Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Sem dala danes enega kuhat za probo. Sicer je gomolj gladek, ovalen, tanek olup, lepo se skuha, poknil je le olup, ne cel krompir. Barva je rahko rumenkasta. Dobrega okusa. Malo me je zmotilo, ker je tak kot bi bil nekako suh.
Enkrat sem že imela Adoro in se mi zdi, da je bil takšen, kot sem opisala tega.
Hvala in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

juglans je napisal/a:
OK, hvala. Torej za letos nič več.

Sem pomislil, da bi izboljšal letošnjo slabo letino kar s svežimi. Sicer je še v zemlji, a ga ne more biti veliko, če sklepam po slabi cimi. (rja + koloradski h.)

No, vseeno sem nekako pričaral stari krompir in ga posadil. Na koncu ga je nastala kar solidna gredička, vse skupaj za dobrih 70m. (seštete vrste v metrih)

Še malo, pa bomo kot egipčani, ki imajo dvojno žetev na leto. Se mi zdi, da smo se tako učili v šoli pr SND-ju.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes sem izkopal ves preostal krompir. 42kg !
Že prej sem postopoma 2 vrsti izruval. Recimo, da ga je bilo tisto za okoli 10kg.
Tako da je letošnji izplen od 5 posajenih kg več kot 50kg pridelka.
Dobro ! palec gor
cinija1

Superca, to je pa dober izplen. Si imel verjetno dovolj dežja. Pri nas je bilo kar suho.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Ker mi je brbr na začetku leta podaril kako tretino jogurtovega ločnka semenskega krompirčka, se mi zdi edino prav da poročam.

Torej vseh 10-20 krompirčkov, povečini centimetrskih junačkov, sem enkrat marca posadil kar v zemljo. Prav lepo je odgnalo kakih 10 rastlinic, ki so bile sicer precej manj močne od ostalega krompirja, ampak so lepo rasla. To je, vse do tiste pozebe na koncu aprila. Poleg ostale škode na drevju je tista pozeba povsem požgala ves moj krompir. Prav vse cime so šle. Sedaj, pri normalnem krompirju je ves odgnal še enkrat, čeprav se pozna, da je švoh. Mali krompirčki pa niso zmogli tega, in so žalostno preminili.

To se pravi vsi, razen dveh rastlinic, ki sta imeli dovolj moči da sta še enkrat odgnali. Le ti dve sem pa včeraj nabral in v moje precejšnje zadovoljstvo bom lahko naslednje leto nadaljeval:

Bi pa vprašal za kak nasvet, kako najbolje shranit te krompirčke do naslednje pomladi.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Brbr, a so tole pri Malčku semenski krompirčki? Ker če so, so krasni po velikosti. Edino za kožo ne vem, če je prav, da ni gladka._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ne, to je jedilni krompir zrastel iz semenskih krompirčkov, ki smo jih vzgojile lani iz semen. Torej ista generacija kot krompir od Cinije1.

Kar se tiče shranjevanja do naslednjega leta - za krompir, ki ga mislimo sadit pravijo, da je najbolje , da ga hranimo na svetlem, suhem prostoru. Toliko vem jaz, bodo drugi več povedali (mogoče Vodenka?)_________________naredimo svet lepši
cinija1

Pomoč rabim
Nevem kje sem brala in gledala slike, kako se izreže učke krompirja in te posadiš za semenski krompir. Mordaa katera ve več o tem.

Jaz sem tako naredila 27.maja in danes me je imel firber in sem malo izkrpala in so not krompirčki za debel oreh. Vsaj tako je pri eni sadiki. Ko malo pozori in ko ga bom skopala bom poročala.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Ne, to je jedilni krompir zrastel iz semenskih krompirčkov, ki smo jih vzgojile lani iz semen.
No, saj to sem mislila, pa sem nerodno vprašala Embarassed
A zdaj že lahko določiš, katere sorte je?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

cinija1: morda si brala tule?. Sličic pa žal ni več.
Odgovori