Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Meni se pa listi na nekaterih borovnicah barvajo v rumeno, rdečo barvo.

Kaj jim primanjkuje?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Možnosti je več:suša,previsok pH,poškodovane korenine,pomanjkanje hranil itd._________________Narava vse povrne!
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Borovničarji. kako je kaj letos pri vas s črvivostjo (suzuki). Pri meni je kar močan napad - cca 25-30% plodov je oz bo propadlo zaradi tega.
Ima kdo že dober "recept" za borbo proti temu škodljivcu?_________________lp
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Pri meni je tudi kar hudo zadnjih par dni glede plodove vinske mušice.

In v luknjice, ki jih naredijo mušice v borovničke, hodijo pit sok čebele. In moram prav previdno obirat, ker se sploh ne pustijo odgnat.
Potem pa prileti kakšen sršen, zagrabi čebelo in jo odnese svojim mladim. Kar hudo za videt.
Ose si same postrežejo. Vsak dan jih v dve vabi ulovim najmanj 10.
En kos hodi brskat pod grme, išče zgleda neke žužke. Tudi jate škorcev občasno letajo naokoli, vendar od ptičev zaenkrat nobene škode - nimam niti mreže letos.

Sicer pa vidim, da sem jih letos premalo obrezal (rodnih brstov) - veliko borovničk, a so toliko bolj drobne.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

jaz imam nastavljene vabe, jih imam kar precej in tudi ulov je precejšnji. Precej se je razmnožila... Sad
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

S PVM dokaj dobro opravi Nee tonik,registrirano ekološko sredstvo pa je Laser 240 SC._________________Narava vse povrne!
Med_Ica

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

Pri nas je napad PVM izredno močan, praktično vsi zreli plodovi so napadeni. Ali lahko uporabim tudi neem azal? Kako pa je s časovnim potekom tretiranja, verjetno je treba špricati večkrat? Ob katerem delu dneva?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Pri meni je že konec napada. kar je bilo napadeno, je popadalo dol, ostalo pa jemo oz. bomo še kak teden do 10 dni jedli._________________lp
LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

A kdo uporablja vejice od ciprese za kislost zemlje?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Preberi temo v celoti (če ne to, pa št. I., vem, da je o tem že tekla beseda. Kolikor se spomnim, je to tem pisal ferdo36.
Odgovori