Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2016
Tudi jaz sem danes potrgala bolj ali manj vse paradižnike - edini, ki pridno zorijo, so češnjevčki in pendulina orange, a tudi te že pospešeno pobira plesen . Aja, pa dva, ki sta v loncu in koritu za rože - tadva sta še čisto zdrava, ker sta pod streho.
Vse ostale pa obrezujem in režem za marmelado in chutney. Ker danes ne utegnem kuhati shrankov, jih bom narezane dala kar zamrzniti in končala drugič. Tako ustavim razvoj plesni ... Se je obneslo že lani.
Očitno imam jaz vzgojo zelenega paradižnika za marmelado . Pravzaprav nič narobe, zelo je dobra in letos bo to itak edina marmelada, ker so mi spomladi pozeble vse češplje ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Vse ostale pa obrezujem in režem za marmelado in chutney. Ker danes ne utegnem kuhati shrankov, jih bom narezane dala kar zamrzniti in končala drugič. Tako ustavim razvoj plesni ... Se je obneslo že lani.
Očitno imam jaz vzgojo zelenega paradižnika za marmelado . Pravzaprav nič narobe, zelo je dobra in letos bo to itak edina marmelada, ker so mi spomladi pozeble vse češplje ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc je napisal/a: |
Takole. 100% uspeh. |
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
muha je napisal/a: |
Je pa treba po končani pasterizaciji ponovno priviti vse pokrovčke, saj kakšen med ogrevanjem rad popusti. |
Zanimivo, meni se to ni nikoli zgodilo. Vedno pa preverim, če so v vsaj na pol ohlajenih stekleničkah/kozarcih pokrovčki vpotegnjeni, kar pomeni, da je v posodi nad shrankom nastal podtlak in tak shranek je zanesljivo uspešno pasteriziran.
(če gre za, recimo, kompot, je znak uspešne pasterizacije tudi to, da so kosi sadja dvignjeni nad dno, spodaj je le tekočina).
Danes nabral dobre štiri kile pelatov in češnjevcev, naredil tretjo rundo omake za ozimnico, češnjeve in dateljeve pa razdelil sosedom, saj jim imam poln hladilnik.
Plesen je sicer res pobrala precej listja, ampak teli oskubljeni paradižniki se prav simpatično svetijo na soncu. Pustim vse skupaj še do konca naslednjega tedna, je gor še nekaj kil, ki bodo do takrat dozoreli, potem pa večino populim in posejem motovilec žličar na dobre pol grede.
Letos je bila res dobra sezona za paradižnik, edino malo kasneje je začel zoreti kot pa običajno.
Imam pa v loncu enega, ki sem ga vzgojil iz zalistnika in ima že majhne plodove. Me prav zanima, ali bo kaj iz tega,
Super cinija, sem vesel, da ti moj češnjevec lepo dela _________________kar zraste pač zraste
Plesen je sicer res pobrala precej listja, ampak teli oskubljeni paradižniki se prav simpatično svetijo na soncu. Pustim vse skupaj še do konca naslednjega tedna, je gor še nekaj kil, ki bodo do takrat dozoreli, potem pa večino populim in posejem motovilec žličar na dobre pol grede.
Letos je bila res dobra sezona za paradižnik, edino malo kasneje je začel zoreti kot pa običajno.
Imam pa v loncu enega, ki sem ga vzgojil iz zalistnika in ima že majhne plodove. Me prav zanima, ali bo kaj iz tega,
Super cinija, sem vesel, da ti moj češnjevec lepo dela _________________kar zraste pač zraste
hmmm, meni je spet plesen najbolj udarila na črne sorte, Black Krim, Black Sarah,...ampak češnjevec Black Cherry se pa dobro drži.
Kot zanimivost, kolega mi je dal sadike Outdoor Girl, Ox Heart in Alicante, ki naj bi bili bolj odporni, ampak kljub temu so zboleli. Nisem pa popolnoma nič škropil v rastlinjaku.
Cca. 10 sadik Outdoor Girl sem posadil zunaj na prostem za test, te pa sem poškropil dvakrat z bakrom, zadnjič pri cvetenju, ampak kljub temu so bolani. Ne vem kako jim uspeva v Angliji, ko imajo dosti slabše vreme kot mi.
Kot zanimivost, kolega mi je dal sadike Outdoor Girl, Ox Heart in Alicante, ki naj bi bili bolj odporni, ampak kljub temu so zboleli. Nisem pa popolnoma nič škropil v rastlinjaku.
Cca. 10 sadik Outdoor Girl sem posadil zunaj na prostem za test, te pa sem poškropil dvakrat z bakrom, zadnjič pri cvetenju, ampak kljub temu so bolani. Ne vem kako jim uspeva v Angliji, ko imajo dosti slabše vreme kot mi.
Včeraj sem tudi pri nas opazil močnejši napad plesni, čeravno sem po zadnjem dežju šprical s sodo. Očitno močne jutranje rose naredijo svoje....
