Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
Jaz sem pa danes se lotil in ščistil semena, terjih dal sušiti, za naslednje leto, nekaj sem jih dal še sušit, iz nekaterih bom še eno močnejšo omakico naredil... Eno sem jo že naredil, a, ko sem jo podaril kolegom in znancem, plus, da sem jaz že dva kozarčka jo pojedel ...
Večino, pa jih bom posušil, saj najraje jih zmlete uporabljamo.
Sem pa jih tudi kar nekaj svežih raztalal
zanima pa me, če mi lahko kdo pomaga pri identifikaciji čilijev
rastlina je nižje rasti z manjšimi listi, plodovi so oranžne barve in rasejo navzgor. Velikost ploda je nekje med 2- 3 cm
tako, od leve proti desni je "cherry bomb" srednji ne vem kaj je ima obliko bučke, rase obrnjen navzgor, zadnji pa je topik
[i]tej mali zmajčki tudi ne vem kaj so, so dolgi do nekje 4 cm ozki in imajo zelo dolg pecelj, rasejo navzgor, rastlina je manjša in ima manjše liste.
Tukaj imam 3 chilije, kateri so na prvi pogled vsi Cayennski, od leve proti desni prvi, je veliko ožji kot navaden cayennski, a po dolžini so nekateri skoraj enako dolgi (slab primerek sem izbral za sliko) rasejonavzdol, srednji je navaden cayennski zadnji pa je veliko večji kot moji cajennski bolj močno rdeči oz. bolj bordo. veliko bolj mesnati in "nabiti" morda so cayennski pa so drugačni samo ker je rastlina letošnja? [/i]
To sem pa zadnjič kupil ppravite če se motim zgoraj je oranžen cayennski? Ne vem kaj je za ena vrta tale pod njim? Nato imamo oranžen rdeč in ruen habanero?
tako sem pa letos pospravil semena, da se posušijo. za nekatere sem si kar po domače napisal kaj so, saj ne vem katee vrste so, bom dopisal ko izvem
ekola pobrano pred nekaj dnevi.
tako sem danes pripravljal [/i]
No dovolj slik saj, če ne se ne ustavim več
Za naslednje leto bom imel semena (upam da tudi sadike )
- moruga scorpion
- habanero red, orange in yellow
- carolina reaper
- fatalih
- cherry bomb
- topik
- "mali zmajčki"
- "oranžni"
- Cayennski rdeč in oranžen
- Makedonski resasti
- Japeleno
Verjetno se še najde pa se ne spomnem zdaj na pamet. Po pošti pričakujem še habanero chocolate in chocolate bhutalah.
Se bom pa nasl. leto osredotočil na habanerote in močnejše od le teh ostalih bom le kakšno rastlinco imel.
Seveda, če kdo želi kako seme (vem da niso nič posebnega) naj se javi pa se zmenimo in pošljem
Lep večer vsem
Večino, pa jih bom posušil, saj najraje jih zmlete uporabljamo.
Sem pa jih tudi kar nekaj svežih raztalal
zanima pa me, če mi lahko kdo pomaga pri identifikaciji čilijev
rastlina je nižje rasti z manjšimi listi, plodovi so oranžne barve in rasejo navzgor. Velikost ploda je nekje med 2- 3 cm
tako, od leve proti desni je "cherry bomb" srednji ne vem kaj je ima obliko bučke, rase obrnjen navzgor, zadnji pa je topik
[i]tej mali zmajčki tudi ne vem kaj so, so dolgi do nekje 4 cm ozki in imajo zelo dolg pecelj, rasejo navzgor, rastlina je manjša in ima manjše liste.
