Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hm, v tem je neka logika...ampak vse do zdaj smo dodajali plasti zemlje... tako da ne vem Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami, to je bilo zato, ker o drugačnih načinih kompostiranja nismo nič vedeli.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Saj ... osvojiti novo znanje in opustiti staro prakso...
Zanimajo me termometri, s katerimi merite temperaturo v kompostnem kupu. Kako je videti (kakšen link ali slika takega, ki ga kdo uporablja pri sebi doma). Jaz sem s termometri bolj na tanko, še pri barvanju imam samo eno nerodno stekleno reč._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imam nekaj podobnega, samo da na mojem piše, da ga lahko uporabljamo vse od kuhinje, proizvodnih procesov do merjenja toplote tal. Kje je bil nabavljen ne vem, je bilo darilo. V kuhinji pa tegale.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, Muha, bom vedela, kaj iskati._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
magnolija
Prispevkov: 353
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Kompostiram kar po starem. Traja dobri dve leti kompost je odličen, soseda me je prišla vprašat, če ga lahko nabere za saditev rož. Da traja, preden nastane takšna lepa črna zemlja sploh ni vedela._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
robi14
Prispevkov: 252
Pridružen: Po Jan 04, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Meni začenja masa (večinoma trava) gniti (črn izedek), na določene trenutke pa ima vonj kot silos.
V kup sem dodal mlad odrez žive meje, potem mlade poganjke drevja in malin. Z njimi sem poiskušal narediti nekakšne plasti, da je kup bolj zračen, ampak ni željenega učinka.
Vseskozi dodajam fermentin.

Lahko mogoče kakšen nasvet, kaj popraviti, oz. kako "izboljšati" pogoje že obstoječi masi?

Hvala
Parangalus
Prispevkov: 158
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

robi14 je napisal/a:
Meni začenja masa (večinoma trava) gniti (črn izedek), na določene trenutke pa ima vonj kot silos.
V kup sem dodal mlad odrez žive meje, potem mlade poganjke drevja in malin. Z njimi sem poiskušal narediti nekakšne plasti, da je kup bolj zračen, ampak ni željenega učinka.
Vseskozi dodajam fermentin.

Lahko mogoče kakšen nasvet, kaj popraviti, oz. kako "izboljšati" pogoje že obstoječi masi?

Hvala


In če izmeriš ph tej črni masi je 10 ali več in ni pogojev za razmnoževanje pravih mikrobov.
To se zgodi zaradi preveč zelene mase na kupu torej preveč dušika in premalo ogljika. Tvorit se začnejo amonijeve spojine in posledica je izguba dušika v atmosfero.

Enostavno dodaj rjav material, najbolje listje ali seno ali pa eno rundo trave, ko jo pokosiš, popolnoma posuši, da postane rjava in jo vmešaj. Če je potrebno ponovi večkrat in spremljaj vlago. Ne potrebuješ nobenih dodatkov saj so zdaj zunaj odlični pogoji za kompostiranje. S fermentinom v tvojem primeru še poslabšaš zadevo ker mu je dodan dušik. Jeseni ali spomladi pa lahko poliješ s sladko vodo (ogljik) za pospešitev procesa če je zunaj premrzlo.
Na grobo rečeno je osnovna filozofija kompostiranja ta, da skrbiš za kombiniran material - malo zelenega, malo rjavega itd. Pa seveda ne smeš dovolit da se ti vse skupaj izsuši.

Glede termometrov so pa poleg profesionalnih najbolj priročni kuhinjski, ker so narejeni za višje temperature. (kompost se lahko segreje nekje do 75 stopinj) Analogni ali digitalni, cene se gibljejo med 10 in 20 eur. Sam termometer ali sonda mora bit pač toliko dolga, da jo je možno zarinit vsaj ene 15 cm v kup.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

lpmami je napisal/a:
Saj ... osvojiti novo znanje in opustiti staro prakso...
Zanimajo me termometri, s katerimi merite temperaturo v kompostnem kupu. Kako je videti (kakšen link ali slika takega, ki ga kdo uporablja pri sebi doma). Jaz sem s termometri bolj na tanko, še pri barvanju imam samo eno nerodno stekleno reč.


Jaz imam nekaj takega . Ima precej daljšo sondo. Drugače pa je tak ugodno na eBay-u.
Lahko pa si napraviš nekaj cenejšega 2$ -DIY-compost-thermometer-build
robi14
Prispevkov: 252
Pridružen: Po Jan 04, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Citiram:


In če izmeriš ph tej črni masi je 10 ali več in ni pogojev za razmnoževanje pravih mikrobov.
To se zgodi zaradi preveč zelene mase na kupu torej preveč dušika in premalo ogljika. Tvorit se začnejo amonijeve spojine in posledica je izguba dušika v atmosfero.

Enostavno dodaj rjav material, najbolje listje ali seno ali pa eno rundo trave, ko jo pokosiš, popolnoma posuši, da postane rjava in jo vmešaj. Če je potrebno ponovi večkrat in spremljaj vlago. Ne potrebuješ nobenih dodatkov saj so zdaj zunaj odlični pogoji za kompostiranje. S fermentinom v tvojem primeru še poslabšaš zadevo ker mu je dodan dušik. Jeseni ali spomladi pa lahko poliješ s sladko vodo (ogljik) za pospešitev procesa če je zunaj premrzlo.
Na grobo rečeno je osnovna filozofija kompostiranja ta, da skrbiš za kombiniran material - malo zelenega, malo rjavega itd. Pa seveda ne smeš dovolit da se ti vse skupaj izsuši.


Ali naj potem pri mešanju s suho travo vzamem kompost s kupa in ga dobro premešam ter potem vanj zmešam še suho travo?
Bi vanj zmešal še slamo, ki mi jo je ostalo nekaj?
Kako bi se pa obnesla šota v takšnem bazičnem kupu, predvsem z namenom nižanja pH?

Hvala za nasvete in lep pozdrav
Odgovori