Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Letos je v veliko ozirih čudna sezona. Sam sem imel veliko sadik z podvajanjem stebla, oziroma več vrhov, celo do štirje, je zraščeno skupaj (je pa zraščenost vidna)
in se šele po nekaj decimetrih vrhovi ločijo narazen. Večino sem poščipal, pustil samo en do dva vrha .... Rolling Eyes

Ena sorta, ki uradno ni grmičar, je rast zaključila samo z močnimi, bogato cvetočimi rodnimi vejicami.
Se pa ne sekiram, velika verjetnost je, da še plodovi iz teh vejic ne bodo dozoreli, kamoli da bi grm še rastel naprej.

Danes sem našel v mojih lončnih paradižnikih Osmega potnika, ki je ravno lezel ven iz ploda Wink

Kdove kakšen Alien bi zlezel ven? _________________mfranc
borut70

Odgovor Napisal/-a borut70 »

ker sta se mi skrižala Malakhitovay shkatulka in Amaga orange, bi poskusil to novo "sorto" stabilizirati...kako točno se to naredi?
Ivčk mi e rekla da bomo tule podebatirali Smile ...nova tema?
hvala Smile aja slikce...

_________________https://www.facebook.com/borut.rojc.3
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Za začetek: izbereš najbolj tipičnega predstavnika skrižanega, spraviš seme, spomladi poseješ precej semen in posadiš čim več rastlin. Ko zacvetijo, poskrbiš za preprečitev navzkrižne oploditve pir vsaj enem cvetu vsake rastline. Ko dobiš plodove, vidiš, katera rastlina ima najbolj tipičen plod (bolje, da to narediš z več rastlinami), spraviš semena.............postopek ponavljaš skozi toliko let, da ti da seme ene rastline praktično izenačene potomce.
Tole je teorija, izkušnje ima, poleg ivčk, vsaj, da jaz vem, še Bicikl (z Aperom, ki ga je iz F1 sadike peljal zdaj, mislim, že skozi 4 ali 5 generacij).
Kaj več pa v torek, če prideš, rečemo v živo. Wink
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Borut , križanec teh dveh krasnih sort bi znal biti superca. Poročaj o okusu. Za naslednjo sezono z veselejem vzamem nekaj semen za selekcioniranje, če boš rabil pomoč.

Lep pozdrav

Danilo
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Paradižniki vsaj pri nas gredo h kraju, rad bi si pripravil semena mojih "češnjevcev" supersweet 100, pa me zanima kako to poteka? razrežem in dam ven semena? jih operem? kako poteka to?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tule boš našel odgovore, ki jih iščeš.
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Shrani.si
Sem končno prišla do računalnika, da naložim sliko od divjega paradižnika Smile
Je že kar obran, vendar je še vseeno veliko plodov gor.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Julijak, tale pa je obložen!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Čestitke Julijak!

Se že veselim naslednjega leta, ko bom tudi jaz imel to sorto na svojem vrtu!_________________kar zraste pač zraste
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Malo problemov s svetlobo, ampak OK, Marianna's peace je letos res super.

Odgovori