Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Če mene vprašaš, mora biti vsaka oplojena. Sklepam po tem, ker spomladi ali že prej praktično vsaka tudi odžene, če le ima pogoje.
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Po nekaj letih neuspeha z gladkimi čajotami smo pri nas rekli: "Dost´ je". Samo šavje, pa nič od tega.
Pa smo letos dali priložnost bodičastim. Prvič, odkar čajote sadimo, so le-te tudi zacvetele in rodile.
Včeraj smo en plod, velik za pest odraslega človeka, celo že utrgali in pojedli, ostali so 1 cm veliki in jih je kar nekaj.
Upamo na lep september. Laughing
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Martinka, do sedaj nisem opazil, da bi bila taka razlika med bodičastimi in gladkimi. Sem pa opazil, da so za moje okolje boljše rumene, ki so nekolikanj bolj zgodnje.
Letos so tudi drugi opažali, da so čajote prej začele delati, torej ni nujno, da je tvoj uspeh povezan s prehodom na bodičaste.

Pa še nekaj zna biti pomembno. Vedno je sicer tudi od mikro pogojev in zemlje, zalivanja, .... , ampak pri meni se je obneslo odstranjevanje poganjkov. Pustim največ 2 do 3 glavne na rastlino in potem odstranjujem vse stranjske poganjke do višine 2m, mogoče bi bilo dobro še dlje. Tako ne gre vsa začetna energija v te poganjke, ki bi sicer v ustreznih pogojih tudi rodili, a veliko kasneje, ko je že pozna jesen. Rodni del poganjkov je precej daleč od korenine, torej je smiselno pustiti, da osnovni poganjki čimprej zastejo v dolžino (višino), ti pa potem še vedno naredijo dovolj stranskih.

Letos sem jih pustil malo preveč in je spet šavjasto, a manj kot lani in, ker se je letos bolj zgodaj začelo, upam da bo plodov vseeno nekaj več.

Trenutno imam od 6 posajenih bučk že ene 25 malih plodov. Časa za rast je še 2 meseca in računam, da bodo šele sedaj pričele delati bolj na polno. Upajmo!
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Tale čajota je čudna rastlina, mislim, da je zelo odvisna od vremena, gojim jih že vrsto let pod enakimi pogoji, včasih ne vem kak z njimi, včasih nič, je pač ženskega spola.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

pep je napisal/a:
Tale čajota je čudna rastlina, mislim, da je zelo odvisna od vremena, gojim jih že vrsto let pod enakimi pogoji, včasih ne vem kak z njimi, včasih nič, je pač ženskega spola.

Ne bo držalo, le njeno ime v slovenščini je ženskega spola, rastlina je pa kar lepo obojespolnik. Very Happy
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

To je bil bolj hec ne strokovnost.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Saj vem,........... Embarassed
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pep, saj smo tako tudi razumeli Very Happy_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tole je zdaj moja prva čajotica ever.
Zakaj mi jo Shrani.si poleže, pa ne vem ... in tudi spremeniti ne znam._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: na shrani si. imaš med "dodatnimo možnostmi" tudi okence za obračanje fotografij. Naloži še enkrat in ukaži, naj jo obrne.

Shrani si. vzame za osnovno lego posnetke, posnete s fotoaparatom v vodoravnem položaju. Če obrneš fotoaparat navpično, jo je na shrani si. treba poravnati v pravo lego.
Odgovori