tajana je napisal/a: |
Seme motovilca posejem zelo plitvo, tako kot solato. |
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Motovilec - Valerianella locusta
Rade je napisal/a: |
Do prve polovice septembra bo očitno (vsaj upam in predvidevam tako) zdržalo, potem pa tako ali tako pride na vrsto sajenje motovilca na to gredo. |
Rade, sajenje, ali sejanje?
Tole me zanima, ker nam za motovilec vedno zmanjka prostora ....
metuljc je napisal/a: |
mfranc, mislim, da se je lani ali predlani precej bralo o predvzgoji sadik motovilca, kot običajno vzgajamo solato ali radič. Za nekaj platojčkov boš pa že našel prostor, a ne? Mimogrede, jaz sem lani v lonce, kjer je bil paradižnik, dosula nekaj cm prsti in posejala motovilec, ob južni steni hiše je super rastel, do pomladi, ko je končal v skledi, nekaj malega pa sem ga celo semenila. Lonce sem prek zime pokrila s kopreno. |
Rade je napisal/a: |
Mfranc, sem se zmotil, seveda ga bom sedaj v začetku septembra, ko vržem ven paradižnike, SEJAL. Ampak potem pozno jeseni vedno kakšnih 200 sadik PRESADIM (ker ga je pač potrebno malo redčiti), saj se mi je to še vsako leto obneslo in so bile spomladi presajene sadike motovilca izredno lepe. |
Hmm, še nisem probal motovilca razsaditi .... , se mi zdi kot urarsko delo, precizna mehanika .
Nekaj časa pa verjetno le zastane zaradi presajanja?
Pri nas je motovilec v načelu tudi najboljša solata, pred radičem, vendar je z zmanjševanjem gredic (površin) preko desetletij čedalje teže najti prostor za motovilec, pri katerem je čas pobiranja zelo odvisen od vremena, pa še od kaj.
In trenutno ni niti 1 m2 površine proste za sejanje, če izvzamem eno gredo, ki čaka nasaditev prezimnega radiča.
Tudi imam v planu razsaditev nekaj tržaškega rezivca, ta spomladi naredi lepe rozete in je za obiranje pripravljen pred kakšnimi zimskimi solatami, pa tudi okus je odličen! V primerjavi z trenutno pretirano grenkobo .
Malo še premislim, nekje bi lahko posejal malo motovilca in ga pred zimo razsadil na gredo, probat ni greh ._________________mfranc
Kar poskusi, ne bo ti žal. Jaz vsako leto posejem za cca 15 m2 motovilca žličarja in ga jemo od decembra pa do začetka aprila, ko gre počasi v cvet in tako seveda pridelam tudi seme. Tiste presajene sadikice motovilca so pomladi izredno lepe, saj imajo veliko prostora za rast - jih posadim v vrsto, kot vojake,
Tudi za seme sadike spomladi presadim v tri lonce po tri sadike in jih pustim, da zacveti in zasemeni._________________kar zraste pač zraste
Tudi za seme sadike spomladi presadim v tri lonce po tri sadike in jih pustim, da zacveti in zasemeni._________________kar zraste pač zraste
Na kakšen razmak jih pa presajaš? Bi ga letos poskusila nekaj presadit.
Jaz prvo rundo motovilca sejem v drugi polovici avgusta. Ta je zdaj že dokaj velik in bo konec meseca goden za pojest.
Drugo rundo pa sejem v septembru. Tudi ta je zdaj že kar precej velik, ker je vzklil v samo nekaj dneh. Ta motovilec bo primerno velik spomladi. Takrat pa na plano pokuka tudi motovilec iz semen, ki so poleti popadala z rastlin. Motovilec namreč semenim kar na gredi, kjer je rastel..._________________naredimo svet lepši
Jaz prvo rundo motovilca sejem v drugi polovici avgusta. Ta je zdaj že dokaj velik in bo konec meseca goden za pojest.
Drugo rundo pa sejem v septembru. Tudi ta je zdaj že kar precej velik, ker je vzklil v samo nekaj dneh. Ta motovilec bo primerno velik spomladi. Takrat pa na plano pokuka tudi motovilec iz semen, ki so poleti popadala z rastlin. Motovilec namreč semenim kar na gredi, kjer je rastel..._________________naredimo svet lepši
Brbr, presajam ga na nekje 12 cm medsebojno razdaljo, da se potem lahko tvorijo lepe rozete, res pa je, da se rast na začetku malo zaustavi in tega presajenega potem pobiram nekje februarja. Je pa ponavadi zelo lep, saj ima dovolj prostora za rast. Jaz sejem žličarja, verjetno so ostale sorte nekaj podobnega za rast.
Glede semenitve na gredi pa jaz na žalost nimam veliko prostora in zato rastline namenjene za seme presadim v lonce, gredo pa uporabim za novo setev salate. Je pa semenenje v loncu super, saj lahko zlahka pobereš vso seme - jaz lonce postavim ob zid hiše, pod lonce pa nastavim polivinil in tako vso seme lepo poberem, ko odpade._________________kar zraste pač zrasteNazadnje urejal/a Rade 13 Sep 2016 09:45; skupaj popravljeno 1 krat
Glede semenitve na gredi pa jaz na žalost nimam veliko prostora in zato rastline namenjene za seme presadim v lonce, gredo pa uporabim za novo setev salate. Je pa semenenje v loncu super, saj lahko zlahka pobereš vso seme - jaz lonce postavim ob zid hiše, pod lonce pa nastavim polivinil in tako vso seme lepo poberem, ko odpade._________________kar zraste pač zrasteNazadnje urejal/a Rade 13 Sep 2016 09:45; skupaj popravljeno 1 krat
Ja, pa še to, pri presajanju je zelo dobro, da sadike presadiš z nekaj osnovne zemlje, torej sadike ne pipaš iz zemlje, ampak s kakšno malo lopatico dvigneš rastlino tako, da na koreninah ostane konkretna gruda zemlje. Tako kar najmanj zmotiš rastlino, vsaj jaz imam takšne izkušnje._________________kar zraste pač zraste
-
- Kraj: Domžale