Tukaj imam 3 chilije, kateri so na prvi pogled vsi Cayennski, od leve proti desni prvi, je veliko ožji kot navaden cayennski, a po dolžini so nekateri skoraj enako dolgi (slab primerek sem izbral za sliko) rasejonavzdol, srednji je navaden cayennski zadnji pa je veliko večji kot moji cajennski bolj močno rdeči oz. bolj bordo. veliko bolj mesnati in "nabiti" morda so cayennski pa so drugačni samo ker je rastlina letošnja? [/i]
To sem pa zadnjič kupil ppravite če se motim zgoraj je oranžen cayennski? Ne vem kaj je za ena vrta tale pod njim? Nato imamo oranžen rdeč in ruen habanero?
tako sem pa letos pospravil semena, da se posušijo. za nekatere sem si kar po domače napisal kaj so, saj ne vem katee vrste so, bom dopisal ko izvem
ekola pobrano pred nekaj dnevi.
tako sem danes pripravljal [/i]
No dovolj slik saj, če ne se ne ustavim več
Za naslednje leto bom imel semena (upam da tudi sadike )
- moruga scorpion
- habanero red, orange in yellow
- carolina reaper
- fatalih
- cherry bomb
- topik
- "mali zmajčki"
- "oranžni"
- Cayennski rdeč in oranžen
- Makedonski resasti
- Japeleno
Verjetno se še najde pa se ne spomnem zdaj na pamet. Po pošti pričakujem še habanero chocolate in chocolate bhutalah.
Se bom pa nasl. leto osredotočil na habanerote in močnejše od le teh ostalih bom le kakšno rastlinco imel.
Seveda, če kdo želi kako seme (vem da niso nič posebnega) naj se javi pa se zmenimo in pošljem
Lep večer vsem
Hej, hoj, pozdrav z dopustovanja. Sem na Pagu našel gospoda, ki goji razne vrte feferonov (ali čilijev kakor bi rekli mi). Od njega sem dobil na vrvico nanizane raznovrstne posušene plodove. Bom kasneje probal naložiti kakšno fotko.
Ker dežuje in imam čas, še vprašanje: Kaj narediti s precejšnjo količino Habanero May Red, pri čemer sem seveda na dopustu omejen na klasično kuhinjsko opremo?
Na voljo imam nekaj paradižnika, paprike, čebule, česna, nimam pa kozarcev za vlaganje. Slednje mogoče lahko kje kupim. Nekaj sem razmišljal tudi o kakšni kombinaciji z breskvami....
Izgledajo pa takole:
Ker dežuje in imam čas, še vprašanje: Kaj narediti s precejšnjo količino Habanero May Red, pri čemer sem seveda na dopustu omejen na klasično kuhinjsko opremo?
Na voljo imam nekaj paradižnika, paprike, čebule, česna, nimam pa kozarcev za vlaganje. Slednje mogoče lahko kje kupim. Nekaj sem razmišljal tudi o kakšni kombinaciji z breskvami....
Izgledajo pa takole:
Ja za sušenje vem, a bo te dni hladno in za sušenje neprimerno. Bo res treba razmisliti o kakšni omakci. Malo me skrbi, da bo reč pri taki količini čilijev preveč pekoča.
No tukaj pa so slikice posušenih plodov feferonov s Paga - cel niz v treh delih:
Mali okrogli so menda najbolj pekoči. Če bo kdo želel kaj ekperimentirati, bo seveda lahko dobil nekaj semen.
No tukaj pa so slikice posušenih plodov feferonov s Paga - cel niz v treh delih:
Mali okrogli so menda najbolj pekoči. Če bo kdo želel kaj ekperimentirati, bo seveda lahko dobil nekaj semen.
Bicikel je napisal/a: |
Ja za sušenje vem, a bo te dni hladno in za sušenje neprimerno. |
A je kakšen problem, če se čiliji počasi sušijo v prostoru, pred oknom? Traja res kakšen teden ali 2...
BTW: Kateri mlinček uporabljate za mletje suhih čilijev? Danes sem bil v Merkurju in iskal med mlinčki za kavo, pa mi je trgovka odsvetovala nakup takega strojčka, ker ne bi dobil željenih rezultatov. Električni mlinčki se menda hitro zapacajo in tudi skurijo, problem če želiš zares fin prah, pregrevanje...