hungarian Hot Wax.
Bistvene lastnosti so:
- višina rastline cca 40 cm
- plodovi rastejo POKONČNO ( kar je lastnost prvinskih sort)
- plodovi so okrog 10cm dolgi in debeli do 2cm ( se pravi OGROMNI za pokončno rast)
- stena ploda je 2 do 3mm, semen je precej
- ostrina je približno v rangu Jalapena
- plod je najprej zelen-rumen-oranžen- opečnato rdeč
- cvet je bel z modrimi prašniki
Ostalo je vidno na fotografijah. Na zadnji je videti, da plodovi ležijo, ker se je cela rastlina ulegla pod težo plodov.
Če ima kdo kaj podobnega bi bil zelo vesel kakšnega podatka.
in še barva cveta in prašnikov:
-
- Kraj: Domžale
En vragec, ki sem ga sejal šele na začetku aprila. Sem se že bal, da bo prepozno, amapk očitno še nekaj bo iz njega ...
Pa še nekaj vprašanj za vse čili-mojstre:
Ali kaj regulirate število plodov na rastlinah ?
Oziroma, ali je kakšna omejitev, koliko plodov lahko ena rastlina prehrani, da je kvaliteta plodov še zadovoljiva ?
Razmišljam namreč, da bi na enem Habaneru, ki ima sedaj še kar lepo število plodov, poščipal vrhnje poganke in cvetove, da bi spodnji hitreje dozorevali in bili večji.
Ima to smisel, naj še počakam ali je moje razmišljanje popolnoma brezvezno ?
Na hitro in nekoliko površno prešteto ima sedaj rastlina kakšnih 60 plodov in vsaj še toliko cvetov in cvetnih nastavkov.
Hvala.
Pa še nekaj vprašanj za vse čili-mojstre:
Ali kaj regulirate število plodov na rastlinah ?
Oziroma, ali je kakšna omejitev, koliko plodov lahko ena rastlina prehrani, da je kvaliteta plodov še zadovoljiva ?
Razmišljam namreč, da bi na enem Habaneru, ki ima sedaj še kar lepo število plodov, poščipal vrhnje poganke in cvetove, da bi spodnji hitreje dozorevali in bili večji.
Ima to smisel, naj še počakam ali je moje razmišljanje popolnoma brezvezno ?
Na hitro in nekoliko površno prešteto ima sedaj rastlina kakšnih 60 plodov in vsaj še toliko cvetov in cvetnih nastavkov.
Hvala.
Andrej Banko je napisal/a: |
Ali kaj regulirate število plodov na rastlinah ? Oziroma, ali je kakšna omejitev, koliko plodov lahko ena rastlina prehrani, da je kvaliteta plodov še zadovoljiva ? Razmišljam namreč, da bi na enem Habaneru, ki ima sedaj še kar lepo število plodov, poščipal vrhnje poganke in cvetove, da bi spodnji hitreje dozorevali in bili večji. Ima to smisel, naj še počakam ali je moje razmišljanje popolnoma brezvezno ? Hvala. |
To sem tudi jaz razmišljal pri sorti Rocoto. Da porežem vrhove in naj rastlina vso hrano rabi za zorenje obstoječih plodov ki bodo tako ali tako precej pozni.
Drugače pa rastlina itak ve kdaj je dosegla svoj "limit" s plodovi in višek cvetov/plodov odvrže.
Hja, lahko bi hitreje rastli in zoreli
Trenutno so v fazi prvih zrelih plodov Habaneri. Dva grma črnih habanerov, ki pa izgleda, ne bodo takšni kot vzorčne slike, na podlagi kateri sem jih nabavil.
od Semillasa je čisti nateg, takšna semena sem pri njih nabavil že leta 13', tale enaka pa letos
Semena te sorte so bila nabavljena pri UK Chilli Seeds, plodovi so zelo podobni njihovi sliki.
Se pa zelo razlikujejo od slik za ta konkreten nov črni čili (kros med dvema sortama), ki jih prilagajo drugi semenarji ....
Zanimivo, ti habaneri, kupljeni pri UK Chilli Seeds so zelo podobni kot jih na sliki "reklamira" Semillas - tako da ..... _________________mfranc
Trenutno so v fazi prvih zrelih plodov Habaneri. Dva grma črnih habanerov, ki pa izgleda, ne bodo takšni kot vzorčne slike, na podlagi kateri sem jih nabavil.
od Semillasa je čisti nateg, takšna semena sem pri njih nabavil že leta 13', tale enaka pa letos
Semena te sorte so bila nabavljena pri UK Chilli Seeds, plodovi so zelo podobni njihovi sliki.
