Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No, saj zdaj, jeseni, bo kar narava sama poskrbela za ustrezno smetenje travnikov. Na nas je le, da pokosimo.
Parangalus

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

Andrej Banko je napisal/a:

In sicer, na parceli, kjer imam sadovnjak, mi raste pretežno detelja.
Vmes je nekaj regrata, na enem delu precej rmana, na drugem celo gabez. Prave trave je dejansko zelo malo.

Če pobiram v košaro, se materiala nabere za 15-20 košar. Moja želja je, da bi ta odkos lahko nekako skompostiral.
Če sveže naložim na kup, dobim v nekaj dneh - po domače povedano - drek.

Ta teden sem nekaj čaral z nalaganjem po plasteh, vmes pa trosil listje in slamo.

Ne vem... Morda kakšno vaše mnenje ?

Na prejsnji strani, malo nad tvojo objavo, sem obrazlozil zakaj do tega pride in kako se skompostira odkos.
Listje in slama bosta naredila super kompost iz opisanega materiala.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Parangalus je napisal/a:
Andrej Banko je napisal/a:

In sicer, na parceli, kjer imam sadovnjak, mi raste pretežno detelja.
Vmes je nekaj regrata, na enem delu precej rmana, na drugem celo gabez. Prave trave je dejansko zelo malo.

Če pobiram v košaro, se materiala nabere za 15-20 košar. Moja želja je, da bi ta odkos lahko nekako skompostiral.
Če sveže naložim na kup, dobim v nekaj dneh - po domače povedano - drek.

Ta teden sem nekaj čaral z nalaganjem po plasteh, vmes pa trosil listje in slamo.

Ne vem... Morda kakšno vaše mnenje ?

Na prejsnji strani, malo nad tvojo objavo, sem obrazlozil zakaj do tega pride in kako se skompostira odkos.

To se pravi, idealno bi bilo, če bi si spomladi nabavil nekaj bal slame, ki bi jih lociral nekje na parceli. Po vsaki košnji bi tako sproti mešal odkos in slamo in tako zagotovil ugodnejše razmerje C/N.

Druga varianta, čeprav z nekaj več priprav in tudi verjetno dela (ker sklepam, da si kosilnico pripelješ s seboj na parcelo) pa bi bila, da opredeliš predele travnika, katere bi kosil dva do trikrat letno, kot naprimer za krmo živalim. Takšen material bi bil že mnogo bolj sprejemljiv za samostojno kompostiranje, hkrati pa bi omogočil še življenski prostor malim živalim. (mrčes, ...) Vendar bi v tem primeru potreboval še eno malo strižno kosilničko. (velike so preveč nerodne in neekonomične za male površine)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Parangalus je napisal/a:

Uf, Parangalus... pa res. Sem spregledal, jaz bimbo... Rolling Eyes

Hvala vsem za komentarje, mnenja in ideje. Mislim, da so mi zadeve zdaj bolj jasne.
Vidim pa, da je tole kompostiranje kar malo znanosti in se je treba zadeve lotiti preudarjeno in zahteva malo več dela kot le metanje na kup.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

No, tole glede "znanosti" o kompostiranju je bil vse do letos tudi moj vtis. Potem pa ...
Pri ta mladih na Gorenjskem imata tako levi kot desni sosed velik lesen kompostnik, kvadrature čez dva metra, kamor mečeta vse organske odpadke brez vsake selekcije, plasti, mešanja, ... skratka, čisto nestrokovno po mojem opažanju. In ko sem enemu ravno hotela nekaj reči o sestavi kompostnega materiala, mi pove, da ima še nekaj komposta v vreči, ki ga od lani še ni porabil, in mi ga pokaže: krasen, črn, prhek, lepo dišeč kompost, da mi je kar sapo vzelo. Dela ga pa dve leti, vsakič v polovici (pregrajenega) kompostnika.
Pa bodi pameten Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:

Pri ta mladih na Gorenjskem imata tako levi kot desni sosed velik lesen kompostnik, kvadrature čez dva metra, kamor mečeta vse organske odpadke brez vsake selekcije, plasti, mešanja, ... skratka, čisto nestrokovno po mojem opažanju. In ko sem enemu ravno hotela nekaj reči o sestavi kompostnega materiala, mi pove, da ima še nekaj komposta v vreči, ki ga od lani še ni porabil, in mi ga pokaže: krasen, črn, prhek, lepo dišeč kompost, da mi je kar sapo vzelo.[b] Dela ga pa dve leti, vsakič v polovici (pregrajenega) kompostnika.

Po mojem mnenju je tole dvoje ključno. Tako se to dela, edino premeša ga ne, ampak, če je zadosti zračno,....očitno ni potrebe. Tako nekako nastaja kompost v naravi, v gozdu.
Parangalus

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

Ker se vse namesa. Ce bi pa na kup metal recimo samo odpadke iz kuhinje ali pa samo odkos, ali pa samo zagovino ali pa samo... pa ne bi bilo v redu. No ja, cas vselej opravi svoje delo (steto v letih) Smile
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Mislim pa da čisto vse probleme reši dobra zalega deževnikov =)
Doma sem lani naredil visoke grede za mati. In tudi kompostnik. In v kompostnik sem dal en hobuk deževnikov, ki jih gojim. In kompost izgineva. Bolj kot mečeš gor, manj ga je Very Happy_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kravzlj je napisal/a:
Mislim pa da čisto vse probleme reši dobra zalega deževnikov =)
...

Pozdravljeni vsi skupaj,

bi prosil, če mi lahko kdo odgovori: v kolikor bi se ˝odpad˝ kompostiral v večjih plastičnih zabojih s pomočjo deževnikov, kam s temi zaboji (in deževniki) čez mrzlo zimo? Koliko mraza prenesejo?

Kravžlj? Mogoče kdo drug?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Si tole temo že prebral?
Odgovori