Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2016
Brbr, imaš originalna F1semena?
Na tej sliki http://shrani.si/f/1e/Pd/1d6108IE/img63171.jpg je Big Beef na skrajni desni palici, to je druga vrsta, in se samo ta sorta nadaljuje do konca vrste.
Tudi druga palica v prvi vzdolžni vrsti je BB.
Res pa je tudi, da že sam nekaj let opažam, da kvaliteta semen opada, in da tudi Big Beef ni več tak kot je bil; kako jim to porata ....
Isto se dogaja z Fourth of July, F1, tudi odporen na viroze in relativno zelo zgoden. So bila leta, ko semen sploh nisem dobil, sedaj pa kolikor hočem, kvaliteta pa ni več ista._________________mfranc
Na tej sliki http://shrani.si/f/1e/Pd/1d6108IE/img63171.jpg je Big Beef na skrajni desni palici, to je druga vrsta, in se samo ta sorta nadaljuje do konca vrste.
Tudi druga palica v prvi vzdolžni vrsti je BB.
Res pa je tudi, da že sam nekaj let opažam, da kvaliteta semen opada, in da tudi Big Beef ni več tak kot je bil; kako jim to porata ....
Isto se dogaja z Fourth of July, F1, tudi odporen na viroze in relativno zelo zgoden. So bila leta, ko semen sploh nisem dobil, sedaj pa kolikor hočem, kvaliteta pa ni več ista._________________mfranc
Mrfranc, ne vem, ali so originalna semena ali ne - dobila sem jih na Gartlcu.
Biodinamika uči, da je za vzdrževanje kvalitete in življenjskega potenciala rastlin pomembno, da poberemo semena na določen način. Za paradižnik naj bi pobirali semena z rastlin, ki so že od začetka rasti najboljši predstavniki svoje sorte. Rastline naj bodo zdrave, plodovi lepo oblikovani, brez raznih deformacij. Rastlina mora imeti na vseh etažah približno enako velike plodove. Seme pa pobiramo iz plodov , ki so rastli na 3. do 5.etaži - se pravi nekje na sredi rastline. S takim načinom odbrianja naj bi se zagotovila dolgoletna kakovost sorte. Jaz svojih nekaj sort (so žal brez imena) na ta način kar uspešno vzdržujem v dobri kondiciji cca 10let. Seveda se kakšno leto zgodi, da ni nobena rstlina primerna za semenenje. Zato imam na zalogi vedno stara semena, s kvalitetnih rastlin, da premostim izpad..._________________naredimo svet lepši
Biodinamika uči, da je za vzdrževanje kvalitete in življenjskega potenciala rastlin pomembno, da poberemo semena na določen način. Za paradižnik naj bi pobirali semena z rastlin, ki so že od začetka rasti najboljši predstavniki svoje sorte. Rastline naj bodo zdrave, plodovi lepo oblikovani, brez raznih deformacij. Rastlina mora imeti na vseh etažah približno enako velike plodove. Seme pa pobiramo iz plodov , ki so rastli na 3. do 5.etaži - se pravi nekje na sredi rastline. S takim načinom odbrianja naj bi se zagotovila dolgoletna kakovost sorte. Jaz svojih nekaj sort (so žal brez imena) na ta način kar uspešno vzdržujem v dobri kondiciji cca 10let. Seveda se kakšno leto zgodi, da ni nobena rstlina primerna za semenenje. Zato imam na zalogi vedno stara semena, s kvalitetnih rastlin, da premostim izpad..._________________naredimo svet lepši
Pred odhodom na morje sem pobral večino zelenega paradižnika ker se je hotela pojavljati neka plesen. Ta je v kleti lepo dozorel. Ostalo pa je nekaj še na vrtu ker mi je enostavno zmanjkalo časa za vse in ta paradižnik sedaj kaže hvaležnost. Lepo se je ves obarval in sezona se zaključuje._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
muha je napisal/a: |
Po mojih opazovanjih paradižniki pospešeno zorijo v dneh, ki so po koledarju Marije Thun označeni kot dan za plod ali dan za cvet. Ponovili se bodo spet v četrtek-petek in ponedeljek-torek. Upanje torej, da bo "izbruh" v naslednjih sedmih dneh. |
Pri meni kvalitetno zorenje že te dni, seveda je krivec visoka temperatura .
Če bo še Marija Thun kaj pomagala, nimam nič proti, na grmih je še (pre)veliko zelenih plodov ._________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Brbr, imaš originalna F1 semena? |
brbr je napisal/a: |
Mrfranc, ne vem, ali so originalna semena ali ne - dobila sem jih na Gartlcu. |
Če te zanima, našel sem še nekaj semen, lahko sorto dehibridiziraš in si jo po svojih metodah in željah spremeniš v okusen in roden navaden (open pollinated) paradižnik.
Zunaj je zelo popularno, da dobre hibride "prevzgojijo" v navaden paradižnik._________________mfranc
Mfranc, oprosti za pozen odgovor - nekako mi je ušlo iz spomina tvoje prijazno pisanje
O prevzgoji paradižnika ne vem tako rekoč nič, vseeno pa te prosim za semenček ali dva... Bi vseeno poskusila. In, seveda, hvala za ponudbo.
Danes sem paradižnike ponovno poškropila z mešanico kefirja, surovega mleka in vode. Nadkriti paradižniki se zaenkrat odlično držijo in tudi množično zorijo. Tako upam, da bom v prihodnjem tednu kuhala glavno rundo mezge.
Zunanji so v slabši kondiciji. Zaradi plesni sem jim potrgala kar precej listov, tako izgledajo bolj klaverno. Počasi pa bodo tudi vsi dozoreli, tako, da ne bo velike škode, ko bo plesen zmagala..._________________naredimo svet lepši
O prevzgoji paradižnika ne vem tako rekoč nič, vseeno pa te prosim za semenček ali dva... Bi vseeno poskusila. In, seveda, hvala za ponudbo.
Danes sem paradižnike ponovno poškropila z mešanico kefirja, surovega mleka in vode. Nadkriti paradižniki se zaenkrat odlično držijo in tudi množično zorijo. Tako upam, da bom v prihodnjem tednu kuhala glavno rundo mezge.
Zunanji so v slabši kondiciji. Zaradi plesni sem jim potrgala kar precej listov, tako izgledajo bolj klaverno. Počasi pa bodo tudi vsi dozoreli, tako, da ne bo velike škode, ko bo plesen zmagala..._________________naredimo svet lepši