Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Prezimovanje vrtnic na prostem v loncih

Moderator: Melona

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, potem bodo tudi moje lahko uspevale v loncih podobnih dimenzij.
mamy

Odgovor Napisal/-a mamy »

V eni temi je zapisano, da vrtnica rabi predvsem globok lonec. Kaj mislite, koliko literski lonec bi bil najbolj primeren za vrtnico? Metuljc, v kako velikih loncih imaš ti vrtnice?
Vse vrtnice od naših žlahtniteljic imam še v loncih, očitno premajhnih in ne morejo zaživeti v polni lepoti!
Jaz jih ravno tako čez zimo zložim na vrt in obsujem z zemljo. Govorim za manjše lončke od sejancev.
Enkrat sem eno vrtnico z loncem postavila v gredo in je korenine čez luknjice pognala v zemljo tako močno, za sem morala lonec razrezati. Korenine pa prav tako. Komaj si je opomogla!
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Moje mnenje, če ga boš upoštevala, je pa tvoja stvar. Čimprej, ko bo vreme dovoljevalo ven iz loncev in na vrt z njimi, drugače ti bodo shirale in nikoli popravile. V tem obdobju so rabile predvsem gredico, da so se razrasle korenine. Upam, da najdeš mesto za vse, ker res zamujajo potem z razvojem in je vprašanje, če bodo takšne kot sicer. So določene vrtnice, ki so lahko v loncih, kakšne miniaturne, za večje rasti pa je to mučenje in na en način oblikovanje bonsai vrtnice. Sčasoma, ko izčrpajo gnojila in zaradi premalo prsti je velika možnost, da kasneje odmrejo. Govorim iz lastnih izkušenj, sicer sejancev._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
mamy

Odgovor Napisal/-a mamy »

Poezija, hvala, odgovor pravzaprav vem sama, a se mu ne-spretno izogibam... Ja, rabijo stalno mesto, to je vse! Vajine vrtnice so sedaj v cca 7 litrskih loncih, takih, kot jih uporabljajo dobre vrtnarije za prodajo vlončenih vrtnic. Zelo lepo skrbim zanje, ampak vem, da bi lahko dale več od sebe.
Imam to srečo ali smolo, da se mi prime vse, kar podtaknem, da vzklije prenekateri šipek vrtnice, ki jo vidim na poti...potem se pa tega nabere toliko. Ker sem čustveno navezana nanje, ne zavržem ničesar...včasih je tista, ki je najbolj kilava, deležna posebne ljubezni in se nekoč pokaže kot dragulj.
Za jesen planiram pripraviti "slovensko gredo", do takrat bo tako kot je.

Za vrtnice iz semen bom nabavila nekaj loncev, da sploh vidim, kakšne so. Potem pa jim v doglednem času namenim trajen prostor.
Odgovori