Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malina - Rubus idaeus

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zastirala sem spomladi, recimo aprila, kaj vem, ko je regačica že pognala. najbrž bi bilo bolje prej. Niso bili sekanci, ampak drobir trtnih rozg, vej od obrezovanja drevja, zdrobljenih z drobljencem. Tega je že kar nekaj let, toliko se spomnim.
Zdaj bi naredila takole: malo suhe/uvele trave, biogrena/organik, pa spet trava, listje,....potem ta drobir. No, pravzaprav imam spomladi v planu preuredit prav to ozko gredo na tak način.
GregaS

Odgovor Napisal/-a GregaS »

crtj, hvala za ponudbo, vendar mi je MS malo preveč odročna.... Mogoče kdo iz Štajerske, ki bi imel kakšno sadiko maline odveč? ;)

Sem pa našel fajn spletno stran, ki malo opisuje maline: http://zelenisvet.com/maline/ ;)

lP!g
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Mene pa zanima glede malin, ki so očitno 2x rodne, saj ravno sedaj zaključujejo z zadnjim rodom. Sadike sem dobila na forumu v izmenjavah, plodovi so precej drobni. Rozge so ta trenutek izredno dolge, lepo zelene in nič ne kažejo, da bi se sušile tako kot pri enkrat rodnih malinah - ko je rozga suha, jo odrežeš in ne moreš falit.
Kaj pa s temi zelenimi rozgami? Jih porežem pred zimo do tal, na pol skrajšam? Počakam na spomlad? Ali bodo te rozge drugo leto rodile?_________________Živeti na podeželju je najlepše!
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Dvakrat rodne maline rodijo prvič na novih rozgah, ki se jih potem ne sme še odrezat, saj naslednje leto na njih odženejo še drugič na potem že eno leto starih.

Torej reže se samo suhe rozge.
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

po moji izkusnji jeseni rastejo plodovi na koncu rozg, katere jaz potem porezem, do zadnjega plodu. Naslednje leto bo prvi rod potem na preostanku (srednjem delu) rozg.

LP
Dejan
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

dejan84 je napisal/a:
po moji izkusnji jeseni rastejo plodovi na koncu rozg, katere jaz potem porezem, do zadnjega plodu. Naslednje leto bo prvi rod potem na preostanku (srednjem delu) rozg.

Drži, zarodni brsti lepo zrastejo v bogate stranske veje, ko odrodi ta rod, se rozga posuši, že prej začne odganjati nova.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Hvala za koristen nasvet, da ne naredim kake neumnosti pri rezi._________________Živeti na podeželju je najlepše!
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Pozdravljeni,

letos obnavljam nasad malin, pa me zanima, če ima kdo kakšno sadiko črne in rumene maline viška? Posadil sem že 20 sadik Polke, prostora pa je še za vsaj enkrat toliko sadik. Te bi rad malo preiskušal katera mi bo bolj odgovoarjala...
Na Zeleni svet imajo akcijo sadik in sicer Erike (4,9 €), Polane (3,9 €) in sorte Radziejowa (3,9 €). Slednja je kao najdebelejša malina...
Ima kdo kaj izkušenj s temi vrstami?

Hvala in lep pozdrav,

Robi
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kakor berem, naj bi bila Erika okusna. Izkušnje pa imam samo z Autumn bliss, Golden bliss, Polko in Amiro. Ta slednja se mi zdi prav tako posebno dobrega okusa, vendar zaradi bližnjih srečanj z živalmi po letošnjem pomladanskem sajenju še niso toliko rodile, da bi temu rekel resen vzorec.

Pomladi grejo sadike v platojčkih 60 komadov po ceni cca 2 eur komad, morda počakaš, pa še kakšna dodatna sorta pride?
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

crtj je napisal/a:
Kakor berem, naj bi bila Erika okusna. Izkušnje pa imam samo z Autumn bliss, Golden bliss, Polko in Amiro. Ta slednja se mi zdi prav tako posebno dobrega okusa, vendar zaradi bližnjih srečanj z živalmi po letošnjem pomladanskem sajenju še niso toliko rodile, da bi temu rekel resen vzorec.

Pomladi grejo sadike v platojčkih 60 komadov po ceni cca 2 eur komad, morda počakaš, pa še kakšna dodatna sorta pride?

Kako pa si zadovoljen z golden bliss?
Odgovori