Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
Takole zgleda fižol Flageolet Vert, ki sem ga imela posajenega v vrsti cca 4m dolgi. Danes ga je moja gospa zluščila, jaz sem ga pa prebrala. Celih 25 dkg ga je. Je silno droben. Malo ga bom pustila za seme, ostalo pa pojedli. lep je pa tako, da ga kar gledam. Tako lepe zelene barve je. Ni pa po moje to fižol, ki bi ga na veliko sadil, ker se ne bi izšlo z izkupičkom.
Če bi kdo želel za seme, lahko dobi
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Sem pa tudi pobrala na treh bolj nizkih preklah visok, zgoden in skoraj istočasno dozori od čisto spodaj do zgoraj. Zluščenega je bilo 70 dkg, kar mislim, da je dober izkupiček. Ko ga bom skuhala, bom poročala kakšen je.
Na izgled je takle
_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Na izgled je takle
_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Vaše izkušnje, prosim.
Počasi luščim dozorele fižole. Ker bo letošnja letina kar obilna, moja zmrzovalna omar(ic)a pa majhna in kar polna, bom morala fižol zmrzovat po etapah. Da ne bi vsa stvar predolgo trajala, me zanima, kako dolgo naj bil bil fižol v zmrzovalniku, da se zagotovo uničijo ličinke v njem. Pretekla leta sem ga pustila v zmrzovalniku cca 14 dni. Zdaj bi pa rada zamrzovanje skrajšala, če se da._________________naredimo svet lepši
Počasi luščim dozorele fižole. Ker bo letošnja letina kar obilna, moja zmrzovalna omar(ic)a pa majhna in kar polna, bom morala fižol zmrzovat po etapah. Da ne bi vsa stvar predolgo trajala, me zanima, kako dolgo naj bil bil fižol v zmrzovalniku, da se zagotovo uničijo ličinke v njem. Pretekla leta sem ga pustila v zmrzovalniku cca 14 dni. Zdaj bi pa rada zamrzovanje skrajšala, če se da._________________naredimo svet lepši
Teorija bi rekla takole: toliko, da ličinke propadejo, to pa ne more biti posebej dolgo, vse aktivne oblike imajo v sebi toliko proste vode, ki zamrzne in tvori kristale in nepovratno uniči celice, da je to narejeno zelo hitro. Malo bolj so trpežna jajčeca, ki imajo, predvidevam, manj proste vode (semena seveda še manj, zato jih zmrzal ne uniči in tak fižol vseeno kali, čeprav je bil zamrznjen).
Zdaj, jaz bi rekla, da 2 do 3 dni zadošča, saj potem, ko je nekaj zamrznjeno, ne bo še bolj zmrznilo s časom.
V praksi pa takole: ko potrebuješ prostor za naslednjo rundo, daj ven prvo, saj, konec koncev, čez čas lahko postopek ponoviš, če boš v dvomu.
Kaj posebej pametnega ti nisem napisala, ampak, v okviru danih možnosti reši stvar, pa bo.
Zdaj, jaz bi rekla, da 2 do 3 dni zadošča, saj potem, ko je nekaj zamrznjeno, ne bo še bolj zmrznilo s časom.
V praksi pa takole: ko potrebuješ prostor za naslednjo rundo, daj ven prvo, saj, konec koncev, čez čas lahko postopek ponoviš, če boš v dvomu.
Kaj posebej pametnega ti nisem napisala, ampak, v okviru danih možnosti reši stvar, pa bo.