Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Obljubljena slika čajot na češnji pri zgornjem sosedu:

Sedaj, ko rasteta skupaj gladka in bodičasta ugotavljam, da gladka višje spleza Smile in začne prej roditi/zoreti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bo sosed prijavil motenje posesti? Wink Laughing . Čisto podobno je pri nas na češpi, s to razliko, da na trnovo češpo niti splezat ne moreš Rolling Eyes .
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Moje po večini šele odpirajo prve cvetove na socvetjih.
Kaj menite, bo sploh kaj uspelo dozoreti?
figula

muha je napisal/a:
Bo sosed prijavil motenje posesti?

Nekak niso bili "najbolj srečni" z obiskovalkami. Ker pa jim češnja umira, sem izrazila mnenje, da bo mogoče čajota prinesla drevesu kakšno pozitivno energijo za "oživitev".

Juglans, tudi če ne bodo čisto dozorele, boš lahko z njimi popestril jedilnik.
Mfranc nam obeta lep september, tako da nekaj še sigurno bo Smile

(tudi sama čakam še dozorevanje kiwana in lufic, da se bomo umivali s svojimi spužvami Smile)
juglans

Hvala za vzpodbudo, čeprav bi jih imel kar zrele. Wink izbirčnež, a ne

No, želel bi jih imeti za ozimnico, ker tako fino obstanejo dolgo v zimo.
Pa še za naprej bi morala kakšna ostati.

Opažam pa tudi, da je to silno zahtevna rastlina, ki potrebuje obilo dobre zemlje. V nasprotnem primeru zelo slabo rastejo. Ali je tudi pri vas tako?
figula

Ne vem, pravzaprav. Jih imamo na različnih lokacijah in jim je najbolj všeč tu na eni, ki je bolj zaščitena pred vetrovnimi neprilikami. So že nekaj let na istem prostoru.

Letos sem jim v sadilne jame dodajala dobrote: mikorizo, pesek, biooglje, volno, nekaj zrnc fosforja (Wink). Ali je kaj od tega pomagalo ali ne - nimam pojma nevem
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

juglans je napisal/a:
Obstanejo dolgo v zimo.
Pa še za naprej bi morala kakšna ostati.

Opažam pa tudi, da je to silno zahtevna rastlina, ki potrebuje obilo dobre zemlje. V nasprotnem primeru zelo slabo rastejo. Ali je tudi pri vas tako?

Sem jih spomladi delil (bodičaste) a jih nihče ni maral, eno karjolo sem jih stresel na kompost, so se prebile na svetlo in se začele širiti po leskah, ki ga senčijo. Brez vsake nege in zelo pozno.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

juglans je napisal/a:
Moje po večini šele odpirajo prve cvetove na socvetjih.
Kaj menite, bo sploh kaj uspelo dozoreti?

Socvetja so moški deli potrebni za oprašitev, kako pa je pri tebi z ženskimi cvetovi na zametkih plodov? Lahko malo poizkusiš z ročnim opraševanjem - prašnike moških cvetov malo podrgneš po pestičih.

Lansko leto je bilo tudi pri meni podobno takle čas, pa sem imel na koncu (= konec oktobra) približno po 10 plodov na rastlino. Letos je cca. 3 tedne zgodneje in imam že par plodov za otroško pest. Ogromno ženskih cvetov oz. plodočev pa se je posušilo ali kljub oplodnji odpadlo. Tile severovzhodni vetrovi niso nič kaj prida.
Mene pesti še pomanjkanje zemlje. Očitno sem v prodnato podlago naredil premalo luknjo za vse korenine. Tako se pri žgočem soncu opazi očitno pomanjkanje vode v listih. Mogoče tudi to botruje odpadanju plodov.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pri meni v I. je plezala samo 1,5m, je na zelo prepišnem a drugam je nisem imela kam dati. o cvetovih ni ne duha ne sluha. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
juglans

Ja, sem si jih še enkrat ogledal. Zametki plodov so trenutno v velikosti 1cm in nikakor tega v mnogoštevilčnih količinah. No, saj tudi rastline niso nevem kako velike, tako, da se bom moral za naslednje leto malce bolj angažirati.

Se morda ve kako je s plodovi in opraševanjem. Je to nujno, ali pa ne in vseeno zrastejo? (podobno kot pri kakiju)
Odgovori