Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

RAČKE TEKAČICE

Odgovori
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Danes sred dneva privekal na svet. Bili sta pod račko 2 jajčki. Obe zjutraj delno zaprti in živi. Izlegel se je do sedaj le eden. Ostalo jajce je videti pomečkano, a mladič se še ni izlegel, ali pa je mrtev. Bo se jutri pokazalo.
MAma raca pa je besna ko sam vrag.

Tukaj ji je mladič zlezel na hrbet in tam spal:
reider

Drugi mladič se izlegel, ko bil jaz na dopustu, a ni dočakal celega dne in preminil. Našel sem ga pogaženega u steljo u gnezdi. Preživeli brat prvorojen, pa je zelo živahen in vedno se hoče kopati u pokrovčku iz plastike napolnjenim z vodo.
Racman, njegov oče pa se sprehaja veni po dvorišču in ko je vročina neznosna, druge rešitve več ni, kot ta:

Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Pozdravljeni raceljubci
Dobil sem dva racmana indijske tekačice. Potem sem jima kupil še tri samice. V dveh dneh so se lepo ujeli in formirali mini jato. Race mi vsak dan znesejo 2 jajčka. Samice vsaj ena naj bi bila pol tekačica pol pa pekinška raca. Eni pravijo, da take race niso plodne. Torej jajca vali le iz njih naj bi se baje nic izvalilo. Ali je to res? So mesanci res neplodni kot mule?
Hvalaza odgovor._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
reider

Hm, kje pa se je pol izvalila ta samica?? Question U laboratoriju...
Naš Juniorček, kot je dobil ime. Starejši brat je Juunior.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Furman je napisal/a:
Samice vsaj ena naj bi bila pol tekačica pol pa pekinška raca. Eni pravijo, da take race niso plodne. Torej jajca vali le iz njih naj bi se baje nic izvalilo. Ali je to res? So mesanci res neplodni kot mule?
.

O križanju različnih vrst (ali morda le pasem) rac ne vem nič. Načelen odgovor pa je, da, če sta oče in mama različnih vrst, je povsem možno, da potomci niso plodni, ker pač ne morejo nastati normalne spolne celice, ker so kromosomi, ki izvirajo od samca in samice (vsaj deloma) nekompatibilni in ni možna mejotska delitev, ki je predpogoj nastanka spolnih celic. Tako je pri mulah in mezgih, recimo.
Vem, da se tudi v naravi najdejo medvrstni križanci, kako je z njihovo plodnostjo, pa ne vem.
Morda omenim le to, da pri pticah spol določa jajčna celica, ker samice ptičev tvorijo 2 vrsti spolnih celic, samci pa le eno (pri sesalcih je, kot vemo, obratno).
reider

današnja paša. Juniorček je star natančno 3 mesece ta teden. Brata na sliki ni. LEvo sta starša. Črna raca z belo glavo pa je od Marinke(skrajno desno zadaj). No saj samec tekačice je tut Marinkin.
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

metulc,
hvala za odgovor. Po eni strani je logično, da mešanci različnih sort niso plodni (osel, konj, kanarček divja ptica) po drugi strani, so pe le vse to race in jih lahko razumem kot pasme psov. Sedaj so moje račke nehale nosit jajca, ko bodo zopet začele, bom za foro dal nekaj jajc valit. Pa bomo videli ali so ali niso plodne ;)

So pa race neverjetno nezaupljive živali. Vse kar je novo v njihovi bližini, smatrajo za nevarno in se tega izogibajo. Sedaj sem jim pustil izhod na cel vrt 6000m2 a se več kot dobrih 5metrov od svoje ograde ne spravijio. Sem jih skušal na silo nižje po vrtu a me potem obidejo in hitro nazaj v ogrado..._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Tudi meni se ne zdi logično, da ne bi bile plodne, saj so to vseeno pripadniki iste vrste, pač druge pasme.

Tudi jaz imam, račko, ki je prava tekačica in racmana in eno račko, ki so mešani med tekačicami in enimi bolj pritlehnimi. Smo imeli letos zdravo mladino od obeh račk.
pika

Furman, račke bodo ob svojem času začele razskovati po celem vrtu brez skrbi. Tekačice so res izjemno plašne, ampak bodo šle vsakič kak meter dlje, čez kako leto jih boš že prosil, naj se sprehajajo bližje domu.

Če jih želiš navaditi na svojo bližino, ugotovi katera je tista hrana, ki jim gre v slast. Jaz sem jim npr. koruzo, ki jo imajo rade, dala samo v njihov notranji del, kjer prenočujejo, so jo jedle bolj ali manj samo zjutraj in zvečer. Sredi dne, pa sem jim jo dala tako, da sem stala zraven in jim jo počasi sipala po tleh in so pobirale, vsakič malo bližje. Čez čas so se tako navadile, da ko so bile lačne, so prišle gagat k meni.
pika

Letos poleti sva kupila še eno samičko zraven. Kupila sva jo kot tekačico, nakar ugotovila, da to ni, ko je bila že doma seveda.

Je sicer čisto tipične divje barve, a hodi manj pokončno. Nič mi ni bilo sumljivo, dokler nisem zagledala, da nekaj jadra nad našo jatico, tečem panična tja, er sem mislila, da se ujeda spušča, pa vidim, da račka leti - visoko kot divje race, pa gagala zraven, kot da bo konec sveta Confused

Ko šprintajo po travniku je tudi za odtenek počasnejša, a jo vsake toliko racmana kavalirsko počakata, ostali dve raci se pa zraven razburjata Smile
Nazadnje urejal/a pika 24 Okt 2016 10:29; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori