Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kisanje v kozarcih

cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Kar na začetku septembra sem poknjene zeljne glave naribala, posolila in premešala. Natlačila v litrske kozarce, da stopi voda gor. Nato sem zaprla, ampak ne tako močno, lot pri vročem vlaganju v kozarce. Postavila v škaf z vodo in potunkala kozarce noter,. Imela sem v garaži, kjer je bilo še najprimernejša temperatura. 18-20 stopinj. V štirinajstih dneh je bilo zelje ravno prav kislo.
Popolnoma isto sem naredila z repo. Dala sem jo v kurilnico, kjer je bilo 18-20 stopinj. Najbolj všeč mi je to, da nima neprijetnega vonja in pa da ostane lepo bela. Pozabila sem povedat, da sem ćez škaf dala eno črno coto. Ja pa tisto plastiko sem dala v kozarec , da dol drži repo.
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

će komu kaj pomaga, v semenarnah (R....) obstajajo vreče za kisanje zelja in repe različne teže od 5, 10, itd kg- lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

lepa kata hvala za natancen opis. Zdi se mi enostavno in prakticno, da bo naslednje leto probala ta nacin.
Se se ucim te zadeva sama pripravljat. Letos sem naribano repo natlacila v vedro, cez dala vreco z vodo in zaprla. Repa je lepo kisla in bela. Sem zadovoljna. Kljub temu se mi zdi ta tvoj nacin bolj prakticen. Vzames kozarec in gres. Nic ni treba cistit in spomladi pazit, ali je se vse ok._________________CARPE DIEM
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Svetujem ti, da drugo leto narediš po svoje, tako kot letos, saj praviš, da je super. Naredi pa to za probo ena dva ali tri kozarce. Potem boš lahko naredila primerjavo. Veš jaz sem imela čisto malo repe. Če bi jo imela pa več, bi pa naredila tako kot ti.
Vsi se učimo Tajana, pravijo da do smrti, pa še butast umreš Smile Smile Smile .
Lepo nedeljo in lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ja še to. Škoda, da nisem en kozarec pustila za probo do spomladi, da bi videla kako se drži. Pa drugo leto_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Rad bi recept .
Parika nadevana z zeljem in kisana.
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Nekaj takega. Samo da je vse v gramih, ne na žilce.
http://oblizniprste.si/slastni-nasveti/vlozena-paprika-z-zeljem/
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

dajmar, pri takih shrankih ni treba na gram natančno, zato, če ti pomaga:
http://www.kulinarika.net/recepti/11729/ozimnica/paprike-polnjene-z-zeljem/
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

Zelje sem letos naribala in dala v kozarce. Kozarce pa v vodo. Bomo videli, kaj bo.

Recept:
- pobiram pred luno (tačrno), 3 dni pustim, da se omedi
- očistim, operem in naribam
- ko ribam sproti solim
- soli naj bi bilo 1-2 kg na 100 litrov
- med takšnim ribanjem se zelje omehča in spusti vodo
- prvi sloj na dnu vedra (ki je že omehčano in v vodi - drugače počakam kakšno uro, da dobim mehko zelje in njegov sok)natlačim v kozarce, pa ne pretiravam; natalčen je srednje močno; na vrh kozarca, malo pod rob dam ene vrste luknjast zamašek, ki se ga kupi v Mercatotju. Ta zamašek potisne zelje dol in sposti vodo gor
- trdno zaprem kozarce in dam v sod napolnjen z vodo
- dodam vode čez kakšen dan v kozarec,...če je ni v kozarcu
- zaenkrat se lepo kisajo

Pri repi pa malo manj natlačim in ostane v kozarcu kar dve leti preverjeno lepa bela.

Irena
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Po vsej verjetnosti bom tudi jaz morala letos nekaj zelja dati v kozarce, ker mi tako neenakomerno dela glave. Ene so poknjene, druge hočejo gniti, nekaj jih formira glave, tako da res ne vem kako bom letos sfurala s tem kisanjem. Pa bo že nekako.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori