Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Tole pa je?
Saj sem sam stavil tut na pupka. Pred več leti, je v dolini bila mlaka. Služila za zalivanje bližnjega vrta. Vrt se opustil, mlaka pa se zasula. Prej pa sem tam večkrat videl pupke notri. Nekaj časa sem čistil in poglabljal, pol pa se sesulo. Tut voda izginila in življa ni več tako pestrega bilo.
NAto sem naredil še slabše: Z bagrom smo zakopali noter dve beton cevi ,da bi se ne zasula mlaka. Voda je res čista notri, da dno vidiš, a življa ni več. Ne more not. Če pa je not, pa ne ven.
Sem pa kot, da se naravi želim odkupiti, dal izkopati malce nižje še eno večjo mlako. In tam je pravi direndaj vsega bilo prvi dve leti ali 3. Zdaj se tut ta zasipava. NAjhuje je listje. Saj je pod drevjem.
Sem pa pred 3 dnevi videl rekordno debelega mučerada. TAko debelega še nisem videl. Skrival se pod jekleno kadjo, ki ležala u gozdu. PA sem mu razdrl zimski brlog Premikal sem kad.
NAto sem naredil še slabše: Z bagrom smo zakopali noter dve beton cevi ,da bi se ne zasula mlaka. Voda je res čista notri, da dno vidiš, a življa ni več. Ne more not. Če pa je not, pa ne ven.
Sem pa kot, da se naravi želim odkupiti, dal izkopati malce nižje še eno večjo mlako. In tam je pravi direndaj vsega bilo prvi dve leti ali 3. Zdaj se tut ta zasipava. NAjhuje je listje. Saj je pod drevjem.
Sem pa pred 3 dnevi videl rekordno debelega mučerada. TAko debelega še nisem videl. Skrival se pod jekleno kadjo, ki ležala u gozdu. PA sem mu razdrl zimski brlog Premikal sem kad.
Ta je dvoživka kajneda. Malo je na dnu mlake, malo pa gre na sprehod po našem dvorišču . Samo, da ga ni srečal moj racman Srečko starejši Te race neumne, vse ,kaj gre skoz grlo pojejo. Enkrat mi zaklal mlado žabo. Sem mu jo uzel, pa jo je že preveč stisnil. ŽAbica se hotela kopati v njegovem bazenu.
Kaj pa je tole zaena lepa živalca?
V tej kadici je bil čisto pri miru, tako da nisem vedela, če je sploh še živ. Malo sem ga potresla, pognal se je navzgor po steni in spet padel nazaj. Hitro sem ga stresla ven pa je urno odšel po svojih potih.
Kadica je bila pri čebelnjaku na robu mokrotnega travnika ob gozdu. Verjetno se je v njej nabrala voda od dežja, živalca je šla noter, ven pa ni mogla več. Takole sploh ne pomislimo, kakšne pasti nevede nastavljamo življu v naravi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
V tej kadici je bil čisto pri miru, tako da nisem vedela, če je sploh še živ. Malo sem ga potresla, pognal se je navzgor po steni in spet padel nazaj. Hitro sem ga stresla ven pa je urno odšel po svojih potih.
Kadica je bila pri čebelnjaku na robu mokrotnega travnika ob gozdu. Verjetno se je v njej nabrala voda od dežja, živalca je šla noter, ven pa ni mogla več. Takole sploh ne pomislimo, kakšne pasti nevede nastavljamo življu v naravi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Res je. Pasti za živali je človek nareidl veliko- nevede, ali vede. Ko sem pa ravno tukaj, nemorem si nič, da vas ne opozorim še na eno nevarno past. In sicer nikoli ne smete cevi, premera okoli premera cevi žleba na hiši, prisloniti ob steno, daljšo od metra. Namreč v njo se spuste majhni ptiči, kot so npr vrabčki, ki si iščejo prostore za gnezda. Ko gredo noter, ne more ven, saj ne more razpreti kril, plezati pa tut ne more, ker drsi!!! TAko sem nekoč slučajno slišal krampanje po plehu. Ker nisem vedel, od kod zvok, sem tiho prisluškoval. Ugotovil izvor zvoka, in ko sem dvignil cev, je izpod cevi skočil vrabec, ki bil ujet. Žal pa za njegovega prijatelja ni bilo rešitve. TA je bil v tej ta isti cevi že mrtev. Drugega sem k sreči slišal.
PA tut sova je že padla v dimnik pri nas. Enkrat smo eno slišali in rešili. Druga ni imela te sreče. Zato je na dimnik dobro imeti dano zelo gosto mrežo. TA dim prepušča, a živali ne morejo not. JE pa mreža dovolj težka, da ne rabiš nič fiksirati, ker stoji z lastno težo gori. Imel sem že tudi 2 vrabca v dimniku, tako da zadeve se kar zgleda pogosto dogajajo.
PA tut sova je že padla v dimnik pri nas. Enkrat smo eno slišali in rešili. Druga ni imela te sreče. Zato je na dimnik dobro imeti dano zelo gosto mrežo. TA dim prepušča, a živali ne morejo not. JE pa mreža dovolj težka, da ne rabiš nič fiksirati, ker stoji z lastno težo gori. Imel sem že tudi 2 vrabca v dimniku, tako da zadeve se kar zgleda pogosto dogajajo.
lpmami, to je ena od kuščaric, ki živijo pri nas, po velikosti sodeč še mlada (spola se ne da določiti, da ne bo izgledalo, da gre za samico). Pri nas živi 8 vrst, ki jim lahko rečemo kuščarice, tole gotovo ni zelenec niti katera od vrst, razširjenih v toplejšem delu Slovenije. Vseeno ostane še kakšne 5 vrst, ki bi jim ta tvoj rešenček lahko pripadal.
Spisek pri nas živečih plazilcev
Spisek pri nas živečih plazilcev