Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
U, a so grmi polni? Bi me zanimali...................no, ne grmi, plodovi.
Polni, polni... vse modro ! 100 metrov ene meje ob Mlinščici skoraj samo črni trn. Bom fotografiral jutri.
Ob kateri mlinščici?
Ali je kdo že kaj dobrega naredil iz njih, npr. marmelado. Pri nas smo jih dali k divjačini, pred tem so bile trnulje 2 dni v zmrzovalni skrinji._________________lp
U, a so grmi polni? Bi me zanimali...................no, ne grmi, plodovi.
Polni, polni... vse modro ! 100 metrov ene meje ob Mlinščici skoraj samo črni trn. Bom fotografiral jutri.
Ob kateri mlinščici?
Ob tej, ki gre skozi Domžale ( od Homca do Male Loke ). Tukaj, južno od mesta - za Mačkovci proti Študi je tega res ogromno. Pa tudi nižje dol se najde ...
Vidim, da si iz Kamnika. Skoraj prepričan sem, da se črni trn najde tudi tam kje med Radomljami in kamniško obvoznico, na eni ali drugi strani Bistrice.
Ja, pa res bi lahko tole premaknili v pravo temo ...
Ja, pa res bi lahko tole premaknili v pravo temo ...
...
V tem primeru gre za vsestransko rastlino: sadje, zdravilna rastlina, divje rastoča rastlina za prehrano, zato se mi zdi prav, da je v vsakem od ustreznih "predalov". Sem pa v vsako od treh tem v uvodni prispevek dodala link za povezavo.
Super, Muha. Tudi dobro. Samo da ni več neznana rastlina.
Do sedaj še nisem ničesar čaral s temi trnuljami, le kdaj pa kdaj sem kakšno pohrustal, če so se že znašle na dosegu roke. Bi bilo res zanimivo skuhat marmelado, samo me malo mine ob misli, kako malo mesa je okrog tiste koščice.
Jaz sem nekaj let nazaj, ko smo slučajno naleteli na "leglo trnulj", naredila marmelado iz njih. Res je, precej je koščic in malo mesa, pa veliko packanja. Uporabila sem enako proceduro, kot pri drenu. Pokuhala sem jagode, pretlačila in ločila od koščic, potem pa dodala želirni sladkor in skuhala marmelado po navodilih. Na koncu sem dodala jedilno čokolado. Njamsi. Okus je bil sicer nekoliko trpek, a podoben slivovi marmeladi. Predvidevam, da zato, ker trnulj predhodno nismo zamrznili, da bi izgubili grenčino. Letos bomo (upam) ponovili vajo, a popravili napako. Tovrstna zadeva se podobno kot brusnice poda se k različnim vrstam mesa.
Pridemo nabirat, AB, samo nekaj noči naj bo še malo bolj mrzlo.............bodo manj trpke tele trnulje. Potem pa, sušenje za čaj, pa marmelada in še kaj.
Tako, po treh dneh v zmrzovalniku sem vzel ven te trnulje z namenom, da skuham marmelado. Je, je ena huda packarija tole ! Sem stresel v posodo, dodal malo vode in začel segrevati. Vmes sem mečkal s tistim pripomočkom za pire krompir. Sem navajen, da sadje pri kuhanju odda vodo in zadeva postane tekoča, tukaj je bilo pa ravno obratno. Masa se je začela zgoščevati in sem moral dodati kar precej vode, da se mi ni vse prijelo na dno in prismodilo. Potem sem goščo prešal skozi cedilo in nato še stiskal skozi gazo, dokler ni počila. Nekaj koščic in lupin mi je pri tem padlo v precejen del in sem imel še dodatno delo. ko sem jih z lovil ven ... Tisto, kar je šlo skozi cedilo in gazo je dokaj tekoče in zdaj kuham, da spravim nekaj vode ven. Potem bom dodal še sladkor po okusu.
Šele danes mi je uspelo dokončati včeraj zastavljen projekt.
Kombinacija z jedilno čokolado je odlična !
... in Andrejeva mama skrivoma pritrjuje "O, iz našega fanta pa še nekaj bo."
Drugače pa. Iz približno kolikšnega volumna trnulj je nastalo koliko l ali dcl marmeladke? Tudi mene namreč že dalj časa drži firbec za to rečjo, vendar ne vem kje bi jih nabral. (mislim v bližini mene in ne v Domžalah)