Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Marmelade
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Marmelade
(Prenos iz arhiva)
Pep tule: http://www.delo.si/clanek/121276
ti svetujejo, da dodaš nekaj čilijev zraven in je odličen dodatek k divjačini .....
Če bi jo pred pripravljanjem dal za nekaj časa v zamrzovalnik, bi tudi bila najbrž malo manj trpka in manj grenka.
Pep, sej veš, da probat ni greh. _________________
ti svetujejo, da dodaš nekaj čilijev zraven in je odličen dodatek k divjačini .....
Če bi jo pred pripravljanjem dal za nekaj časa v zamrzovalnik, bi tudi bila najbrž malo manj trpka in manj grenka.
Pep, sej veš, da probat ni greh. _________________
Menda je ringlojeva marmelada izjemno okusna, samo jo je zamudno pripraviti, 2 problema sta, koščice in sama voda. Pri koščicah jih menda na pol zmrzneš, prerežeš in gredo z lahkoto stran. Glede vode pa s kuho lahko odnehamo že ko je še zelo redka, pa bo hladna gosta.
Če jo bo kdo kuhal in zamrzoval, naj poroča, pojma nimam, kako se jih na pol zamrzne, splih če jih imaš celo košaro.
Tole pišem na osnovi slišanega in prebranega, sam imam izkušnje z grozdjem, ni se hotela zgostiti in smo jo prenehali kuhati, sedaj je pa tako ghosta, da je ne moremo mazati
Če jo bo kdo kuhal in zamrzoval, naj poroča, pojma nimam, kako se jih na pol zamrzne, splih če jih imaš celo košaro.
Tole pišem na osnovi slišanega in prebranega, sam imam izkušnje z grozdjem, ni se hotela zgostiti in smo jo prenehali kuhati, sedaj je pa tako ghosta, da je ne moremo mazati
Oldi je napisal/a: |
Pri koščicah jih menda na pol zmrzneš, prerežeš in gredo z lahkoto stran. |
Nekaj podobnega delam jaz pri višnjah. Obrane višnje dam v zamrzovalnik, za ozimnico. Ko pa jih rabim, jih vzamem iz zamrzovalnika in jih pustim nekaj časa, da se malenkost odtalijo. Poskusit je treba, kdaj se jih najbolje razkoščiči, če so še preveč zmrznjene jih je težko (gre pa), ko se pa preveč odtalijo gre pa težje in je vse skupaj že samo pacanje. Pri višnjah to delam samo s prsti, nož ni potreben. Malo poskušanja na začetku je treba, ampak ko ugotovimo, kdaj so ravno prav odtaljene nimamo nič pacanja v smislu, da okrog šprica sok sadja.
Pa še to, ko jih damo odtalit je najbolje na kak pladenj, da se vse enakomerno odtalijo. V kakšni skledi imamo hitro nekaj popolnoma zamrznjenih, druge pa že čisto odtaljene.
(sedaj bi morala pa samo še nekaj ringloja najti nekje...)
Oldi, odvisno od sorte in zrelosti. Lahko se meso trdno drži peške, lahko pa se ne. Pri zelo drobnih je zamudno, pri malo debelejših niti ne. Za kake 3 litre marmelade sem v eni uri z nožkom z žagico izkoščičila in razrezala plodov nekje 5 litrov. Odrezala sem delček, pa še enega, od ostalega sem iztisnila koščico v drugo skledo. Koščice sem posladkala in dobro premešala, pokrila in pustila čez noč, posebej sem posladkorila ostali del. meso je čez noč odstopilo od koščic in sem le skozi žično cedilo precedila tekočino, dodala ostalemu in prekuhala. Običajno, odvisno od kisline, ki jo imam sadje, dodam limonin sok, ni pa nujno. Pokuhano kašo v široki kozici še malo pokuham, dodam nekaj želirnega sladkorja in spravim v kozarce.
Če ti ni do olupkov, lahko kar cele sadeže pokuhaš s sladkorjem in nekaj vode, spiraš skozi cedilo, ki ne prepušča koščic. Morda je izplen malo slabši, a če so drevesa zelo obložena, to najbrž ni problem.
Pravkar imam po opisanem postopku (prvem) v delu marmelado iz temno rdečih, če kar debelih, ki gredo, če so ne preveč zrele in še trdnega mesa, še kar od koščic, ko se zmehčajo, pa ne več.
Če ti ni do olupkov, lahko kar cele sadeže pokuhaš s sladkorjem in nekaj vode, spiraš skozi cedilo, ki ne prepušča koščic. Morda je izplen malo slabši, a če so drevesa zelo obložena, to najbrž ni problem.
Pravkar imam po opisanem postopku (prvem) v delu marmelado iz temno rdečih, če kar debelih, ki gredo, če so ne preveč zrele in še trdnega mesa, še kar od koščic, ko se zmehčajo, pa ne več.
Kot si ti Metuljc opisala v drugem delu, tako sem nekdaj jaz delala. Sem imela kar lepo drevo s temno rdečimi listi in tudi takimi plodovi.
Mi je ta način manj časa vzel, pa še olupov ni bilo. Meni osebno je to bolj komot.
Sedaj bi pa delala kakor koli samo, da bi imela iz česa. Sedaj bi bolj delala sokove.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Mi je ta način manj časa vzel, pa še olupov ni bilo. Meni osebno je to bolj komot.
Sedaj bi pa delala kakor koli samo, da bi imela iz česa. Sedaj bi bolj delala sokove.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...