Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kisanje v kozarcih
Dajmar kot je povedala Metuljc tukaj ne gre na grame, če kaj ostane poješ pripravljeno kot solata. prilagam recept:
-10 lepih paprik- (babure)
- 2 kg zelja (lahko je tudi rdeče)
- 2 litre razblaženega kisa (npr: 1 kozarec kisa in 2 kozarca vode-probaš)
- 10 dkg soli
- 10 zrn popra ali več
- nekaj listov lorberja
- lahko dodaš koren hrena
Zelje očistiš, naribaš (ali zrežeš zelo na tenko), posoliš in pustiš nekaj časa. ta čas opereš in očistiš paprike (enako kot za polnjene paprike).
zelje ocediš (stisneš z rokami) in dodaš kisa (kot za solato) in napolniš paprike.
napolnjene zložiš v čiste kozarce (rahlo natlačiš a ne tako, da uhaja zelje). vmes med pol- paprike lahko porineš hren ali feferone.
na vrhu zatakneš navskriž dve paličici, da se paprike z zeljem ne dvignejo ko jih zaliješ s prokuhanim razblaženim kisom (lorber, poper). lpvoda
PS: za to shranjevanje so priporočljivi večji kozarci.
in stari recepti pravijo. " vkiseljeno povrtnino ne zapirajte z metalnimi pokrovci, ampak jih prekrijte s celofanom ali pergamentom in zvežite."_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-10 lepih paprik- (babure)
- 2 kg zelja (lahko je tudi rdeče)
- 2 litre razblaženega kisa (npr: 1 kozarec kisa in 2 kozarca vode-probaš)
- 10 dkg soli
- 10 zrn popra ali več
- nekaj listov lorberja
- lahko dodaš koren hrena
Zelje očistiš, naribaš (ali zrežeš zelo na tenko), posoliš in pustiš nekaj časa. ta čas opereš in očistiš paprike (enako kot za polnjene paprike).
zelje ocediš (stisneš z rokami) in dodaš kisa (kot za solato) in napolniš paprike.
napolnjene zložiš v čiste kozarce (rahlo natlačiš a ne tako, da uhaja zelje). vmes med pol- paprike lahko porineš hren ali feferone.
na vrhu zatakneš navskriž dve paličici, da se paprike z zeljem ne dvignejo ko jih zaliješ s prokuhanim razblaženim kisom (lorber, poper). lpvoda
PS: za to shranjevanje so priporočljivi večji kozarci.
in stari recepti pravijo. " vkiseljeno povrtnino ne zapirajte z metalnimi pokrovci, ampak jih prekrijte s celofanom ali pergamentom in zvežite."_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc je napisal/a: |
dajmar, pri takih shrankih ni treba na gram natančno, zato, če ti pomaga: |
voda je napisal/a: |
Dajmar kot je povedala Metuljc tukaj ne gre na grame, če kaj ostane poješ pripravljeno kot solata. prilagam recept: in stari recepti pravijo. " vkiseljeno povrtnino ne zapirajte z metalnimi pokrovci, ampak jih prekrijte s celofanom ali pergamentom in zvežite." |
Hvala obema.
Ker so to majhne količine, me je motilo 3 žlice soli + sol za soljenje zelja. Med žlico je lahko 10 gramov razlike in je shranek preslan ali pa se pokvari.
Dajmar, 10 dkg soli je za posolit 2 kg zelja. jaz sem naredila po tem receptu (zelje je stalo posoljeno in zmešano kakšne 2 uri) in ko sem izstisnila odvečno vodo, je bilo natančno toliko zelja, da sem napolnila vse paprike. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda je napisal/a: |
Dajmar, 10 dkg soli je za posolit 2 kg zelja. jaz sem naredila po tem receptu (zelje je stalo posoljeno in zmešano kakšne 2 uri) in ko sem izstisnila odvečno vodo, je bilo natančno toliko zelja, da sem napolnila vse paprike. lpvoda |
Se mi zdi, da bo to preslano.Običajno je recept za kisanje zelja največ 20 gramov na kilogram zelja. Se pravi za 2 kg zelja največ 4 dekagrame soli.
Je res da nekaj soli ostane v zeljnici, ki ne gre v paprike.
Sva z ženo prabila za 7 kg zelja in 7 kg očiščenih paprik babur 28 dag soli.
Ostalo je zelja za en litrski kozarec, ga nisva mogla stlačit v paprike, se bo
kisalo v kozarcu.
voda je napisal/a: |
Dajmar, 10 dkg soli je za posolit 2 kg zelja. jaz sem naredila po tem receptu (zelje je stalo posoljeno in zmešano kakšne 2 uri) in ko sem izstisnila odvečno vodo, je bilo natančno toliko zelja, da sem napolnila vse paprike. lpvoda |
Če si za vodo s kisom, papriko, in zelje porabila 10 dag soli bo pa prav.
Čez tri ali štiri tedne bo test.
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Lepo izgleda Dajmar.
Tudi jaz bom to rundo polnila paprike z naribanim zeljem. Dam pa vse skupaj v majhne plastične kantice, na vrhu zgolj položim mali krožnik, da zelenjava ne sili ven, pokrijem s pokrovom in nesem v garažo za tri tedne. Namečem pa notri različne kose zelenjave, dokaj velike (zelje npr. samo na četrtine) in nikoli stročjega fižola, ker se ga bojim. Meni je všeč. Vzamem ven kar mi odgovarja in hrustljam med potjo. Cvetača mi je najbolj fenomenalna.
Tudi jaz bom to rundo polnila paprike z naribanim zeljem. Dam pa vse skupaj v majhne plastične kantice, na vrhu zgolj položim mali krožnik, da zelenjava ne sili ven, pokrijem s pokrovom in nesem v garažo za tri tedne. Namečem pa notri različne kose zelenjave, dokaj velike (zelje npr. samo na četrtine) in nikoli stročjega fižola, ker se ga bojim. Meni je všeč. Vzamem ven kar mi odgovarja in hrustljam med potjo. Cvetača mi je najbolj fenomenalna.
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
mil je napisal/a: |
Pozdrav Zelo uporabno, hvala. Kaj pa narediš po treh tednih? Lepo bodi, Mil |
O oprosti Mil. Seveda predvsem jem. Ker pa tudi nimam dovolj teh malih kantic s pokrovi, jo pred pripravo nove prelijem/preložim v drugo plastično kanto, ki nima pokrova in pokrijem z običajnim velikim krožnikom. Od tam potem vsak po potrebi jemlje ven. Takšna je npr. bila kake tri tedne v kuhinji, pa se zadeva ni nič spreminjala. Sedaj eksperimentiram pri eni kantici, v kateri je ostalo samo še korenje in zelje ter čebula, da sem preprosto samo dodala v isto tekočino cvetačo in celo repo. Sedaj je nekje 10 dni tega, tako da moram še počakati na rezultate.
Kot že nekaj let sem dala kisat zelje v kozarce po Zufovem receptu. Po treh tednih sem prvega odprla, videti je lep, uporabljala sem ga kot dodatek solatam. Za kuhano ali dušeno kislo zelje (danes za h krvavicam in ajdovim žgancem) je bil pa premalo kisel, skoraj nič.
Kaj je lahko vzrok? Bi ga morala pustiti dlje kot tri tedne, da bi lepo dozorel?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Kaj je lahko vzrok? Bi ga morala pustiti dlje kot tri tedne, da bi lepo dozorel?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)