Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Asimina - Asimina triloba
Pri asiminah nihče izmed nas nima prav veliko izkušenj. metod določanja zrelosti je več. Od penetrometra, ki ga omenja gospod Vinko, do testerja zrelosti, ki določa obarvanje na podlagi stopnje sladkorja, vizuelnega pristopa, dotika. Sam sem s penetrometrom delal v preteklosti in ob drugih prilikah. Uporabna metoda za ljudi, ki imajo čas, oziroma za začetek ,da se določijo izkustveni elementi (barva, dotik ipd). S testerjem, ki ga proizvajamo za sadje, na asiminah še nisem poizkusil. Bilo pa bi zanimivo. Za trg pa moramo obirati kakšne 4 dni pred popolno zrelostjo. Seveda pri tem lahko napravimo napako pri izgubi okusa. Prvo letos sem odtrgal še trdo v soboto in danes je popolna. Torej 3-4 dni (kar pa mimogrede odgovarja tudi teoriji), zaenkrat pa za nič ne dam roko v ogenj.
Temperatura bo po mojem rok podaljšala na 10-14 dni. lepo bi bilo, da bi več. Te parametre bomo morali izkustveno določiti.
Po mojem skromnem mnenju.
Me pa zanima g. Vinko: ali je na Goriškem dovolj nizkih temperatur za asimino. Kako se višje temperature odražajo pozimi na rastnost in rodnost.
Pa lep pozdrav.
Temperatura bo po mojem rok podaljšala na 10-14 dni. lepo bi bilo, da bi več. Te parametre bomo morali izkustveno določiti.
Po mojem skromnem mnenju.
Me pa zanima g. Vinko: ali je na Goriškem dovolj nizkih temperatur za asimino. Kako se višje temperature odražajo pozimi na rastnost in rodnost.
Pa lep pozdrav.
Trenutno stanje asimine i zreli plodovi degustacija.
https://www.youtube.com/watch?v=TOBx7-t0O8A
https://www.youtube.com/watch?v=TOBx7-t0O8A
mravlja je napisal/a: |
matica, AndrejK, tudi ostali: kako so vam ljube različne sorte asimine po okusu, imate vsako leto isti ˝vrstni red˝ priljubljenosti? |
Do sedaj sem poskusil:
Prima - zelo aromatična, močan okus, odlična
Sunflower - malo manj izrazit okus, zelo dobra
Davis - blag okus, manjši plodovi, dobra
Overleese - vzrok slabšega okusa pripisujem starosti plodov, bili so prezreli, tako da so pravilno dozoreli plodovi verjetno boljši. Plodovi, ki sem jih poskusil do sedaj, so imeli precej mokasto meso, na koncu rahlo grenak priokus.
Lp, Andrej
-
- Prispevkov: 5231
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
AndrejK je napisal/a: | ||
Do sedaj sem poskusil: Prima - zelo aromatična, močan okus, odlična Sunflower - malo manj izrazit okus, zelo dobra Davis - blag okus, manjši plodovi, dobra Overleese - vzrok slabšega okusa pripisujem starosti plodov, bili so prezreli, tako da so pravilno dozoreli plodovi verjetno boljši. Plodovi, ki sem jih poskusil do sedaj, so imeli precej mokasto meso, na koncu rahlo grenak priokus. Lp, Andrej |
Super, tudi jaz sem vesel tega odgovora.
So tudi mene ta drevesa, z lepo in pravilno, piramidasto obliko krošnje premamila do te mere, da bom v kratkem posadil vsaj eno sadiko.
Sem se najbolj nagibal k sorti Prima, ker naj bi bila ena izmed samooplodnih in ima menda tudi večje plodove kot npr. Sunflower.
Samoneoplodne zame odpadejo, ker nimam namena saditi večjega števila sadik.
Sicer sem ob prebiranju vseh teh mnogo veliko strani o asiminah na Gartlcu zasledil, da obstaja še kar precej raznih sort, katerih se pa pri nas zaenkrat praktično ne da dobiti.
Sem našel eno stran, na kateri je kar obsežna tabela sort: http://www.tillandsia.at/asimina.htm
Ali kdo ve, katere sorte so še samooplodne. Jaz nisem našel teh podatkov ...
Koliko staro sadiko/-i priporočate, da kupim ? In kje ?
Hvala.
-
- Prispevkov: 5231
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
AndrejK je napisal/a: | ||
Do sedaj sem poskusil: Prima - zelo aromatična, močan okus, odlična Sunflower - malo manj izrazit okus, zelo dobra Davis - blag okus, manjši plodovi, dobra Overleese - vzrok slabšega okusa pripisujem starosti plodov, bili so prezreli, tako da so pravilno dozoreli plodovi verjetno boljši. Plodovi, ki sem jih poskusil do sedaj, so imeli precej mokasto meso, na koncu rahlo grenak priokus. Lp, Andrej |
Super, tudi jaz sem vesel tega odgovora.
So tudi mene ta drevesa, z lepo in pravilno, piramidasto obliko krošnje premamila do te mere, da bom v kratkem posadil vsaj eno sadiko.
Sem se najbolj nagibal k sorti Prima, ker naj bi bila ena izmed samooplodnih in ima menda tudi večje plodove kot npr. Sunflower.
Samoneoplodne zame odpadejo, ker nimam namena saditi večjega števila sadik.
Sicer sem ob prebiranju vseh teh mnogo veliko strani o asiminah na Gartlcu zasledil, da obstaja še kar precej raznih sort, katerih se pa pri nas zaenkrat praktično ne da dobiti.
Sem našel eno stran, na kateri je kar obsežna tabela sort: http://www.tillandsia.at/asimina.htm
Ali kdo ve, katere sorte so še samooplodne. Jaz nisem našel teh podatkov ...
Koliko staro sadiko/-i priporočate, da kupim ? In kje ?
Hvala.
Andrej pozdravljen,
če boš posadil samo eno sadiko, potem ti vsekakor priporočam Primo. Če pa najdeš prostor še za kakšno v njeni bližini, potem pa kaj bolj zgodnjega, npr. Pennsylvania Golden.
Preverjeno samoplodno ja še Sunflower, različni viri pa navajajo še sorte Georgia, Kentucky champion, Marry foos Johnson in Sweet virginie. Je pa tudi za samolodne sorte bolje, da imajo soseda, saj je tako oprašitev boljša in posledično več pridelka.
Enoletna sadika z dobrim koreninskim sistemom (veliko korenin in ne samo ena zavita in po možnosti še odrezana), visoka vsaj 60 cm. Pri dvoletni pa pazi, da bo imela letošnji prirast 10cm ali več. Če je prirasta malo, to pomeni, da je verjetno životarila in se bo počasi opomogla.
Lp, Andrej
če boš posadil samo eno sadiko, potem ti vsekakor priporočam Primo. Če pa najdeš prostor še za kakšno v njeni bližini, potem pa kaj bolj zgodnjega, npr. Pennsylvania Golden.
Preverjeno samoplodno ja še Sunflower, različni viri pa navajajo še sorte Georgia, Kentucky champion, Marry foos Johnson in Sweet virginie. Je pa tudi za samolodne sorte bolje, da imajo soseda, saj je tako oprašitev boljša in posledično več pridelka.
Enoletna sadika z dobrim koreninskim sistemom (veliko korenin in ne samo ena zavita in po možnosti še odrezana), visoka vsaj 60 cm. Pri dvoletni pa pazi, da bo imela letošnji prirast 10cm ali več. Če je prirasta malo, to pomeni, da je verjetno životarila in se bo počasi opomogla.
Lp, Andrej