Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gold Heart (Zolotoe Serdtse)
Huh, tole sorto si moram pa malo pribeležiti v "podsetnik" .
Je pa največ podatkov, da je to stara? ruska komercialna sorta. Med drugim se dobi pri Victory Seed Company, ta pa od ruske semenarne Aelita Seeds (Agrifirm Ailita). Seme prodaja tudi estonski Seemnemaailm, od ruske firme Agrofirma SeDeK.
Solstice seeds prodaja seme te sorte, baje dobljeno iz Belorusije.
LP_________________mfranc
Je pa največ podatkov, da je to stara? ruska komercialna sorta. Med drugim se dobi pri Victory Seed Company, ta pa od ruske semenarne Aelita Seeds (Agrifirm Ailita). Seme prodaja tudi estonski Seemnemaailm, od ruske firme Agrofirma SeDeK.
Solstice seeds prodaja seme te sorte, baje dobljeno iz Belorusije.
LP_________________mfranc
Hja, lahko bi bila stara komercialna sorta.
Za komercialne sorte je sicer, med drugim, značilno, da so plodovi v bistvu čimbolj enaki - po velikosti , obliki, dozorelosti.
Torej bi lahko bila ena od starejših sort, ker nima vseh izrazitih značilnosti za novodobno komercialno pridelavo.
Meso je nekoliko kremasto, kar meni sicer ne paše. Je pa precej odvisno od pridelave in režima zalivanja ter časa obiranja.
Če nekolko časa stoji na polici postane mehkejše in včasih bolj sočno.
Zanimivi so listi , ki so "rugose leaf type", kar pomeni da so sicer RL in ne krompirjevi ampak so nekoliko nagubani-zgrbančeni, čvrsti in bolj temno zelene barve.
Taki listi so praviloma pri DWARF tipih paradižnika.
Kolikor sem sam opazil so take sorte tudi bolj odporne na razne bolezni, rast pa je ponavadi nekoliko bolj čvrsta in kompaktna.
Za komercialne sorte je sicer, med drugim, značilno, da so plodovi v bistvu čimbolj enaki - po velikosti , obliki, dozorelosti.
Torej bi lahko bila ena od starejših sort, ker nima vseh izrazitih značilnosti za novodobno komercialno pridelavo.
Meso je nekoliko kremasto, kar meni sicer ne paše. Je pa precej odvisno od pridelave in režima zalivanja ter časa obiranja.
Če nekolko časa stoji na polici postane mehkejše in včasih bolj sočno.
Zanimivi so listi , ki so "rugose leaf type", kar pomeni da so sicer RL in ne krompirjevi ampak so nekoliko nagubani-zgrbančeni, čvrsti in bolj temno zelene barve.
Taki listi so praviloma pri DWARF tipih paradižnika.
Kolikor sem sam opazil so take sorte tudi bolj odporne na razne bolezni, rast pa je ponavadi nekoliko bolj čvrsta in kompaktna.
Tiana, te pocukam, če se le odločim .
Sorto res hvalijo za relativno dobro odpornost. Pa tudi kompaktnost in rodnost mi odgovarjata.
Hec, hec , z rumenimi/oranžnimi sortami se ukvarjam, bolj kot z ostalimi (prava nočna mora ), to pa zato, ker mi nekako ne pridejo do srca. Vsako leto poskusim dve do tri nove sorte (da o češnjevcih ne govorim) .....
Lani sem imel tri, letos tri, za drugo leto imam že nekaj železja na ognju ..... _________________mfranc
labia je napisal/a: |
Kolikor sem sam opazil so take sorte tudi bolj odporne na razne bolezni, rast pa je ponavadi nekoliko bolj čvrsta in kompaktna. |
Sorto res hvalijo za relativno dobro odpornost. Pa tudi kompaktnost in rodnost mi odgovarjata.
Hec, hec , z rumenimi/oranžnimi sortami se ukvarjam, bolj kot z ostalimi (prava nočna mora ), to pa zato, ker mi nekako ne pridejo do srca. Vsako leto poskusim dve do tri nove sorte (da o češnjevcih ne govorim) .....
Lani sem imel tri, letos tri, za drugo leto imam že nekaj železja na ognju ..... _________________mfranc