Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dolga vigna - Vigna unguiculata

Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Pri meni je rdečestročni (sorta Red Noodle) zrasel že do 1,6m, lepo se ovija, čakam na prve cvetove. Ostali dve sorti nekoliko zamujata, ker sta bili posajeni kasneje. Vse sem vzgojila preko sadik in sadila v kupčke po tri sadike.

Prvo leto sem imela nekega brezimenskega in je zelo pozno začel delati, nisem poznala lastnosti rastline in je nekaj strokov prezorelo, tako sem uspela probati le nekaj strokov.
Okus je po spominu res nekoliko bolj sladkast, nitkast pa ni, dokler je povsod enakomerno debel, preden se začnejo tvoriti semena. Kasneje pa seveda postane nitkast in žilav. Hitro se moraš naučiti, kdaj je pravi čas za obiranje.

Pa saj je za eno prilogo dovolj, če obereš le štiri stroke, ko so tako dolgi Very Happy_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nadina

Odgovor Napisal/-a Nadina »

Tale Red Noodle je pri meni še kar lepo rastel in tudi obrodil, le fižolkoti niso bili dooolgi pol metra, he he.

Nekako ga kar vidiš kdaj ga že lahko pobereš - ker eni stroki tudi ne zrastejo do pol metra, če pa čakaš preveč časa, se začne že počasi sušiti, kožica odstopi, strokci postanejo nekam večji....

Ostali, poskusila sem kar nekaj sort, so zeleni, nekateri imajo črne fižolčke, drugi svetlejše, rdeči rdeče, vsi pa so se kar OK obnesli.

In ja, kar sproti jih je treba pobirati - zjutraj je še premajhen, zvečer zna biti pa lahko že prevelik....

Sem imela občutek, da bolj, ko jih pobiraš, bolj cvetijo in delajo nove stroke. Rolling Eyes Confused Smile

Sama sem si jih vedno vzgojila iz sadikic in sicer sem posejala v vsako posodico po cca 10 semenk ter sadike nato posadila na cca 10cm narazen.

Dolga vigna ima rada toploto in vlago - vsaj pri nas se vedno tega drži..._________________http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Hvala lepa za informacije. Verjetno bo drugo leto tudi pri meni._________________LP Žižola
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

MARIJAV je napisal/a:
Okoli 10.6. sem šele nasejala dolgo vigno, ki trenutno že pleza po mreži, cveti še ne, tako da bo do strokov treba še kar nekaj časa počakati;
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Takole sem jo posadila iz lončkov, ki sem jih vzgojila na balkonu. Zdaj že sega čez oporo in sem dodala še eno preklo. <moram še to slikati, a kaj ko ne znam objaviti :-((
[img]https://picasaweb.google.com/110721982076288214726/VRT#5903454808918389938[/img]_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 22 Jul 2013 17:38; skupaj popravljeno 5 krat
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Red Noodle cvetiii pa prerastel je višino dveh metrov, bo treba malo poslikat.
A komu že kaj stroke delajo tele vigne?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Takole sem jo posadila ob pleteno oporo 4.junija._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

... in jo tudi prerasla, zato sem dodala še eno višjo preklo:
(teh dveh slik nekako ne morem objaviti Sad ).

Pa tudi cveti že:

Zdaj pa čakam tisti obljubljeni metrski fižol he-he!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Jaz že tretje leto vztrajam s tole dolgo vigno, in moram rečt da je sama žalost. Lansko leto mi je Green Noodle nekaj obrodil, toliko da sem nabral par semen za letos, probal pa sem enega ali dva stroka.
Kdaj je bil sajen nimam zapisano, je bil pa vkup z ostalim visokim fižolom, ki je že krepko čez meter in pol.

Letos pa ima res zadnjo šanso da se izkaže, če se ne, ga ne gojim nikoli več.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Takale navadna špaga - a to je to? A to je zdaj za jest?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori