Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hemerocallis - maslenica

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Hemerocallis - maslenica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Maslenica (Hemerocallis) je ena izmed trpežnih trajnic, ki uspevajo tudi brez posebne nege. Lahko imamo posajene sredi trate, ob grmovju, na negovanih vrtnih gredicah, nižje sorte pa tudi v posodah.
Po višini se lahko precej razlikujejo: od 30 cm do preko enega metra.
Cvetijo junija in julija, cvet pri večini hitro odcveti in če želimo imeti res lep pogled, si je dobro vzeti čas in odcvetele dnevno odstranjevati.
Zelenje ostane dekorativno vse do zmrzali. Za lepoto grma skrbimo tako, da morebitne odmrle liste sproti odstranjujemo.
Glede zemlje ni posebej izbirčna, če ji pa želimo posebej ustreči, jo posadimo v stalno vlažno humusno zemljo. V njej se bo dobro počutila in hitro širila. Na suhem terenu sicer ne propade, razrašča se pa tudi skoraj ne (lastna izkušnja).
Lega: sončna, uspeva tudi v polsenci a slabše cveti. Ne propade niti v pretežni senci, le cvetja tam ne bo. Pri meni jo na delu rastišča prekrije hortenzija. Maslenica kljub temu vztraja vrsto let, cveta pa iz tistega delčka ni nobenega.
Različnih kultivarjev je preko 30.000 (vir Enciklopedija trajnic - Trajnice Carniola). Pri nas tako širokega izbora seveda ne bomo mogli nabaviti a je tudi dosegljivi sortiman kar lep.

Rastlina je tudi cela užitna (v ne prevelikih količinah seveda). Cvetove lahko uporabimo kot lepo in užitno dekoracijo jedi.

avtor: vida

avtor: vida
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:32; skupaj popravljeno 4 krat
arena

Odgovor Napisal/-a arena »

Nekaj mojih maslenic (izbranke Izidorja Golob)
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 5 fotografij
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Krasne so! Meni jih je podarila prijazna članica foruma, občudovala sem jih 2 leti, potem jih je pospravil voluhar. Sad (Ni nič pomagalo, da so vse naokoli rasle narcise.)
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Vidim, da imate tudi drugi tako lepo nakodrane. Lepi so.
Moj je tudi skravžlan in krepka, visoka rastlina. Cvet 14 cm:
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________LP Žižola
Jasminka

Odgovor Napisal/-a Jasminka »

Krasne, škoda, da cvetijo zelo kratek čas.
orlica

Odgovor Napisal/-a orlica »

Joj, žižola Shocked takih z dvema vrstama cvetnih lističev pa še nisem videla Very Happy

Krasne so. Kje si jih nabavila ?
žižola

Darilo od očeta iz Arboretuma (nisem pa čisto prepričana).
Če imaš čas, da vsak dan odščipneš uvele cvetke in kdaj malo pognojiš, kar nastavlja in nastavlja nove cvetke._________________LP Žižola
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Res je prelepa. Bo treba spet na kak potep v arburetum.
žižola

Se mi zdi, da se ta rastlina kar hitro razrašča, tako, da se bo mogoče dalo tudi kakšne mladiče pobrat Cool_________________LP Žižola
Odgovori