Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Korenje - Daucus carota L.

Odgovori
Lara

Odgovor Napisal/-a Lara »

žižola je napisal/a:
Premalo globoko preštihano. Pa okopavat. Korenje raste dol in če ni rahla zemlja - ne more. Ta zadeva gre globoko v zemljo v ozko špico. Treba ji je zagotovit pogoje, da se to da.

Preštihano je že dovolj, ampak zemlja pa res ni rahla, in tudi okopavam ga ne .... ker je vedno pregosto posejano, potem pa ga težko prepuliš, ko je še majhen, kaj šele da bi vmes lahko okopavala ...
Jaz le plevel populim ....
Morda pa je res to krivo .... bom poskusila drugo leto ....
Lara

brbr je napisal/a:
To, s slabim kaljenje ni nujno slabo kaljenje, ampak prisotnost malih polžkov, ki pojedo kaleče rastlinice - take, ki so komaj pokazale prvo zelenje.

Da se korenje cepi je vzrok lahko tudi kamenje v zemlji.

Ja res imamo veliko polžev in tudi drobna kamenčka ...
verjetno bi morala takoj ko posejem potrositi polžin ...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če ga seješ v vrste, ga potem lažje okopavaš, pleveš...._________________naredimo svet lepši
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Vrtlarica je v eni izmed svojih oddaj zemljo, kjer je sejala korenje še posebej pripravila/rahljala z zeolitom. Ravno zato, ker ima težko, zbito zemljo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo je tole s korenjem. Na eni od gredic imam rahlo in še preveč prepustno zemljo, ki se spomladi najprej ogreje. Tam sejem zgodnje sorte. S pridelkom se nikoli nisem mogla preveč pohvaliti.

Na drugem delu parcele sem v brežini naredila teraso, v glavnem iz težke ilovice, nekaj je celo gline. Tam občasno sadim pozno korenje tipa Flakke (prej Flakker). Nič kaj posebej se ne trudim z rahljanjem. Koreni so lepi, dolgi in debeli, kar daje slutiti, da igra precejšnjo vlogo tudi vlaga.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Bi rekla, da je precej na tem, kar opaža Muha.
Pri nas je zemlja peščena in bogata s humusom. S korenjem nikoli nisem imela sreče. Letos je bilo poletje ravno toliko deževno, da na našem "rešetu" ni bilo suše, in korenje še nikoli ni tako dobro uspevalo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni so letos posamezni korenčki debeli kot rdeča pesa ( podolgovata ). Groza !
Je ata sitnaril, da je treba sejat korenje med čebulo in česen zaradi muhe, pa sem trosil že med posajeno čebulo in sedaj je tega korenja povsod polno.
Pa še posebej sem ga sejal ne del ene gredice. Moram naslednje leto tole izvesti boj preudarno.
Npr. 1 vrsta korenja ( bolj na redko ), pa 2 vrsti čebule, nato spet 1 vrsta korenja in 2 čebule, pa še ena vrsta korenja.
Med česen ga pa jaz osebno ne bi sejal.
Ja, pa dovolj narazen moram dati vrste, da se bo dalo opleti in prerahljati. Vedno je vse preblizu !
Nazadnje urejal/a Andrej Banko 21 Okt 2016 19:36; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, Andrej, pa še to povej, kaj si delal z njim, da ti je zrasel tako gromozanski Confused
Gotovo ni tak samo zaradi atove sitnosti Wink _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 24 Maj 2017 08:14; skupaj popravljeno 1 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

lpmami je napisal/a:
Ja, andrej, pa še to povej, kaj si delal z njim, da ti je zrasel tako gromozanski Confused [/size]

Nič ! No, po sejanju se je 1x ali 2x zalilo, pa potem sem mogoče kakšen plevel ven izpulil.
Sem večino pozornosti namenjal plodovkam ...

Nasplošno očitno v tem koncu korenje dobro uspeva.
Se spomnim, da so imeli na bližnji kmetiji, s katere je ata (oče, ne dedek), vedno izjemno debelo korenje. Res, verjetno tudi po 7 ali 8 centimetrov premera zgoraj.
Oranžno korenje, da ne bo nesporazumov.
Ampak jaz takega ne maram preveč, ker je ponavadi že tako trd, da si lomiš zobe ...
Lara

brbr je napisal/a:
Če ga seješ v vrste, ga potem lažje okopavaš, pleveš....

ja zdaj razumem zakaj ga je bolje sejati po vrstah in ne vsepovsod Smile
Odgovori