Sedum - Hylotelephium - homulica

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še nekaj mojih:

belocvetoča, ker je na polnem soncu, je bolj nizka in kompaktna

rumena - domnevno sedum reflexum . Je za sedum precej velika in jo je malo teže držati v želenih oblikah. Cvetje zelo rade obiskujejo čebele.

še ena varianta rumeno cvetoče. Posebnost so vmesne lopatasto oblikovane vejice z "volančki" na robovih. Ena taka lopata je vidna v zgornjem delu, sega že med netreske.

Tele se v malih vrtovih raje izogibajte. Preraste praktično vse. Je pa zelo primerna za zaraščanje brežin in se dokaj dobro obnese tudi v senci. Odvečnih nikar ne mečite na kompost. Jaz viške zmečem v polno senco med grmovje ali v Organko.

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Belo cvetočo imam od pomladi in upam, da se kaj razraste. Bobolino, dobiš v torek en cufek bele v paketu.

Rumena je pa prav z obrobka travnika prinešena. Izgleda, da je v vrtu premalo peščena zemlja ali kaj, ker se ne razrašča, kakor hitro bi si jo rada razsadila k ostalim pokrovnim rastlinam.

Všeč so mi homulice in nobenega dela ni z njimi. Sem pa opazila, da se v njih rade skrivajo mravlje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ostra homulica: Pusti jo semeniti, da se bo sama zasejala naprej. Ne vem sicer kako se obnaša v dobri vrtni zemlji, pri meni v pesku se prime vsaka odpuljena in ne odmetana vejica in vsako seme, ki pade na tla. Za dobro rast potrebuje obilo sonca.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sanjarka Ana je napisal/a:
Ne vem kje bi se dobil rdeč sedum. Vem le, da je za njih značilno (povečini) počasno širjenje, da se na cvetenje čaka mnogo dlje kot pri drugih in da po cvetenju preostali del kaj rad odmre.
Če kje naletiš nanjo, bi jaz tudi vedela kje.

Hja, trenutno sem se malo oladio Laughing , z barvami je res križ, sploh, če si preveč natančen. Trenutno čakam, da mi zacveti tale hojhera http://www.omorika.si/f/pics/trajnice/Heuchera_sanguinea_Sioux_Falls_b.jpg
potem pa naprej Wink .

Google pa res vrže ven morje rdečih sedumov rdeči sedumi verjetno se dobi tudi pri nas kakšen; pošiljajo pa tudi iz Evrope.

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala. Ravno to jo sumim, da ji tekne pesek.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Muha, tista agresivna homulica zaduši plevel pod sabo, in kako hitro se razrašča?

lahko sedaj, med cvetenjem, razdelimo homulice?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zaduši tudi plevel. Lahko jo posadiš na meji s travo, saj se je ob košnji ni treba ogibat, jo lahko mirno pokosiš, pa si bo opomogla. Le cvetela v takem primeru ne bo. Sicer je tudi homulice najbolje deliti spomladi ali jeseni, a so večinoma tako trdožive , da tudi pri poletnih presajanjih zlepa ne propadejo. Prvo leto po presaditvi bolj ko ne stagnirajo, drugo leto bo iz te agresivne že lepa preproga, čez 3 leta pa debela blazina.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

še ena homulica
cvetlicna

Odgovor Napisal/-a cvetlicna »

Sama imam vrsto Sedum sieboldii (spodaj), deset sem jih pa v lončkih presadila in so še v prebujanju.

Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Skoraj sem pozabila na tole. Takole me je letos presenetil belocvetoči Sedum Thundercloud.

Vesela. Zato ker raste v šavju višjih rastlin, ki ga več ali manj zakrivajo in jih moram vsake toliko časa z glajenjem rok malo počesati, da dobi kak sončen žarek več.
Odgovori