Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Optimist je napisal/a:
Je samosevec, bog si ga vedi katera figa je imela prste vmes....
Torej bo nova sorta! ;)
Poimenoval sem jo "Hg" Wink

Fige, ki zrastejo iz semen ne rodijo. Imajo lepo listje in na njih se veliko sadežev zadela, vendar na koncu ne dozorijo in odpadejo. Testirano tudi v praksi več let.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Srečo, če bi bilo to res, bi fige sploh ne obstajale.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

sreco je napisal/a:
Optimist je napisal/a:
Je samosevec, bog si ga vedi katera figa je imela prste vmes....
Torej bo nova sorta! ;)
Poimenoval sem jo "Hg" Wink

Fige, ki zrastejo iz semen ne rodijo. Imajo lepo listje in na njih se veliko sadežev zadela, vendar na koncu ne dozorijo in odpadejo. Testirano tudi v praksi več let.

Možno, sploh tu pri nas še tak extra figa težko dozori. No, če ne bo nič v parih letih jo bom pa oplemenitil. Do tedaj bom tud to že obvladal ;)_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
sreco

metuljc je napisal/a:
Srečo, če bi bilo to res, bi fige sploh ne obstajale.

Razlaga:

http://fruitandnuteducation.ucdavis.edu/fruitnutproduction/Fig/Fig_Propagation/
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

No le preberi si linkano, pa boš videl, da si falil.
Če ti zraste "žensko drevo", boš imel plodove.
sreco

krnekdo je napisal/a:
No le preberi si linkano, pa boš videl, da si falil.
Če ti zraste "žensko drevo", boš imel plodove.

Še en, ki ve več od znanstvenikov in praktikov.

Še malo razlage:

Ja, spredaj je 'če'. In v praksi se uporablja uveljavljene metode in ne metode, ki imajo spredaj 'če'.

Še razlaga, da boš razumel, kako to gre v praksi: Naredi si cca. 100 sadik iz semen, čakaj kakšnih 5 let, da pridejo v rodnost in potem poglej, koliko boš imel ženskih. Morda nekaj. Imel boš pa prelep sadovnjak s 100 figovimi drevesi. In to je to, kar trdiš, da je OK.

Torej v teoriji gre (? % uspeha), v praksi se pa to ne priporoča razen za razvoj novih sort. In to ti vse piše v citiranem članku.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Figa, smokva (Ficus carica) je enodomno drevo z dvospolnimi socvetji, to je znanstveno dejstvo.
sreco

metuljc je napisal/a:
Figa, smokva (Ficus carica) je enodomno drevo z dvospolnimi socvetji, to je znanstveno dejstvo.

Sem hotel samo optimistu pomagati, da ne bo predolgo čakal na rezultat, tako kot sem jaz in sem potem preveril, zakaj gojim samo listje.

Očitno pa je potrebno še malo razlage:

http://waynesword.palomar.edu/pljun99b.htm
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

ferdo36 je napisal/a:
Hahaha Mfranc!Žebljev proti Suzukijem pa še nisem poskusil! Laughing Laughing Laughing

Ferdo, deluje; samo kolateralne škode je veliko, ker učinkuje tudi na škodljivce od A (Audi, Alfa Romeo) do Ž (Zastava).

Very Happy Very Happy Very Happy_________________mfranc
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Upam, da ste rešili nesporazum okrog fig, ali rabite "ARBITRA" Laughing
To je pa moje opravilo vsaki
dan. Rjavi matalon, kateremu sledi sušenje ali konzumacija- glede na trenutne želje.
lp. Vinkoz.

Odgovori