Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
Zanimivo, .... pa tudi logično.
Boš preizkusil, ker jaz nimam niti ene več nedozorele.
Sicer pa ne vem kako vam uspe dobiti sploh kakšno figo iz prostega. Prvega rodu praktično ni, drugi je pa že tako pozen, da vsaj pri meni vse mine zaradi nočne rose, da dežja ne omenjam. Jaz jo imam v rastlinjaku in je super.
Boš preizkusil, ker jaz nimam niti ene več nedozorele.
Sicer pa ne vem kako vam uspe dobiti sploh kakšno figo iz prostega. Prvega rodu praktično ni, drugi je pa že tako pozen, da vsaj pri meni vse mine zaradi nočne rose, da dežja ne omenjam. Jaz jo imam v rastlinjaku in je super.
OK, to z listjem recimo da ima nek smisel (čeprav po drugi strani morda ne, ker manj listja = manjša aktivnost rastline, proizvodnja suhih snovi... ?) Pri olju sem pa res debelo pogledal.
Naša Violeta je stara mislim da 8 let, bila je trikrat presajana (srne, preveč brutalna lega...), na sedanji lokaciji je 5 let, od tega 4 leta redno zori prvi rod in če je ravno sreča, še delno drugi.
Naša Violeta je stara mislim da 8 let, bila je trikrat presajana (srne, preveč brutalna lega...), na sedanji lokaciji je 5 let, od tega 4 leta redno zori prvi rod in če je ravno sreča, še delno drugi.
crtj je napisal/a: |
Se opravičujem, če je o tem že bilo govora in odkrivam toplo vodo, ampak mene je to zdaj čisto sezulo If fall is advancing and you still have many figs on your tree yet to ripen, consider oiling the ones that won't ripen on their own before frost. Oiling is easy. Take a toothpick and apply one drop of vegetable oil to the eye of each unripe fig. This is a practice developed by market gardeners growing fresh figs for the Paris markets 150 years ago. “When the figs reach more than two third of their final size, their maturity is accelerated by inserting 3 or 4 lines, in the eye, with a punch soaked in olive oil.” ("Le Bon Jardinier, Almanach pour l'année 1833", par A. Poiteau et Vilmorin.) "It consists in placing a drop of olive oil in the eye (ostiole) of the fig, with a cut feather, a straw or a small oil-can... It is a delicate operation which must be performed in the morning or in the evening, when the sky is dark. " (Figues, éditions Target" par Pierre Baud.) Some varieties respond incredibly well to oiling. Virtually all of their oiled figs will ripen within a week. Torej: - imamo fige, za katere sumimo, da ne bodo uspele dozoreti (ker je slaba vremenska napoved etc) - vzamemo nekaj, s čimer bomo lahko v oko/muho vtisnili nekaj olja (slamico, kantico, pero...) - to počnemo izven močnega sonca - zjutraj ali zvečer - in tako naj bi bistveno izboljšali šanse, da bodo tudi tiste bolj počasne dozorele; zakaj - ne vem (edit: poveča se proizvodnja etilena, ki pospešuje zorenje, v sami figi: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0981942806001033 ) - nekatere sorte naj bi se še posebej dobro odzivale na takšen poseg - praktično vsi naoljeni plodovi dozorijo v tednu dni Vir: https://www.facebook.com/notes/nick-routledge/the-whys-and-hows-of-raising-figs/1021770004573656/ Dodatni vir: - http://forums.gardenweb.com/discussions/1894256/oiling-figs Pazi zdaj pa tega... Ne bi rad naoljil, ker je slišal, da zna to spremeniti okus, je pa slišal, da na Havajih breskvam populijo liste, da one sklepajo, da gre sezona h koncu in zato pospešijo dozorevanje - in on to potem poskusi na figah: - https://www.youtube.com/watch?v=SJckql2bOWc |
Malo sem skeptičen do metodo trganja listov s ciljem pohitritve zorenja plodov. Ali ima kdo konkretne iskušnje o učinkovitosti te metode?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Naša vsako leto prej zori, letos smo včeraj odtrgali prvi zrel plod, velika večina je nekje velikosti češen. Ko smo jo kupili je bilo rečeno, da kar ne dozori prezimi in spomladi nadaljuje. Do sedaj iz tega še nikoli ni nič bilo, sicer prezimijo na drevesu, potem pa počasi propadejo.
Lahko bi ji naredil tunel, od am.borovnic imam podporje za mrežo proti pticam. Kaj menite, ima to še smisel?
Za zapiranje bi pa namesto olja morda šlo z lepilnim trakom odpornim na vodo, imam tankega aluminijastega, bom probal.
Lahko bi ji naredil tunel, od am.borovnic imam podporje za mrežo proti pticam. Kaj menite, ima to še smisel?
Za zapiranje bi pa namesto olja morda šlo z lepilnim trakom odpornim na vodo, imam tankega aluminijastega, bom probal.
Oldi je napisal/a: |
Naša vsako leto prej zori, letos smo včeraj odtrgali prvi zrel plod, velika večina je nekje velikosti češen. Ko smo jo kupili je bilo rečeno, da kar ne dozori prezimi in spomladi nadaljuje. Do sedaj iz tega še nikoli ni nič bilo, sicer prezimijo na drevesu, potem pa počasi propadejo. Lahko bi ji naredil tunel, od am.borovnic imam podporje za mrežo proti pticam. Kaj menite, ima to še smisel? Za zapiranje bi pa namesto olja morda šlo z lepilnim trakom odpornim na vodo, imam tankega aluminijastega, bom probal. |
To, s tunelom bo šlo, vendar je sedaj že tako pozno, da ne bo kaj pretirano prida od njih.
Jaz imam figo nasploh postavljeno v rastlinjaku in tako drugi rod kompletno dozori v septembru, ki so zelo dobre, ravno sedaj pa "kao" dozoreva še zapozneli rod, vendar bodo te kvečjemu sladko spužvaste.