Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malina - Rubus idaeus

Odgovori
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Pozdravljeni,
odločil sem se, da obnovim nasad malin in zamenjam nekaj vrst.
Sadike bi vsadil jeseni.
Zanima me, kako naj pripravim zemljo (gnojila, humus, kompost...) in koliko pre saditvijo naj to naredim.
Ali lahko mesto saditve kar prefrezam do globine cca 40 cm, in tej zemlji dodam vsa gnojila in kompost?
Se lahko jeseni sploh dodajajo dušična gnojila ali hlevski gnoj?

Kdaj priporočate sajenje sadik? Jeseni ali spomladi?

Hvala za nasvete in lep dan.

Robi
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Prvi vtisi iz mladega nasada polka + amira, sajeno letos v drugi polovici maja kot 30 cm sadike iz Predikata.

Polka je robustna, se ne sekira dosti glede tega, da okoli ni angleška travica. Začela kar pogumno roditi. Okus zelo podoben kot pri autumn bliss, torej zelo dober. Čebele jo imajo rade.

Amira (ki je sicer polka x tulameen) ni tako robustna, ni ji tolko do tega, da bi sama stala pokonci, rada se polomi in kaže, da sem jo tudi dal na bolj zaplevljeno podlago, tako da je zaenkrat še v fazi potiskanja kepe gor po hribu. Vendar kar je bilo polomljeno, je vse na novo zraslo, pa tudi plodov vendarle nekaj je. Tisto, kar je, je zelo zelo dobrega okusa, osnovna nota drugačna kot pri ab/polki, več je tudi sladkorja, odlična na drugačen način, tako da bo to super dopolnitev.

Letos sicer iz nekega ?? razloga po proizvodnji in okusu briljirajo predvsem golden bliss (rumena kolegica autumn bliss), stare 8 let.

Zelo verjetno bom vzel v naslednjem letu še dodatno rundo amire, ptem bo pa tega počasi že tolko, da bi bilo dobro postaviti kakšno konstrukcijo etc... Skratka, ni dolgčas Smile
Majda

Odgovor Napisal/-a Majda »

crtj kje pa si dobil sadike Polke in Amire? Če boš še nabavljal, ali bi lahko še zame kakšno sadiko naročil?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Predikat, v platojih po minimalno 60 komadov.

Lahko me spomniš pomladi.
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Tudi jaz bi te prosila crtj..... vsako eno vejico, če boš imel kaj viška...
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Sigurno bom imel kaj viška, samo res me prosim spomnite vsi kandidati pomladi, ker zdajle vem samo to, da nimam nič proti, kako in kdaj in kolko točno bo, bo pa jasno čez hm... nekje 8-9 mesecev.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

... To sicer pridejo sadikice nekje 20-30 cm s ceno 1,5 do 2 eur, tu nekje. Tako da par komadov gor dol.
GregaS

Odgovor Napisal/-a GregaS »

Pozdravljeni, ljubitelji malin!

Ugotovil sem, da je star nasad malin preveč v senci jablane (so rodile le 1x na sezono in še to bolj slabo), zato sem jih presadil ob betonsko škarpo. Zdaj bom na škarpo namontiral še vodoravne žice za vezanje malin nanjo. Zanima me, če mi lahko priporočate na kateri višini bi jih postavil? V mislih imam dva nivoja, cca 50 in 70cm. Kaj menite? Zaenkrat imam le "klasične" domače rdeče maline; ko sem prebiral ta forum, pa sem ugotovil, da jih obstaja celo morje! ...kdaj so predvidoma te sadike malin dajo nabavljati v trgovinah; spomladi? Obstaja kakšno posebno gnojilo za maline oz. mi svetujete uporabo umetnega dušičnega gnojila ali bi bil dober tudi uležan gnoj ali bolje kar uležan "humus" iz kompostnika? Kdaj se gnoji?

Hvala za vse nasvete že vnaprej!
Grega
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

- Ker praviš, da si imel maline neznane sorte, je morda zanje povsem normalno, da so rodile enkrat

- Betonska škarpa po mojem vtisu ni ravno super lokacija za rastline - ne vem, ali gre za kakšne lastnosti betona, ampak opazil sem, da jih to ponavadi ne veseli

- Maline v lončkih se dobijo v vrtnarskih trgovinah celotno leto (razen pozimi)

- Male sadikice 10-20 cm v večjih količinah (50, 100...) pa prodajajo specializirani prodajalci pomladi

- Maline se sicer super rade razmnožujejo, tako da odvisno od tega, kako velike so tvoje potrebe, jih morda lahko uspešno pokriješ že s prostovoljčki, ki jih imajo drugi člani odveč

- Vsekakor ne dušik jeseni.. Tisti uležan gnoj po moje najlepše dodaš zgodaj pomladi (uležan gnoj je načeloma krasna stvar, s kompostom iz kompostnika pa tudi ni nič narobe, oboje lepo dodaja organsko maso tlem in bo prav prišlo za maline kot primer rastline z ne prav globokimi koreninami)

- Kompost je OK, sadjarska gnojila NPK v razmerju malo N - veliko P in K prav tako OK
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Glede nivojev žic. Spodnja je tam nekje na dobrih pol metra zgornja pa precej više na 1,5 m.
Odgovori