Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sataraš po najino
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Sataraš po najino
(Prenos iz arhiva)
Čas, ko je na vrtu vsega dovolj, velikokrat preveč. Pa razmišljaš kaj vse, ki si pridel, bi lahko predelal in kako, z kašnim namenom…. Paradižnikovo mezgo, pa razne omake, ajvar…
Vsa leta do sedaj sva s soprogo pripravljala sataraš, dušeno mešanico čebule, paprike, paradižnika…
Letos pa sva se odločila, da napraviva tudi sataraš, ki ga ne bova hranila v zamrzovalniku ampak v kozarcih v kleti.
Nabrala sva paradižnik, papriko, peteršilj, baziliko, čebulo, česen…vse malo drugače.
- paprike sva očiščene popekla v pečici…jih olupila in narezala na primerno velikost,
- paradižnike sva potopila v vreli vodi, jih olupila, očistila semen in narezala na primerno velikost,
- čebula narezala na tanke rezine, enako česen…
K zmehčani čebuli sva dodala česen, še malo prepražila, dodala narezano papriko in paradižnik, dušila, dušila dokler se olje ne dvigne…dodava začimbe. Po več kot dveh urah dušenja nalijeva v kozarce, jih zapreva, pasterizirava in shraniva.
Razlika je v tem, da večina papriko, paradižnik in ostalo nareže in duši na maščobi....Kdor pa ima občuljiva prebavila ve, da so prav olupki natežje prebavljive stvari, zato jih je modro izločiti.
Takole pa izgleda to v posameznih fazah in končno v kleti:
_________________Viktorh
Vsa leta do sedaj sva s soprogo pripravljala sataraš, dušeno mešanico čebule, paprike, paradižnika…
Letos pa sva se odločila, da napraviva tudi sataraš, ki ga ne bova hranila v zamrzovalniku ampak v kozarcih v kleti.
Nabrala sva paradižnik, papriko, peteršilj, baziliko, čebulo, česen…vse malo drugače.
- paprike sva očiščene popekla v pečici…jih olupila in narezala na primerno velikost,
- paradižnike sva potopila v vreli vodi, jih olupila, očistila semen in narezala na primerno velikost,
- čebula narezala na tanke rezine, enako česen…
K zmehčani čebuli sva dodala česen, še malo prepražila, dodala narezano papriko in paradižnik, dušila, dušila dokler se olje ne dvigne…dodava začimbe. Po več kot dveh urah dušenja nalijeva v kozarce, jih zapreva, pasterizirava in shraniva.
Razlika je v tem, da večina papriko, paradižnik in ostalo nareže in duši na maščobi....Kdor pa ima občuljiva prebavila ve, da so prav olupki natežje prebavljive stvari, zato jih je modro izločiti.
Takole pa izgleda to v posameznih fazah in končno v kleti:
_________________Viktorh
muha,
dela je bistveno več, je pa res, da je zaradi olupljenih plodov lažje prebavljivo.
Glede pastriziranja pa sem enkrat že navedel razlog: gre za 100% zaščito vloženega, saj pri manipulaciji med polnjenjem lahko pride do napake..
Res pa je, da sem nekaj let zapovrstjo vlagal paradižnikovo mezgo v "steklenice" od kokte /0,3 in 0,5 l/. Te so iz najdebelejše plastike. Temeljito oprane sem polnil z vročo mezgo tako, da sem flaško držal v hladni vodi in vanjo vlival vsebino. Le malo se je deformirala. Napolnil sem jo ČEZ rob, jo zaprl in počasi ohladil. V kleti so počakale do novega paradižnika. Niti ena se ni pokvarila. Letos pa sem nabavil steklenice s pločevinastim pokrovčkom. Polnim lahko že malo ohlajeno - malo manj vroče in pasteriziram.
Saj veš, človek vedno nekaj eksperimentira, preizkuša nekaj novega, drugačnega. Najlažje je dati vse v zamrzovalnik....toda saj veš kako je izgledalo, ko je bilo v njem veliko mezge, pa sataraša, pa....pa...
Res pa je tudi, da zaupam strokovnjakom, ki o tem pišejo, v konkretnem primeru sem pasteriziranje povzel po Janji Remškar - Shranjeno bogastvo domačega vrta.
Letos sem tako delal tudi pindžur._________________Viktorh
dela je bistveno več, je pa res, da je zaradi olupljenih plodov lažje prebavljivo.
Glede pastriziranja pa sem enkrat že navedel razlog: gre za 100% zaščito vloženega, saj pri manipulaciji med polnjenjem lahko pride do napake..
Res pa je, da sem nekaj let zapovrstjo vlagal paradižnikovo mezgo v "steklenice" od kokte /0,3 in 0,5 l/. Te so iz najdebelejše plastike. Temeljito oprane sem polnil z vročo mezgo tako, da sem flaško držal v hladni vodi in vanjo vlival vsebino. Le malo se je deformirala. Napolnil sem jo ČEZ rob, jo zaprl in počasi ohladil. V kleti so počakale do novega paradižnika. Niti ena se ni pokvarila. Letos pa sem nabavil steklenice s pločevinastim pokrovčkom. Polnim lahko že malo ohlajeno - malo manj vroče in pasteriziram.
Saj veš, človek vedno nekaj eksperimentira, preizkuša nekaj novega, drugačnega. Najlažje je dati vse v zamrzovalnik....toda saj veš kako je izgledalo, ko je bilo v njem veliko mezge, pa sataraša, pa....pa...
Res pa je tudi, da zaupam strokovnjakom, ki o tem pišejo, v konkretnem primeru sem pasteriziranje povzel po Janji Remškar - Shranjeno bogastvo domačega vrta.
Letos sem tako delal tudi pindžur._________________Viktorh
Zakaj bi se pokvarilo če ni treba in tudi po tem vidiš, če kakšen pokrovček ne prime, ga zamenjaš ali vsebino porabiš. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
Potem pa mene očitno rešuje shramba brez oken, ki ima poleti in pozimi konstantnih 16-18 °C , odvisno od višine police. Odkar sem zelo pazljiva s pokrovčki in vse poškodovane zavržem takoj po odprtju kozarca, nimam težav. Mogoče kaj pripomore tudi, da enako kot kozarce istočasno segrejem še pokrovčke?
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Pri segrevanju kozarcev in pokrovčkov je res več dela, ampak taki "varnostni" ukrepi se praviloma zelo izplačajo.
Meni ni slabšega kot da sem se trudila z vso "packarijo", potem pa zavre ali splesni. Se je zgodilo zelo poredkoma, bolj na začetku moje kuharske kariere. Zdaj raje zelo pazim, saj imam klet zelo neprimerno za hranjenje vložnin (blok s centralno, slabo izolirane cevi pa v kleti)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Meni ni slabšega kot da sem se trudila z vso "packarijo", potem pa zavre ali splesni. Se je zgodilo zelo poredkoma, bolj na začetku moje kuharske kariere. Zdaj raje zelo pazim, saj imam klet zelo neprimerno za hranjenje vložnin (blok s centralno, slabo izolirane cevi pa v kleti)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje