Gobarjenje 2016
-
- Kraj: Rimske Toplice
-
- Kraj: Domžale
Trocki je napisal/a: |
A je možno da tisti "ta črni" mavrahi rastejo pozneje kot ti svetli? Ker pri nas ni še nič letos, lani pa sem jih nabral v začetku maja. |
A pod "ta črne" misliš temnejše različke z moje fotografije ali morda te: http://www.gobe.si/Gobe/MitrophoraHybrida ?
Ja, popolnoma vsakdanje je, da rastejo na bolj peščenih tleh, v bližini voda.
Jaz sem jih našel rasti tudi že iz čiste mivke - naplavin ob Kamniški Bistrici.
Moje osebno opažanje s terenov kjer nabiram, pa je, da se zelo pogosto najdejo okoli jesenov pa tudi hrastov.
-
-
Ne, mavrahov jaz nikoli ne shranjujem. Sicer naj bi bili primerni tudi za sušenje, ampak še nisem poskušal.
Kar se pa jurčkov tiče, pa sem jih letos v bistvu zelo pozno našel.
Ponavadi vedno že konec maja kakšnega dobim. Res pa je, da jih letos še nisem intenzivno iskal.
Le enkrat sem, pred desetimi dnevi, na hitro pogledal na eno mesto - spotoma, ko sem šel nabirat bezgovo cvetje.
No, sicer sem že takrat videl tri mikro lisičke, ampak sem tiste takrat pustil.
Zanimivo... glede na to, da se tukaj na forumu vrtičkarji hudujemo nad neprestanimi plohami, ampak v gozdu je pa dejansko precej suho.
Kar se pa jurčkov tiče, pa sem jih letos v bistvu zelo pozno našel.
Ponavadi vedno že konec maja kakšnega dobim. Res pa je, da jih letos še nisem intenzivno iskal.
Le enkrat sem, pred desetimi dnevi, na hitro pogledal na eno mesto - spotoma, ko sem šel nabirat bezgovo cvetje.
No, sicer sem že takrat videl tri mikro lisičke, ampak sem tiste takrat pustil.
Zanimivo... glede na to, da se tukaj na forumu vrtičkarji hudujemo nad neprestanimi plohami, ampak v gozdu je pa dejansko precej suho.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
AB, hvala za sličico, jih vidim vsaj na forumu, če jih že v naravi ne najdem
Saj to je, od ploh ni haska, samo zračna vlaga, tla pa praktično ne dobijo nič. Vidim tudi na našem potoku, da je pretok raje bolj pičel kot ne, vsemu dolgemu deževnemu obdobju navkljub.

Andrej Banko je napisal/a: |
. Zanimivo... glede na to, da se tukaj na forumu vrtičkarji hudujemo nad neprestanimi plohami, ampak v gozdu je pa dejansko precej suho. |
Saj to je, od ploh ni haska, samo zračna vlaga, tla pa praktično ne dobijo nič. Vidim tudi na našem potoku, da je pretok raje bolj pičel kot ne, vsemu dolgemu deževnemu obdobju navkljub.
-
-
V zadnjem tednu sem prehodil Jelovico, Mežaklo in Pokljuka, da bi nabral kaj gobanov za vložit v kis.
In moram povedati, da sem prav razočaran nad dosedanjimi letošnjimi berami ...
Dobro, saj nekaj sem dobil, vendar na prehojene kilometre po zelo dobrih terenih res ena revščina.
Je pa kar precej lisičk, vendar teh nima smisla nabirat v večjih količinah, ker niso najboljše za kakršnokoli konzerviranje.
Počasi kukajo na plan tudi cigančki. No, danes na Mežakli sem videl tudi kar precej kostanjevk ( občasno poberem kakšen lep, mlad primerek ) in celo nekaj marel.
Evo, po en najlepši z vsake planote :

Pa še lisičke, teh je res povsod več kot dovolj:

In moram povedati, da sem prav razočaran nad dosedanjimi letošnjimi berami ...
Dobro, saj nekaj sem dobil, vendar na prehojene kilometre po zelo dobrih terenih res ena revščina.
Je pa kar precej lisičk, vendar teh nima smisla nabirat v večjih količinah, ker niso najboljše za kakršnokoli konzerviranje.
Počasi kukajo na plan tudi cigančki. No, danes na Mežakli sem videl tudi kar precej kostanjevk ( občasno poberem kakšen lep, mlad primerek ) in celo nekaj marel.
Evo, po en najlepši z vsake planote :

Pa še lisičke, teh je res povsod več kot dovolj: