Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paulownia tomentosa - navadna pavlonija

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Zgoraj levo je paulovnija na sredini levo je cigarar
Kaj ne vidiš kako je vijolično?
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

Optimist je napisal/a:
http://www.zurnal24.si/pavlovnija-bomo-spet-gasili-ko-bo-prepozno-clanek-276670

Ja kaj pa zdaj?? Rolling Eyes
problem je, ker so "gozdarji" na internetu prebrali da je to invazivno drevo, kako pa to raste v praksi v celinski Sloveniji, pa pojma nimajo.
Po mojih izkušnjah je res invazivna robinija-akacija in topol - še posebej me je presenetil topol, ki je v dveh letih iz nepokošenega travnika naredil neprehodno džunglo.
"Invazija" pavlovnij na mojem zemljišču od posaditve leta 2007 pa je, da sta dve naredili dva koreninska poganjka in to je vse. Iz semena nisem opazil niti enega. To drevo ne raste niti v polsenci, kaj šele sredi gozda. Rabi svetlobo od zore do mraka. "V Beli krajini je inšpekcijska služba že odredila odstranitev nasada pavlovnije, ki se je pojavil v Kanižarici pri Črnomlju" - iskrene čestitke. A da bi se pa z lastnikom dogovoril da bi ta nasad bil šolski, učni, da inšpektorji in gozdarji na terenu, ne samo na internetu, vidijo, kako se to drevo obnaša v praksi - to pa ni v skladu s črkobralsko razlago zakonov ?____________________
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Hvala, ste me pomirili in bo rastla naprej. Bo sicer borba za preživetje, morda ji uspe..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Dajmar je napisal/a:
Zgoraj levo je paulovnija na sredini levo je cigarar
Kaj ne vidiš kako je vijolično?

Zdaj, ko si me opozoril, res vidim neke vijoličaste odtenke, za katere niti ne bi upal trditi, a spadajo na sliko ali ne (torej ali so podoba slikanega ali pojav pri slikanju) . Cigare so neprimerno bolj jasne.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

crtj, lepo sem napisala, da je rastlina na desni, če gledaš v cerkev (na dajmarjevem linku torej na levi) pavlonija, na levi pa je katalpa, ja, zato vidiš "cigare". Spomnim se obeh dreves ene 40 let nazaj, od takrat imam to v spominu.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Predvidoma v petek grem tam mimo, pa bom opravil ogled stanja na terenu Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ekola, sem šel že danes. Kajpada brez foto zmogljivosti Smile Nisem mogel priti čisto zraven, ker potekajo neka gradbena dela. Opazil sem naslednje:

- ja, v tej skupini je drevo, ki ni cigarovec;
- lahko bi bila pavlovnija (posušeni ostanki socvetij so pokonci stoječi in v grobem podobni kot na primer pri cvetočem divjem kostanju);
- res pa je, da ima za pavlovnijo nenavadno majhne liste (recimo tretjino velikosti takšne pavlovnije, kot jo sam poznam);
- kar ne pomeni nujno, da to ni pavlovnija, ker pač obstajajo mnoge različice.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

crtj, vidiš, mene so pa one gojene v Beli Krajini čisto presenetile, ker imajo tako nenormalno ogromne liste v primerjavi z vsemi pavlonijami, ki sem jih do takrat videla v svojem življenju.
To, da je tisto drevo pavlonija, je meni povedal profesor botanike, ko sem začela študirati, tako, da je vir 100% zanesljiv.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Verjetno so z modernimi različicami šli ekstra tako v hitro rast lesa kot zelene mase... Tele naše so direkt za dojenčke zavijat, cirka pol metra imajo listi počez.

Tudi pri onem stricu v Puconcih prevladujejo take - http://sobotainfo.com/novica/lokalno/najhitreje-rastoce-drevo-gojijo-tudi-v-pomurju/122393

Mislim, da je to v glavnem verzija Shan tong... Meni je prodal tale: http://paulownia.si/index.php/sl/

Pazi to navedbo Smile

GOJENE SADKE IZ SEMEN LAHKO MUTIRAJO, TO POMENI DA VEČ NE BO RASLA. JE ŽE BIL PRIMER DA JE NASAD MUTIRAL TUDI 80%!!!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Oni, ki prodaja seme, najbrž pravi, da ''labaratorijsko'' vzgojene sadike mutirajo v neustavljivo rastočo pošast. In za vsak slučaj namesto dveh doda tri klicaje Wink .
Odgovori