Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
To pa je pridelek, tudi pri nas jih že jemo._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
https://www.youtube.com/watch?v=AYSgOnz-_2Q_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....Nazadnje urejal/a Optimist 09 Sep 2016 21:59; skupaj popravljeno 1 krat
O, vinkoz! Kakšen lep pogled.
Ah ja, pri meni pa letos edino tale.
Jo z veseljem zamenjam za en tako poln pladenj. Te verjetno še nisi probal. Nakup v hoferju splomladi.
Sem malo brskala in prišla do zaključka, da je verjetno Napolitana. Je bila čisto boga sadikica, imela je samo dva listka, čisto drugačna od ostalih (bolj razvejana) zato sem jo vzela. In pustila tudi figici, ko je začela odganjat, naj se figa sama odloči kaj bo. Naj bi bila španskega izvora in imela velike okusne črne fige.
Ah ja, pri meni pa letos edino tale.
Jo z veseljem zamenjam za en tako poln pladenj. Te verjetno še nisi probal. Nakup v hoferju splomladi.
krnekdo je napisal/a: |
Hofer bo imel jutri(ponekod ima že danes) med drugim tudi fige Nazareth, Napolitana in Dama Royal. Jasno standardno nič označeno, tako da je loterija ob izbiri |
Sem malo brskala in prišla do zaključka, da je verjetno Napolitana. Je bila čisto boga sadikica, imela je samo dva listka, čisto drugačna od ostalih (bolj razvejana) zato sem jo vzela. In pustila tudi figici, ko je začela odganjat, naj se figa sama odloči kaj bo. Naj bi bila španskega izvora in imela velike okusne črne fige.
Hej, uspel sem pobrati prvi komad drugega roda z violetke Lahko da še kaj bo, še dosti jih je na njej...
Je pa to zdaj že lepa velika zverina, 2,5 x 3 m. Če bo še ta zima mila, uh.
Posebej smešno je, da so fige edino drevesno sadje letos (če ne štejem 4 jabolk na celotni zbirki jablan skupaj) - ker je violetka parkirana na južni strani drvarnice, ostalo pa vse na odprtem in je dan upora proti pomladi vse pobral.
Je pa to zdaj že lepa velika zverina, 2,5 x 3 m. Če bo še ta zima mila, uh.
Posebej smešno je, da so fige edino drevesno sadje letos (če ne štejem 4 jabolk na celotni zbirki jablan skupaj) - ker je violetka parkirana na južni strani drvarnice, ostalo pa vse na odprtem in je dan upora proti pomladi vse pobral.
Se opravičujem, če je o tem že bilo govora in odkrivam toplo vodo, ampak mene je to zdaj čisto sezulo
If fall is advancing and you still have many figs on your tree yet to ripen, consider oiling the ones that won't ripen on their own before frost.
Oiling is easy. Take a toothpick and apply one drop of vegetable oil to the eye of each unripe fig. This is a practice developed by market gardeners growing fresh figs for the Paris markets 150 years ago.
“When the figs reach more than two third of their final size, their maturity is accelerated by inserting 3 or 4 lines, in the eye, with a punch soaked in olive oil.” ("Le Bon Jardinier, Almanach pour l'année 1833", par A. Poiteau et Vilmorin.) "It consists in placing a drop of olive oil in the eye (ostiole) of the fig, with a cut feather, a straw or a small oil-can...
It is a delicate operation which must be performed in the morning or in the evening, when the sky is dark. " (Figues, éditions Target" par Pierre Baud.)
Some varieties respond incredibly well to oiling. Virtually all of their oiled figs will ripen within a week.
Torej:
- imamo fige, za katere sumimo, da ne bodo uspele dozoreti (ker je slaba vremenska napoved etc)
- vzamemo nekaj, s čimer bomo lahko v oko/muho vtisnili nekaj olja (slamico, kantico, pero...)
- to počnemo izven močnega sonca - zjutraj ali zvečer
- in tako naj bi bistveno izboljšali šanse, da bodo tudi tiste bolj počasne dozorele; zakaj - ne vem (edit: poveča se proizvodnja etilena, ki pospešuje zorenje, v sami figi: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0981942806001033 )
- nekatere sorte naj bi se še posebej dobro odzivale na takšen poseg - praktično vsi naoljeni plodovi dozorijo v tednu dni
Vir: https://www.facebook.com/notes/nick-routledge/the-whys-and-hows-of-raising-figs/1021770004573656/
Dodatni vir:
- http://forums.gardenweb.com/discussions/1894256/oiling-figs
Pazi zdaj pa tega... Ne bi rad naoljil, ker je slišal, da zna to spremeniti okus, je pa slišal, da na Havajih breskvam populijo liste, da one sklepajo, da gre sezona h koncu in zato pospešijo dozorevanje - in on to potem poskusi na figah:
- https://www.youtube.com/watch?v=SJckql2bOWc
If fall is advancing and you still have many figs on your tree yet to ripen, consider oiling the ones that won't ripen on their own before frost.
Oiling is easy. Take a toothpick and apply one drop of vegetable oil to the eye of each unripe fig. This is a practice developed by market gardeners growing fresh figs for the Paris markets 150 years ago.
“When the figs reach more than two third of their final size, their maturity is accelerated by inserting 3 or 4 lines, in the eye, with a punch soaked in olive oil.” ("Le Bon Jardinier, Almanach pour l'année 1833", par A. Poiteau et Vilmorin.) "It consists in placing a drop of olive oil in the eye (ostiole) of the fig, with a cut feather, a straw or a small oil-can...
It is a delicate operation which must be performed in the morning or in the evening, when the sky is dark. " (Figues, éditions Target" par Pierre Baud.)
Some varieties respond incredibly well to oiling. Virtually all of their oiled figs will ripen within a week.
Torej:
- imamo fige, za katere sumimo, da ne bodo uspele dozoreti (ker je slaba vremenska napoved etc)
- vzamemo nekaj, s čimer bomo lahko v oko/muho vtisnili nekaj olja (slamico, kantico, pero...)
- to počnemo izven močnega sonca - zjutraj ali zvečer
- in tako naj bi bistveno izboljšali šanse, da bodo tudi tiste bolj počasne dozorele; zakaj - ne vem (edit: poveča se proizvodnja etilena, ki pospešuje zorenje, v sami figi: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0981942806001033 )
- nekatere sorte naj bi se še posebej dobro odzivale na takšen poseg - praktično vsi naoljeni plodovi dozorijo v tednu dni
Vir: https://www.facebook.com/notes/nick-routledge/the-whys-and-hows-of-raising-figs/1021770004573656/
Dodatni vir:
- http://forums.gardenweb.com/discussions/1894256/oiling-figs
Pazi zdaj pa tega... Ne bi rad naoljil, ker je slišal, da zna to spremeniti okus, je pa slišal, da na Havajih breskvam populijo liste, da one sklepajo, da gre sezona h koncu in zato pospešijo dozorevanje - in on to potem poskusi na figah:
- https://www.youtube.com/watch?v=SJckql2bOWc