Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

pajo, moj poklon Very Happy_________________naredimo svet lepši
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Hvala. Še vedno sem bolj kot ne na vodi.Glede pijače._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Markiz

Odgovor Napisal/-a Markiz »

Zdravo,

letos sem se odločil, da testno posadim čili na domačem balkonu. V ta namen sem si kupil vrečko s semeni Habanero chilli yellow. Sem bil pa pri setvi nekoliko pozen, tako da so se plodovi začeli pojavljati šele konec avgusta/začetek septembra, prejšnji teden pa so začeli še zoreti Smile

Bi pa tule postavil eno vprašanje v zvezi s plodom oz. njegovo barvo. Na sliki embalaže so rumeni (kar sem tudi sam pričakoval!), meni pa rastejo oranžni. Google da na poizvedbo slike tako rumenih kot oranžnih plodov.

Mi zna kdo pojasniti zakaj je tako? Gre le za "prehodno" barvo in se bo na koncu obarval rumeno (opazil sem da so plodovi prešli iz temne v svetlo zeleno, nato pa v oranžno)?

Sj ne, da bi bil nezadovoljen z rezultatom, samo sem res pričakoval rumeno barvo. Very Happy
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Ne @Markiz, vaši iz oranžne nikoli ne bodo prešli v rumeno barvo, znajo pa preiti celo v opečno rdečo, če bo le dovolj toplo Wink Zakaj? Obstaja neka možnost, da to ni to za kar vam je bilo prodano.

LP
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Imate čilije še zunaj?
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Moji so v kozarcih Laughing !_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zunaj, v gredi je samo še grm Big Jim (Numex sorta), ki me je totalno razočaral. Sicer je sedajle še poln plodov, ki po malem rdečijo, ampak namesto 25 do 30 cm dolžine plodov, jih premore tam nekje 17 cm. No ja, zasledil sem mnenja, da so tudi takšni plodovi "normalni" pač odvisno kako sorti odgovarjajo pogoji.

Bolj me moti, da so imeli vsi plodovi do sedaj nekje do 500 skovilov, od predvidenih 500-2500. 500 skovilov pa je začetna pekočina, ki jo človek komaj občuti, konkretno me tam pri peclju samo malo popraska Evil or Very Mad . Bolje rečeno poščegeta Very Happy .

Ostali so v loncih na terasi; Rocoto je začel delati šele sedajle, ravno danes sem enega odtrgal. Ko se bodo temperature še dodobra spustile, ga bom verjetno prestavil v mali rastlinjak, tlorisnih dimenzij 45 x 70 cm, ravno dovolj za oskrbo enega grma s toploto in svetlobo._________________mfranc
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Zelenc je napisal/a:
Imate čilije še zunaj?

Samo tiste v loncih. So pod balkonom na južni stran, da so malo v zavetju. Nekaj pa sem jih prestavil v hišo, prav tako na južna okna. Pomagam jim z TOLE lučko in zelo dobro zorijo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Naši so zunaj, na gredi in tam vsako leto ostanejo do bridkega konca - zmrzali.
Danes bom (verjetno) pobrala plodove za semena, konec tedna pa bomo pobrali večino in pripravljali shranke. Same rastline pa pustim prek zime na gredi, da počasi propadejo._________________naredimo svet lepši
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Je morda kdo že poizkusil prezimiti čili tako, da bi ga na polno zalival, imel na južni strani okna in upal na kak zimsko-pomladni pridelek? Se to sploh splača probat, al je zagotovljen neuspeh?
Odgovori