Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sušilnik sadja in zelenjave

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kravžlj, nujno je treba upoštevati še količine sadja/zelenjave, ki jih nameravamo sušiti. Pri majhnih količinah je večja sušilnica neprimerna in obratno.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Vsako leto sušim manjše količine sadja za svojo uporabo, imam električni sušilnik z regulacijo temperature, vendar je to dolgotrajno, za banane tri dni, kanadke sušin nad kaminčkon na vikendu, traja samo en dan, ker ne maram preveč suhih.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljen
In če ni preveč suho, kako potem skladiščiš? Hvala za odgovor in
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Test sušilnikov je naredila revija VIP (revija za potrošnike).

Sama imam že več kot 10 let slabše ocenjenega zaradi sedaj visoke cene. Pladnji so celi, beli (brez lukenj), mislim, da so štirje, 3 stopnje sušenja in nastavitev ur.

Sem zelo zadovoljna z njim.
Žal v zadnjem času premalo v uporabi zaradi pomanjkanja jabolk (stara sorta je požagana zaradi poškodb snega) in potrpežljivo čakam, da bodo nasajene sadike začele roditi. Letos sem že imela 8 jabolk sorte Pilot. Stare sorte pa bodo verjetno čez 7 let rodile.

Če bo imel Furman spet obilo sadja in jaz pravočasno pogledala njegovo ponudbo, pa morda spet..._________________Lp, Živa
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Cinija, ne skladiščim, ker te male količine razdelim družini za sprotno"žvekanje".Se mi je pa pred leti zgodilo, da so mi v zaprt kozarec prišli neki molji, samo v jabolka v banane nikoli.
LP Franc
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Najbolje se mi skladiščenje obnese,tako da jih zavakumiram po 20 dek.
Za manjše količine sušenja je dovolj dober ABC sušilnik z pladnji brez luknjic.
Po sušenju sliv ali kakija,se lepo očisti.
Je pa fajn če si dokupiš pladnje(v kompletu so štirje)tako znižaš ceno vložene energije na maso sadja.
Jaz sušim tudi na dvanajst pladnjev zloženih enega na drugega.Čas sušenja ostane isti._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
nimam pojma

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

Jaz sem pa lani sušila Idared, ker je bila pri sadjarju ta sorta po dostopni ceni, da se še splača sušit.Jabolka sem sušila narezana na rezine čez cel plod, kakšne 3mm debele.Prej peške izrežem s tistim pripomočkom prav za razpčekanje.Bila so okusna, ampak s kosmači, ki sem jih letos dobila od brata se pa težko primerjajo.Barva je pri obeh ostala lepa,bela, ampak mogoče je to odvisno tudi od sorte, saj ko pečemo peciva iz jabolk, nekatera že kar takoj po lupljenju močno porjavijo.

Tudi jaz jih vakumiram, ampak samo zato, ker se bojim, da bodo splesnila in in bo šel ves trud v nič.

Naj dodam še to, da je letos kljub pozebi ta kosmač enormno rodil!!Edini od vseh ostalih sort, ki jih ima brat._________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, je odvisno od sorte, ali porjavijo ali ne, ker je povezano s pri/odsotnostjo enega encima.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Jaz dajem jabolka sušit v sušilnico, narežem jih pa z rezalnikom za jabolka. Tako so vsi koščki enako debeli in se tudi enakomerno posušijo.
Krhlji so vedno kar zelo suhi in so v štartu tako trdi, da so nevarni za zobe, vendar s časom malenkost odnehajo. Pri shranjevanju se mi niso še nikoli pokvarili, čeprav so najdlje stali dve leti in ni bilo opazne spremembe zaradi tega.
Shranjene imam v vreči iz blaga, to pa v plastičnem zaboju s pokrovom, (tipa prozorna plastika iz bau-ša-usa) ki ne tesni. Tudi zaboj ima neke luknjice. Vse skupaj stoji v suhem prostoru.

Morda še to, okoli njihove trdote. Za zobem prijazno Wink uporabo jih na hitro zblendam (zmeljem v blenderju) na dimenzijo +/- 0,5cm in šele nato konzumiram. (smutiji, mlečne kaše, s skuto, 123 kompoti, kar tako z žlico, sadni kruhi in peciva, itd)

Pri meni so krhlji vedno prilično rjavi, oksidirani.
Pa fino je, če jabolka uspem pobrati čimkasneje in da še potem odstojijo 2-3 tedne nekje na toplem. Takrat so resnično dobri.
Sreča je to, da sem jih lansko leto dal sušiti kar zajetno količino, ker letos ne vem, če sem opazil 10 piškavčkev. Tudi na starih bobovcih ne, ki sicer do sedaj nikoli niso zatajili. #bejž pozeba stran Evil or Very Mad

Kaki, hruške se pa obvezno "pokvarijo" v prvem ali drugem tednu.
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Tako se letos sušijo kakiji_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Odgovori