Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

notranjka
Prispevkov: 1473
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Trenutno je stanje takšnole:
porezala sem spet malo vrhove,liste,...ker je kar nekaj jih malo potemnelo.
Ne toliko plesen kot pa jutranji mraz se mi zdi da mi najbolj temni liste .Te dni zjutraj ni več kot 7 stopinj.Res je da je zemlja topla ,ampak ozračje je kar hladno.Čez dan se sicer vse ogreje ,ampak že z nočjo se vsa zadeva ponovi.
Najedli se ga bomo,mezge bo tudi dovolj,semena pobiram-ampak da bi se pa hvalila pa ni.
Skoraj vsak dan se kakšen oglasi :"sem prišel pogledat tvoje paradajze",ampak da bi mu pokazala vso pisano mavrico pa ne gre,ker enostavno več kot recimo 6 sort mu degustirat ne morem.

Res je da jih tudi sama "ne nosim po rokah" in se z njimi res premalo ukvarjam pa mi najbrž takole vračajo. Sad_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Da ne bom samo jamrala - danes je dozorel (in končal v solati) prvi debelo plodni (Polar Bear). Kar nekaj jih še rdeči. Tako izgleda, da bo sezona podobna prejšnjim. Če bo še toplo pa sploh...
Zdravstveno se kar dobro držijo, le na Deliciosu sem našla plesnivi lisi. Premazala sem ju s sodo. Enkrat na teden jih škropim z mlekom (1:1) in pa takoj po dežju, ko so še mokri. Drugače jih probam pustiti čimbolj na miru (ne odstranjujem odmrlega listja, tudi zalistke sem letos zelo malo trgala,...)
Eno gredo imam nadkrito, eno pa na prostem. Nadkrito gredo zalijem, ko dežuje, odkrito gredo pa sem letos zalila mogoče 2x ali 3x._________________naredimo svet lepši
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Notranjka, ne sekiraj se! Si imela z njimi poleg ogromnega dela tudi precej veselja, ko si jih izbirala, kalila, pikirala in sadila.
Tudi to je pomembno! Nekaj bo že še dozorelo, sigurno Smile
saj si sadila zase, ne za obiskovalce, klinc jih gleda Wink
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8368
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri meni je zanimivo stanje: hčerka je sadike paradižnika kupila (no-name, verjetno po velikosti, barva pa itak samo rdeča), jaz sem si sama vzgojila sadike različnih sort. Ona je sadila pred hišo, jaz pa zadaj. In zdaj ta kupljeni zorijo precej hitreje kot moji vzgojeni, pa ne bi rekla, da je tam toliko boljša zemlja, osončenost, zalivanost pa je bila sploh slabša. Moji se kar debelijo in debelijo (in dobivajo razpoke) pa počasi zorijo, njene moram pa sproti pobirati, dajih ne bo kdo drug.
No, najedla sem se jih kot že dolgo ne, tudi v skrinji so že v koscih, za kaj več pa letos ni časa.
Pa nič pokrito pa nič špricano (razen enkrat s CalPhos) vse zdravo Laughing
A ma mogoče ta najbolj neumen vrtičkar najbolj zdrav paradajz?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Končno sem za danes končala. Sem imela namen iti na njivco ampak se ne izide. Pa tudi dost mam.
Zjutraj sem naredila obhod. Potem kavica in zahjtrk. Potem pa škarje in rezat in v vrečo. Ivas Red Berry, Ivas Sweet White, Dolenjc, Abbattista, Opalka še stoji in ima dva ploda. Pa v plastenjačku je še nekaj paradajzkov, ki bodo za solato.

Kako je na njivci bom videla jutri. Kar sva pobrala včeraj na njivci in pa danes v vrtu, sva napravila Mix omako: paradižnik, paprika, čebula, jejčevci, bučke, zelena. Tej zadevi kuhani in zmiksani sem dodala enih pet večjih na trakce narezanih korenčkov in Piransko sol. Pozabila pa sem dodati Trinidat Perfume, pa toliko ga imam.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8368
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Cinija1, a tale omakca naj bi bila obstojna za nekaj mesecev zunaj hladilnika? Jo narediš bolj gosto ali redko?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9400
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pasterizirana počaka vsaj leto dni. Sama načeloma delam goste omake, ker jim potem prilijem tekočino, ko kuham, po potrebi, pa še manj kozarčkov porabim (ker je vedno kriza z njimi).
Sicer je pa za eno osebo idealna shranjevalna embalaža 2 dl steklenička od sokov, katerekoli firme (Dana je super zaradi oblike), ki imajo široke pokrovčke. Malo prostora zavzamejo na polici in v loncu za pasteriziranje, pa ravno pravšnja količina, da se ne pokvari, ko odpremo. Tako, mimogrede.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

lpmami ta omaka je bolj gosta, saj je poleg paradižnika še veliko drugih stvari, ki gostijo. Lani sem delala "mezgo" je bilo bolj redko a se še vedno drži.

Če pokrovčke lepo not potegne, ni nobenega strahu, da se ne bi držalo. Če pa se kakšen pokrovček vidi tako tako, takega dam na opazovanje.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8368
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Metuljc, hvala za nasvet.
Letos shranjujem predvsem za ta mlade in uporabljam malo večje kozarčke. Pa bi mi bilo še bolj težko, če se mi pokvari večja količina. Bomo preventivno raje prej dali na jedilnik☺_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Notranjka krasna predstavitev, jaz letos spet paradižnike in kumarice vlagam v lastnem soku v slanico... lani sem vse porabila.

lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Odgovori