Se pa zelo razlikujejo od slik za ta konkreten nov črni čili (kros med dvema sortama), ki jih prilagajo drugi semenarji ....
Zanimivo, ti habaneri, kupljeni pri UK Chilli Seeds so zelo podobni kot jih na sliki "reklamira" Semillas - tako da ..... _________________mfranc
MFranc, ta tvoj Semmillasov je še bolj okrogel, kot je bil lanski pri meni: http://forum.gartlc.si/gartlc-about3580.html&highlight=habanero+black
Lahko pišeš Petru in mu priložiš sliko njegovih habanerov in za primerjavo od UK Chilli Seeds. Mogoče mu bo potem jasno, da so črni habaneri lahko v resnici podolgovati in špičasti, kot so na njegovi sliki.
Lani sem pisala Petru in mu poslala slikco svojih črnih habanerov iz njegovih semen. Najin dvogovor je potekal takole:
Peter: Why do you think this is not original Black Habanero?
Jaz: Because Black Habanero in your photo is more elongated and narrowed below the tip. My fruits are rounded bottom.
Peter: They are very variable in shape.
Lahko pišeš Petru in mu priložiš sliko njegovih habanerov in za primerjavo od UK Chilli Seeds. Mogoče mu bo potem jasno, da so črni habaneri lahko v resnici podolgovati in špičasti, kot so na njegovi sliki.
Lani sem pisala Petru in mu poslala slikco svojih črnih habanerov iz njegovih semen. Najin dvogovor je potekal takole:
Peter: Why do you think this is not original Black Habanero?
Jaz: Because Black Habanero in your photo is more elongated and narrowed below the tip. My fruits are rounded bottom.
Peter: They are very variable in shape.
Sadike iz bauhausa na balkonu. Vse od Volmary.
Habanero red. Habanera nisem se nikoli sadil in jedel. Sem pa probal nekega malega mutanta pred tednom. Ta je zrastel iz prvih cvetov v mikroloncku. Okus zelo vsec. Danes pa generalka z vecjimi plodovi. Mal cvikam ampak pomoje bo slo ce so mi tajci zelo vsec.
FireFlame in StarFlame pod nekim komercijalnim imenom. Ce vas zanima produktivnost so to sorte za vas, So pa malo mocnejsi od naprimer Jalapena.
Thai cili je tud zacel. Ta cili mi je zaenkrat tudi najbolj vsec. No ne ravno ta, ker ga se nisem probal. Mislim na tajski cili nasplosno. Je pa vmes en mutant, ki je prvi zrastel.
Jalapeno se ni zrel. Kaze, da bo najbolj pozen.
Tole je pa z vrta od mame pred kakim tednom. Papezeva krona od forumasa pep-a.
Neznana sorta od tete. Raste navgor.
Iz istih semen podobne velikosti vendar raste navzdol. Ti tudi niso tako okusni kot zgornji.
Edit:
Dodal sem nove slike z natancnimi imeni sort ter dodatne opise.
Habanero red. Habanera nisem se nikoli sadil in jedel. Sem pa probal nekega malega mutanta pred tednom. Ta je zrastel iz prvih cvetov v mikroloncku. Okus zelo vsec. Danes pa generalka z vecjimi plodovi. Mal cvikam ampak pomoje bo slo ce so mi tajci zelo vsec.
FireFlame in StarFlame pod nekim komercijalnim imenom. Ce vas zanima produktivnost so to sorte za vas, So pa malo mocnejsi od naprimer Jalapena.
Thai cili je tud zacel. Ta cili mi je zaenkrat tudi najbolj vsec. No ne ravno ta, ker ga se nisem probal. Mislim na tajski cili nasplosno. Je pa vmes en mutant, ki je prvi zrastel.
Jalapeno se ni zrel. Kaze, da bo najbolj pozen.
Tole je pa z vrta od mame pred kakim tednom. Papezeva krona od forumasa pep-a.
Neznana sorta od tete. Raste navgor.
Iz istih semen podobne velikosti vendar raste navzdol. Ti tudi niso tako okusni kot zgornji.
Edit:
Dodal sem nove slike z natancnimi imeni sort ter dodatne opise.