Porezal sem precej vejic in nekaj stranskih poganjkov, kjer se je dalo pa ostrgal stebla in namazal s sodo ali cuprablau, če je bilo huje prizadeto.
Kaj dosti zelenih plodov ni več, tako da ni neke panike. Kar bo dozorelo v parih dneh bo verjetno še vredu, potem pa zapremo štacuno in gremo na dopust. Škropil ne bom več, saj bodo rastline brez nadzora in jih bo itak pobralo. Če bo čas, jih bom porezal kar sam, da se plesen ne razbohoti.
Iz pobranih plodov bomo skuhali 3. rundo mezge in hajd na jesensko morje (sicer doli juženje precej mrzlo, brrrr....)
Porezal sem precej vejic in nekaj stranskih poganjkov, kjer se je dalo pa ostrgal stebla in namazal s sodo ali cuprablau, če je bilo huje prizadeto.
Kaj dosti zelenih plodov ni več, tako da ni neke panike. Kar bo dozorelo v parih dneh bo verjetno še vredu, potem pa zapremo štacuno in gremo na dopust. Škropil ne bom več, saj bodo rastline brez nadzora in jih bo itak pobralo. Če bo čas, jih bom porezal kar sam, da se plesen ne razbohoti.
Iz pobranih plodov bomo skuhali 3. rundo mezge in hajd na jesensko morje (sicer doli juženje precej mrzlo, brrrr....)
vremenarji pravijo, da bo jesen lepa in topla, a sicer je še poletje in tudi tem 30 in več to potrjuje.
paradajza je še veliko zelenega; naredila sem ljuti cetch up nekaj več kot 2 l ( v teglčkih) in najmanj 2x toliko ljutega in malo manj ljutega salsa.
včeraj sem naredila nekaj kozarčkov pasteriziranega iz plodičev 7-ih vrst različnih češnjevcev, a mi nekako že na pogled ne odgovarja. zato ker jih nisem narezala je ostalo 2 prsta praznega pri pokrovu in enako ali več vode na dnu kozarčka, na sredi pa orošeno steklo z notranje strani. ne bo dobro. in ko premislim za kaj naj bi tako na pol kuhan paradižnikov shranek kasneje uporabila ne najdem odgovora. tako, da bom ostala pri totalni obdelavi paradižnika na račline načine. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
paradajza je še veliko zelenega; naredila sem ljuti cetch up nekaj več kot 2 l ( v teglčkih) in najmanj 2x toliko ljutega in malo manj ljutega salsa.
včeraj sem naredila nekaj kozarčkov pasteriziranega iz plodičev 7-ih vrst različnih češnjevcev, a mi nekako že na pogled ne odgovarja. zato ker jih nisem narezala je ostalo 2 prsta praznega pri pokrovu in enako ali več vode na dnu kozarčka, na sredi pa orošeno steklo z notranje strani. ne bo dobro. in ko premislim za kaj naj bi tako na pol kuhan paradižnikov shranek kasneje uporabila ne najdem odgovora. tako, da bom ostala pri totalni obdelavi paradižnika na račline načine. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Eni imate "polne kašče" paradižnikov, pri nas komaj začenjajo zoreti. Če izvzamem nekaj plodov, ki so zoreli prav po kapljicah .
Sadil mesec in pol pozneje kot ponavadi, pa naivno upal, da bodo zoreli v začetku avgusta, potem pa prestavljal rok po teden dni .....
Pravzaprav, upam na polno zorenje v prvem tednu septembra. Nujno potrebujemo topel september, drugače bo res kriza
Letos so paradižniki prvič pod streho in se že kaže nekaj plusov (poleg nekaj minusov). Paradižniki so zdravi, predvsem pa nekaj sort izrazito bolje kaže.
Pelati, na sliki levo (Opalka, Cuore di Bue) še nikoli niso bili tako zdravi in debeli!
Skrajno levo se vidijo dve palici (ena spredaj, ena zadaj) s potaknjenci; ti bodo rabili poleg toplega septembra še kakšno drugo pomoč
_________________mfranc
Sadil mesec in pol pozneje kot ponavadi, pa naivno upal, da bodo zoreli v začetku avgusta, potem pa prestavljal rok po teden dni .....
Pravzaprav, upam na polno zorenje v prvem tednu septembra. Nujno potrebujemo topel september, drugače bo res kriza
Letos so paradižniki prvič pod streho in se že kaže nekaj plusov (poleg nekaj minusov). Paradižniki so zdravi, predvsem pa nekaj sort izrazito bolje kaže.
Pelati, na sliki levo (Opalka, Cuore di Bue) še nikoli niso bili tako zdravi in debeli!
Skrajno levo se vidijo dve palici (ena spredaj, ena zadaj) s potaknjenci; ti bodo rabili poleg toplega septembra še kakšno drugo pomoč
_________________mfranc