juglans je napisal/a: |
............. Potrudil sem se narediti čimbolj uglajene jarke v zastirko, vanje nasul to kao listavko v katero sem sejal seme. Nato pa sem vse skupaj še malo požokal, da se je seme malo vglobilo, da ne bo ostalo ravno na soncu. ............ |
Če podam prve ugotovitve na poti do lepega korenja.
Korenje pričelo kaliti, natro pa se je dobesedno posušilo.
Izhodiščno je bila površina zastrta z listjem, čezenj pa travni odkos. Ob nameščanju listavke sem razmaknil travo, nisem pa se tako zelo trudil razmakniti listja. To je bila napaka, saj je listje preprečilo dviganje vlage v listavko. Sicer pa je bila listavka tudi še preveč groba za zanesljiv kapilarni dvig vlage.
Tako se je plast grobega materiala v teh (suhih) dneh dobesedno presušila, z njo pa tudi mlade kaleče rastlinice korenja.
Zaključujem, da bi bilo verjetno kar nujno izkopati plitve jake v katere bi nasul listavko. Na ta način bi imela listavka večji stik z zemljo in bi tako lažje prehajala vlaga iz zemlje. Torej še nekaj dodatnega dela.
Sem pa pred tem dežjem obstoječe vrste prerahljal z ročnim rahljalnikom in ponovno posejal korenje. Poizkušal sem vsaj malo premešati grobo listavko z vrtno podlago.