Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Marelica - Prunus armeniaca

Odgovori
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Lad20 je napisal/a:
tinko je napisal/a:
Jaz sem jih porezal in zaščitil s kambi pasto.

Jaz sem tudi odrezal...Isto sem imel na Orange Red marelici... San castreze, ki cveti prej, pa brez "poškodb"...

Zanimal me je vzrok...ali je to monilija, apopleksija...

Verjetno je še monilija. Poglej liste, če so ti povešeni in malce prosojni, potem gre nejverjetneje za monilijo._________________lp
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

___

Na vsakem obžrtem listu je hrošč kot na sliki. Kaj je to in kako se ga znebiti ?

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

To je Clytra laeviuscula.

Pri meni se pasejo na listih ameriških borovnic, češenj. Večje škode ni. Pojavijo se vsako leto. Lovim jih ročno, pogosto kar v letu.
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

V temi sadje, med prilepljenimi linki sem našel tole staro knjigo:Mali sadjerejec, to je: kratek nauk v sadjereji za učence na kmetih

No v glavnem tam piše, da se marelico poleg lastnega divjaka cepi na
Citiram:
..., marelica v krehel ali češpljo i. t. d.

Za češpljo sem že slišal za krehel pa še ne. Mogoče kdo ve, kaj bi to za ena reč bila?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

malcek je napisal/a:

Za češpljo sem že slišal za krehel pa še ne. Mogoče kdo ve, kaj bi to za ena reč bila?

Pa to je tudi ena vrsta češplje. Vsaj tako pravimo pri nas takim bolj divjim drevesom/sadežem.
Plodovi so srednje veliki, bolj vodeni, meso gre slabo od koščice in ko so res zreli so že kar ogabno sladki.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tule http://forum.gartlc.si/gartlc-post-91944.html poglej zapis htf_loverja.
malcek

Sem iskal "krehel" moral bi pa "krehelj". Bi mi lahko samemu potegnilo. Hvala Melona in Branko.

Torej če prav razumem so slive češpe krehlji in ringloji sorte iste vrste in bolj ali manj primerni za podlago marelice.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Eh, malcek, si Andreja preimenoval v Branka. Se vidi, da špricaš torkove klepete.
Drugače pa, ja, vse je ena bližnja žlahta. Rod Prunus.
malcek

Embarassed oprosti Andrej ... To je pa tako ko na telefonu čepim.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Odgovori