Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
Mnja, res je vredno besed...
...sveži čili je nedvomno prva liga, med tem ko sem za zmrznjene tudi že slišal veliko pohval in tudi poizkusil zadevo. Priznam, razlike ni bilo občutiti. No, jest sem si za letošnjo sezono shranil in zamrznil kar precej čilijev, saj sem prepričan, da bo z njimi vse ok in da bodo uredu.
...sveži čili je nedvomno prva liga, med tem ko sem za zmrznjene tudi že slišal veliko pohval in tudi poizkusil zadevo. Priznam, razlike ni bilo občutiti. No, jest sem si za letošnjo sezono shranil in zamrznil kar precej čilijev, saj sem prepričan, da bo z njimi vse ok in da bodo uredu.
Spiridon je napisal/a: |
Ker si omake v manjših količinah kuham sproti, da imam vedno sveže, uporabljam izključno zamrznjene čilije. Nobene razlike ni v okusu, le na trdoti izgubijo, ko se odtalijo, zato jih pred zamrzovanjem vedno prerežem na pol in očistim semena, da mi je prihranjeno kasnejše mučenje. LP |
Ja saj kaj pa delajo vsi veliki izdelovalci omak? Ne more biti napačno in sam goto NE bi opazil neke razlike moram priznati._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
Juhej, končno prvi pridelek Bishops crown ;) /sarkazem off
Toliko pa se še nisem načakal. Za 1. novembra prvi dozoreli Bishops crown čiliji. Pa so nekateri reklil, da je že konec sezone ;) So pa nenormalno veliki za svojo vrsto - cca 8 cm premera.
Zunaj imam še 10 sadik (3 bishope, 1 jalapeno, 2 benija in 4 habanere), ki zaenkrat še delajo dobro. Vsi ostali razen bishopov bodo verjetno dozoreli, bishopi, ki pa so še precej polni, pa vsi verjetno ne bodo dozoreli.
Notri pa se dogaja na polno. FOTR je skoraj do končno dozorel še z zadnjimi cca 70 komadov. Poletg tega še cveti in je v zadnjem mesecu naredil še nove plodove. Prav tako je orange lantern naredil še kopico novih plodov. Odlično za dnevno uporabo ;)
Toliko pa se še nisem načakal. Za 1. novembra prvi dozoreli Bishops crown čiliji. Pa so nekateri reklil, da je že konec sezone ;) So pa nenormalno veliki za svojo vrsto - cca 8 cm premera.
Zunaj imam še 10 sadik (3 bishope, 1 jalapeno, 2 benija in 4 habanere), ki zaenkrat še delajo dobro. Vsi ostali razen bishopov bodo verjetno dozoreli, bishopi, ki pa so še precej polni, pa vsi verjetno ne bodo dozoreli.
Notri pa se dogaja na polno. FOTR je skoraj do končno dozorel še z zadnjimi cca 70 komadov. Poletg tega še cveti in je v zadnjem mesecu naredil še nove plodove. Prav tako je orange lantern naredil še kopico novih plodov. Odlično za dnevno uporabo ;)
Proti migreni, glavobolu in bolečinam v sinusih
Študije so pokazale, da so čiliji pravo domače zdravilo za glavobol. Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebujejo čiliji (tvori med 0,5 in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem.
Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za bolečino.
Preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu
Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.
Zaviranje raka prostate
Že tretjič, kapsaicin. Ne le, da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi dobesedno požene rakave celice v samomor, so pokazale študije o zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev, izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez kapsaicina.
Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic človeškega raka na prostati.
Zniževanje visokega krvnega pritiska
Redno uživanje čilijev bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska.
Ob uživanju čilijev se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno zmanjšanje volumna krvi.
Blaženje vnetij
Ker zavira tvorbo substance, ki je povezana s širjenjem vnetij, kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne lahko uporabljali kot zdravilo za artritis, luskavico in diabetsko nevropatijo.
Olajšanje pri črevesnih boleznih
Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.
Pomoč pri hujšanju
Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da „kuri“ maščobe.
Zaščita za srce
Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kažejo, da bi lahko pomagal tudi pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke.
Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.
Študije so pokazale, da so čiliji pravo domače zdravilo za glavobol. Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebujejo čiliji (tvori med 0,5 in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem.
Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za bolečino.
Preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu
Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.
Zaviranje raka prostate
Že tretjič, kapsaicin. Ne le, da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi dobesedno požene rakave celice v samomor, so pokazale študije o zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev, izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez kapsaicina.
Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic človeškega raka na prostati.
Zniževanje visokega krvnega pritiska
Redno uživanje čilijev bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska.
Ob uživanju čilijev se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno zmanjšanje volumna krvi.
Blaženje vnetij
Ker zavira tvorbo substance, ki je povezana s širjenjem vnetij, kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne lahko uporabljali kot zdravilo za artritis, luskavico in diabetsko nevropatijo.
Olajšanje pri črevesnih boleznih
Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.
Pomoč pri hujšanju
Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da „kuri“ maščobe.
Zaščita za srce
Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kažejo, da bi lahko pomagal tudi pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke.
Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.
Choco_chili, boš prišparal na kurjavi .
Pri meni so se lepo "izpeli", dozorevajo zadnji plodovi. Ravno prav, v nekaj dnevih bo moja terasa imela pod 10°C, kar ne bi zadoščalo za nadaljevanje.
Tako da gredo izbrani na zimovanje, neizbrani pa na kompost.
V glavnem sem te dni vse obral, delno posušil, delno dal v zamrzovalno skrinjo.
Zelene plodove ima samo Rocoto, zelo bi bil zadovoljen, če bi mi poratalo, da mi dozorijo za novo leto ._________________mfranc
Pri meni so se lepo "izpeli", dozorevajo zadnji plodovi. Ravno prav, v nekaj dnevih bo moja terasa imela pod 10°C, kar ne bi zadoščalo za nadaljevanje.
Tako da gredo izbrani na zimovanje, neizbrani pa na kompost.
V glavnem sem te dni vse obral, delno posušil, delno dal v zamrzovalno skrinjo.
Zelene plodove ima samo Rocoto, zelo bi bil zadovoljen, če bi mi poratalo, da mi dozorijo za novo leto ._________________mfranc
Jest sem včeraj pospravil vse, kar je bilo zunaj. Enostavno je vreme prišlo do točke, kjer so se čiliji bolj kot ne, matrali, da bi dozoreli. Tisti, ki sem jih lahko nosil sem in tja so še dozoreli, tisti na vrtu pa so pač odpovedali svoje sodelovanje z naravo. Obral sem še vse kar je bilo na njih - ena skleda bo dovolj za nekaj kozarcev omak in morda še kaj za kis.
Prezimujem pa 5 sort. Red Savino, Habanero red, Lemon drop, Morugo in Butch T. Vsi imajo sicer še nekaj plodov (prva dva po kakih 40), za katere bom počakal da popolnoma dozorijo, potem pa zimsko spanje. Brez obrezovanja tokrat.
Z letino sem povsem zadovoljen.
Prezimujem pa 5 sort. Red Savino, Habanero red, Lemon drop, Morugo in Butch T. Vsi imajo sicer še nekaj plodov (prva dva po kakih 40), za katere bom počakal da popolnoma dozorijo, potem pa zimsko spanje. Brez obrezovanja tokrat.
Z letino sem povsem zadovoljen.