Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Se mi zdi da ni kaj dosti hrustljavosti pri odmrznjenem čiliju/papriki, razen če hrustamo še zamrznjene ;)
Jaz še napol zamrznjene narežem za v omake..
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mimogrede, če kdo ne bere ostalega foruma, dam še sem link za razstavo čilijev na Gartlcmaniji:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4130.html
choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

goldhorn, saj bi več objavljal, pa zelenih "sirot" ni za kazat, drugače pa bi lahko samo jamral ;)

Lahko pa povem, da se airpruning lončki pri čiliju, vsaj v mojem primeru niso obnesli. Res je, da se sem jih sam naredil, samo rastline niso nič višje, bolj rodne ali podobno. Nekako so na ravni tistih, ki so v navadnih loncih.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Zelenc je napisal/a:
Na nekaterih plodovih opažam luknjo. Par mm veliko, nič gnilo naokoli, plod kot tak tudi nič poškodovan. Na črnem habaneru izgleda takole:

Morda kdo ve, v čem je fora?

slike iz 18. jul. 2011
Takrat so rekli da je prosena vešča.
Pri papriki in paradižniku gosenice najpogosteje napadejo plodove, redkeje stebla, v katera se prav tako zavrtajo. Napadeni plodovi zaradi bakterijskih okužb kasneje navadno segnijejo, vendar tudi sicer niso primerni za prehrano. Pri krizantemah navadno napadejo steblo in kasneje cvetni nastavek in sam cvet. Pri hmelju se gosenica zavrta v trte hmelja, kjer lahko vrta vse do korenik. V prosu je napad prav tako omejen na steblo, pri čemer se v razvoju gosenica lahko seli iz enega stebla na drugo, ker je tukaj hrane manj. Podobne so poškodbe tudi na ostalih rastlinah. Kopirano iz Fito- info
http://www.fito-info.si/index1.asp?ID=OrgCirs%5COpisiSkod/vsi/ost_nubi.htm
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Uf, v tem primeru je paprika precej švoh. Upam da se mojim revčkom ne zgodi kaj podobnega.. Zaenkrat je sicer ok, ampak nikoli ne veš kdaj se kaj zalomi...
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

goIdhorn je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
goIdhorn je napisal/a:
Plamenka je napisal/a:
Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.

Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake Embarassed

Huh, kako pa ti to uspe? Rolling Eyes da premislim

Sinoči sem "zvaril" 10 flaškic po 100 ml. Ne preveč goste omakice (malo bolj gosta kakor kupljen tabasco). Koliko pa tebi pride iz take količine?

A veš, da ne vodim statistike Wink , lahko pa povem, da delam celo malo preveč goste omake, pardon namaze.

Načeloma delam tudi zelo pekoče (vsaj do sedaj sem to počel) tako da omaka z nekaj deset (petdeset in več) habanerov ni bila nič posebnega.

Skozi pa tudi opažam "kazan efekt" he, he, to pomeni, da en habanero vržen v kotel s sto litri pasulja, zastrupi vso količino Cool Wink .

Lani sem naredil prvič omako iz jalapenov; približno dvajset jih je bilo, in ker sem se bal da bo omaka preveč mila, sem zraven vrgel še en habanero.

In je bilo takoj preveč za družinsko omako .... Rolling Eyes_________________mfranc
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Huh, kaj je letos festival lukenj v čiliju? Evil or Very Mad

Danes sem obral okroglo 25 jalapenov za roštilj in glej ga hudiča, 6 komadov je bilo preluknjanih. Notri pa hudobci, kot jih je namalal Dajmar. Res se ne spomnim, da bi kdaj imel to nadlogo, razen kakega poedinega primera.

Jutri si ogledam še druge sorte._________________mfranc
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Meni luknje v čilije letos delajo strigalice (sem jih že par našel v plodovih). Je pa zanimivo, da so se lotile samo nuklearcev (Trinidad Scorpion, 7 Pot...)
medtem ko ostale sorte pustijo pri miru. Question
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Dvomim. Ko gre gosenica molja ven, stirgalice samo zasedejo prazno stanovanje.
Strigalice so aktivne ponoči, podnevi so bolj dremave in se skrivajo. Med koristne živali jo štejemo, ker so njena priljubljena hrana listne uši in še kakšne druge žuželke. Žal pa ima rada tudi cvetove raznih okrasnih rastlin, zato ji takrat, ko le te napade pravimo, da je škodljivec. V zelenjavnem vrtu strigalica uravnava ravnovesje in skrbi, da listnih uši ni preveč oziroma sploh ni, saj jih pridno poje.
Več tuhttp://www.bodieko.si/strigalica-nekoc-strah-in-trepet-danes-koristna-zival
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

A posušeni čiliji izgubijo kaj svoje ostrine v primerjavi s svežimi?
Odgovori