Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Neznana rastlina

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Datura ( po domače ). Wink

Drugače pa uradno slovensko tole: https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_kristavec
Nazadnje urejal/a Andrej Banko 26 Jul 2016 20:19; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Menda kar strupena._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Bravo, se mi je zdelo, da je znana rastlina in da sem jo že videl.
Nekateri se s tem tudi drogirajo, vsaj tako pravi splet.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Peter je napisal/a:
Nekateri se s tem tudi drogirajo, vsaj tako pravi splet.

Ja, smrtno nevarna. 2x v zadnje 50 letih so se njena semena znašla v ajdi. Nehote, ampak, so se. Lahko kdaj, če bo koga zanimalo, podrobneje razložim, kako.
Sorodnica okrasne trobente, ki je tudi zelo strupena. Pred leti so se fantje nekje v Prekmurju, se mi zdi, nekaj igrali s kuhanjem in pitjem čajev iz nje in končalo se je s smrtjo, enega ali dveh, se ne spomnim več natanko.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Kdo je to?

https://www.dropbox.com/sc/1hzbhqlzs8l9xhk/AAC-JY8Ul5kml5qHTwJstg4-a

Mislim si, da bi bila neka šentjanževka, pa ne vem katera. Na to misel me poleg sličnosti usmerja še vijolično barvilo, ki ostane na koži, če zmendraš cvetne popke.

Bega me edino višina, ki ne preseže dveh centimetrov.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Vsekakor je ena od krčnic. Vendar ne šentjanževka (Hypericum perforatum), ta je visoka in se edina od krčnic uporablja v zdravilne namene.
V svetu je čez 300 vrst Hypericum, pri nas poleg šentj. še kakih 10. Najbolj razširjene: H. hirsitum (dlakava k.), H. maculatum (pegasta k.), H. tetrapterum (krilata), H. montana (gorska k.) in H. humifusum (polegla k.).
Za točno določitev boš moral proučiti podrobnosti posamezne
Laughing . lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc

Na fotografijah se razlikovalnih znakov ne vidi. Preveri, če ustreza opisu:
Tanko, poleglo steblo je golo, v prerezu okroglo ali dvorobo (nikakor ne štirirobo), čašni listi podolgasti, topi, celorobi, kvečejmu s posameznimi žlezami. Prašnikov 15 do 20, so v 3 snopičih. Cveti od junija do avgusta.
To je po MFS povzet opis vrste polegla krčnica, Hypericum humifusum, ki raste po gozdnih robovih in ob poteh po vsej Sloveniji, razen v submediteranskem območju.
Pravzaprav je, po habitusu edina, ki ustreza, je pa res, da je ne poznam v živo (še).
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

No, jaz jo imam doma, a si nisem upala trditi, ker se, kot praviš, na sliki premalo vidi._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tristo mačkov si (metuljc) mi namenila domače naloge. Ko se malo osuši se odpravim na opazovanje. Je pa po vsej verjetnosti kar H. humifusum.

Sporočim, sicer pa obema hvala za odgovore. Very Happy
metuljc

Čakaj, ti si firbec, a ne? Naj pridem v živo preverit, da ti olajšam delo? Wink (šala mala, itak).
Odgovori