Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Korenje - Daucus carota L.

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

juglans je napisal/a:

.............

Potrudil sem se narediti čimbolj uglajene jarke v zastirko, vanje nasul to kao listavko v katero sem sejal seme. Nato pa sem vse skupaj še malo požokal, da se je seme malo vglobilo, da ne bo ostalo ravno na soncu.

............

Če podam prve ugotovitve na poti do lepega korenja.

Korenje pričelo kaliti, natro pa se je dobesedno posušilo.

Izhodiščno je bila površina zastrta z listjem, čezenj pa travni odkos. Ob nameščanju listavke sem razmaknil travo, nisem pa se tako zelo trudil razmakniti listja. To je bila napaka, saj je listje preprečilo dviganje vlage v listavko. Sicer pa je bila listavka tudi še preveč groba za zanesljiv kapilarni dvig vlage.
Tako se je plast grobega materiala v teh (suhih) dneh dobesedno presušila, z njo pa tudi mlade kaleče rastlinice korenja.

Zaključujem, da bi bilo verjetno kar nujno izkopati plitve jake v katere bi nasul listavko. Na ta način bi imela listavka večji stik z zemljo in bi tako lažje prehajala vlaga iz zemlje. Torej še nekaj dodatnega dela.

Sem pa pred tem dežjem obstoječe vrste prerahljal z ročnim rahljalnikom in ponovno posejal korenje. Poizkušal sem vsaj malo premešati grobo listavko z vrtno podlago.
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Kaj mislite, je smiselno še sejati korenje? Tele dni bi bilo ravno super, ko obljubljajo, da bo nekaj dni po malo zalivalo. Razmišljam, da bi Nantes morda bil še smiselna izbira, ker za kakega poznega Flakkerja je morda že prepozno?? Vaše izkušnje s poznimi setvami, takole sredi poletja?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pariški je tudi uporabna sorta. Sorta Pariški
Sicer pa, korenje čisto spodobno prezimi v zemlji.
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Hej, Metuljc Smile Sem že večkrat ujela, ja, da lahko korenje kar prezimi v zemlji, vendar bomo oktobra ali novembra njivo preorali, zato ta opcija pri nas ne pride v poštev.
Tale pariški se mi pa kar nekako ne dopade, ne vem, premajhen se mi zdi... pa sploh ga še nisem sadila, imam že vnaprej odpor do teh čokatih bunkic Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Poskusi, ena vrečka semena ni tako draga šola. Poleg nantesa je zgodnji tudi kuroda.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Irenca je napisal/a:
Tale pariški se mi pa kar nekako ne dopade, ne vem, premajhen se mi zdi... pa sploh ga še nisem sadila, imam že vnaprej odpor do teh čokatih bunkic Wink

Ampak, po moje bi pa otroci tele čokate bunkice z veseljem sprejeli, kaj meniš? Če torej dodaš eni ("muhini") vrečki še eno "mojo",.............boš morda presenečena. še nekaj, tudi male ročice tak korenček brez težav izpulijo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tudi jaz ga še nameravam sejati. Nisem (bila) navdušena nad tistimi bunkicami, ampak glede na to, da ga bo večina šla k mladi družini, ga bom pa res preskusila. Hvala, Metuljc, za idejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lara

Odgovor Napisal/-a Lara »

Morda pa le dobim kakšen nasvet, idejo:

Tudi letos sem razočarana na pridelkom korenja
Sejem Nantes ali pa Flakers.

Slabo kali ali pa sploh ne skali (oz. ga ni ?)

Če pa že, potem imam le malo lepih, dolgih in ravnih korenčkov, ampak so vsi zveriženi, polno je stranskih poganjkov in čisto kratki ...
Kaj bi to bilo lahko narobe Question
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Premalo globoko preštihano. Pa okopavat. Korenje raste dol in če ni rahla zemlja - ne more. Ta zadeva gre globoko v zemljo v ozko špico. Treba ji je zagotovit pogoje, da se to da._________________LP Žižola
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

To, s slabim kaljenje ni nujno slabo kaljenje, ampak prisotnost malih polžkov, ki pojedo kaleče rastlinice - take, ki so komaj pokazale prvo zelenje.

Da se korenje cepi je vzrok lahko tudi kamenje v zemlji._________________naredimo svet lepši
Odgovori