Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sesam indicum - sezam

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Bil na tržnici v Karlovcu in kupil dalmatinski sezam.

Domaći, beli, 20 kun, 250gr.

To se pravi, zadeva zraste v (skoraj) naših krajih. Cool

Letos je na vrtu, pod testom črni sezam. Bomo videli. Wink
juglans

Če še slikovno dopolnim omenjeno testiranje s sezamom.

Tako zgledajo "flance".

V drugem poizkusu je setev le uspela.
Sajene na prosto močno prepozno in upam, da bo pridelka vsaj za seme.
juglans

Lanskoletno "poizkuševanje" se je izjalovilo, ... razen v temu, da sem že stotič, če ne milijontič dobil lekcijo: "Če se nečesa lotiš, potem vztrajaj do konca." Namreč nisem.

No, pa je prišlo naslednje leto in ...

Letos torej ponavljam vajo.

Enako kot lani, sem ga sejal v multiplošče, vendar letos na ogrevani mizi. To je pomemben dejavnik, saj je lansko leto uspela šele druga setev in to dokaj pozno, ko se je že dovolj ogrelo, da so bile v rastlinjaku tudi noči, recimo temu bolj tople. (temperature zraka lansko leto nisem meril, letos pa je bilo talno ogrevanje zašaltano na cca 20°C)

Na prosto sem ga sadil proti koncu maja.
Z rastjo je pričel bolj zadržano, pravi razvoj pa se je zgodil v prvem vročinskem valu. Če izhajam iz dejstva, da je to rastlina toplih krajev, kjer ga sejejo v vlažnem, monsunskem delu leta, ki je pravtako zelo toplo (za naše pojme), dozoreva pa v sušnem obdobju, potem je verjetno razumljivo odzivanje na temperaturo že tekom setve, kakor tudi kasnejše vegetacije.

Seveda ga, reveža tudi napada nekakšna bolezen. (sploh belega)

Torej, posajena imam dva, belega, katerega seme izvira iz Dalmacije in Črnega, ki sem ga kupil preko spleta.

Beli sezam je nižje rasti in nekoliko bolj razvejan, ter svetlejših listov, medtem, ko je črni ravno obratno, višji, temnejši in ožji. Zanimivo se mi zdi tudi to, da je črni za odtenek zgodnejši.
Cvetje je na prvi pogled enako. Čebel ali podobnega življa ne opazim na njemu.

Celotna rastlina ima nek poseben vonj.

Foto:
https://www.dropbox.com/sc/cippg7dckom1mwy/AABD9z29fNuKv-xDUw1dCNywa

Za enkrat toliko.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja Juglans, česa pa ti ne poskusiš poklon_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans

Zgleda da je to "žilica", ki me bo pokopala. Najbolje bi bilo, da me deložirajo in naženejo v kakšno garsonijero. Laughing

Ne morem si pomagati. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans, nekaj je pa tudi treba za dušo, a ne Wink . Obstajajo dosti bolj vprašljivi in škodljivi hobiji.
juglans

Hvala za tolažbo. Se bom spomnil, ko bo vsega že dovolj. Very Happy
juglans

Sezam preseneča.

Prav številčno ga obiskujejo čebele in so zanimive, ko se rinejo v cevaste cvetove, pa potem ven in naslednjega, ter tako dalje.

Tudi sicer lepo napreduje, strokci lepo debelijo. Kot že rečeno, črni prednjači. Uživam med prijatelji.

Jaz sem pa po malem že nevčakan, čeprav tudi malo v skrbeh. Napoveduje se skoraj jesensko vreme.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Juglans, navijam za tvoj sezam! Kdaj bomo jedli sezamove štručke z vašega konca? že na jesenskem srečanju? Wink _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans

Ja, na jesenskem srečanju bi že lahko. Very Happy
Odgovori