Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Odgovori
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Meni je pa današnje neurje odlomilo aimino pri zemlji. Sad Je mogoče kakšna možnost, da bi mi uspelo ukoreniniti nadzemni del?_________________Smeh je sončni žarek duše.
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

sončece je napisal/a:
Meni je pa današnje neurje odlomilo aimino pri zemlji. Sad Je mogoče kakšna možnost, da bi mi uspelo ukoreniniti nadzemni del?

Prav nobene, ne bo pognal korenin.

Koliko pa je stara polomljena asimina? Verjetno bo pognala koreninski poganjek, ki se ga bo lahko cepilo. Samo pred zimo ga obdaj s kopreno, da ne bo propadel.

Lp, Andrej
sončece

3 leta jo že mam. Letos je prvič cvetela in naredila 1 plod._________________Smeh je sončni žarek duše.
matica

Odgovor Napisal/-a matica »

Pozdravljeni vsi forumaši in še posebej Andrej K.
Andrej, da odgovorim na tvoje vprašanje: Asimine bomo letos prvič dali na trg in sicer v Agrolitove poslovalnice: Izola, Nova Gorica,Logatec, Ljubljana Šmartno pod Š.Goro, ljubljana Zadobrova,Litija, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik Maribor, Kostanjevica na Krki, Crklje ob krki. Cena bo 4,9 E/kg.
pridelka bo letos cca 2000 kg.Posamezni plodovi bodo po teži od 100 do 500 gr.Zabojčki bodo tehtali od 3-4 kg. Predvidevamo oskrbo od 10.9.2016 do 10.11.2016.Sorte: prima, SunfloWer, Prolific, Mango, Overlesse itd.
Pa še nekaj mojih pripomb na vprašanja:
1.Če se odlomi steblo nad cepljenim mestom vsaj 10 cm višje skoraj ni problema, da ne požene nov poganjek nad cepljenim mestom. V kolikor je to dosti nižje ali pod cepljenim mestom in vsaj 2-5 cm nad zemljo, se tudi zgodi nov poganjek vendar, ga je potrebno cepiti. Zgodi pa se tudi da poganjek požebne iz koreninskega sistema. Tuidi ta se lahko cepi vendar v tem primeru nimam izkušenj oziroma moramo probati. Lahko so pa ti poganjki malo problematični.
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Super, to so pa res dobre novice. very happy very happy

Lp, Andrej
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

sončece je napisal/a:
Meni je pa današnje neurje odlomilo aimino pri zemlji. Sad Je mogoče kakšna možnost, da bi mi uspelo ukoreniniti nadzemni del?

Mogoče tole ne ustreza, pa vseeno - moje prvo srečanje z vzgojo dreves...
nekega dne mojih ranih najstniških let najdeva z očetom v vrtu prelomljeno srebrno smrekico, visoka je bila poldrugi meter, odlomljena na dobri polovici višine, vrh je visel na kakšnem centimetru lubja...
pojdi po tri palčke in izolir trak, mi naroči oče... sva jo naravnala, ˝imobilizirala˝ in povila s trakom - rastla je še kakih 15 let, z vrhom seveda, rano pa je imela do svojega bridkega konca...
matica

Odgovor Napisal/-a matica »

Moje izkušnje za tak primer kažejo, da se sicer z imobilizacijo drevesce res ohrani pri življenju določen čas. Pod poškodovanim delom naredi nove poganjke kot sem opisal oba primera in nato del nad imobilizacijo postopoma odmre.
Razlikovati moramo poškodovan vrh, kar pri asimini ni problem in med poškodbo nad zemljo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... se strinjam
lp
sončece

Je odlomljena nad cepilnim mestom, tako da upam da bo naslednje leto res kaj odgnalo._________________Smeh je sončni žarek duše.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Pozdrav.
Gospod MATICA- Franc Grošelj.
Glede na to, da se pogosto poslužujem vaše trgovine na Goriškem glede nakupov, vas sprašujem tu na forumu nekaj: Pri obiranju ASIMIN za trženje- ali se poslužujete PENETROMETRA ali na videnje? Dotik.
Jaz se z konzumacijo poslužujem pri SUN FLOWER že en teden, pa tudi moji znanci na Goriškem. Kakšna je Vaša ocena glede uporabnosti sadežev ASIMINE pri temperaturi od 2-8 st..
lp. Vinkoz.
Odgovori