Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz delam čatni po tem receptu:
- 2kg zelenih paradižnikov,
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine,
- 2 veliki zeleni papriki,
- 3 srednje velike čebule,
- 3 čiliji,
- 8 zrn pimenta,
- 3cm cimetove skorje,
- 10 nageljnovih žbic,
- 5 kardamomovih semen (stročkov),
- 10 zrn črnega popra,
- 350-400g sladkorja,
- 3-4 dcl kisa za vlaganje (9%),

To so sestavine po osnovnem receptu. Jaz dodam še en mango.

Ostala priprava je taka, da zelenjavo zrežem na kose, ingver naribam in dam v lonec vse skupaj. Potem pa počasi kuhljam do želene gostote (1-2uri). Na koncu, če so koščki preveliki, še spasiram. Vroče nadevam v kozarce, zaprem in ohladim pod odejo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še nekaj idej:

Nedozoreli paradižniki
Zeleni paradižniki

Ali za shranke uporabite tudi tiste zelene plodove, ki še nimajo gela okrog semen? Jaz sem dosedaj take brez gela dajala na kompost.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz uporabim vse - tudi tiste zelo majhne(jih je pa ponavadi malo). A sem "škrt" , a ne? Embarassed_________________naredimo svet lepši
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

brbr je napisal/a:
Jaz uporabim vse - tudi tiste zelo majhne(jih je pa ponavadi malo). A sem "škrt" , a ne? Embarassed

Ne zakaj? Saj smo vsi glih._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Danes sem se poslovila od zadnjih treh paradižnikov na balkonu Whippersnapper, Wooly Blue Jay iz potaknjenca in en majhen zapoznelec, ki je sedaj veselo cvetel v dveh etažah, a ga niti dežne kapljice niti snežinke niso oprašile. Saj so bili še vsi zdravi, a pri teh temperaturah in vlagi nimam več kaj pričakovati.
Kar je bilo svetlo zelenorumeno in dva večja vijolična so šli v kuhinjo med jabolka, upam, da pozorijo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Preverjeno deluje, če jih vsakega posebej zaviješ v časopisni papir...._________________naredimo svet lepši
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Danes sem uspel vse recepte za zeleni paradižnik z vaših linkov spraviti na "čistopis" v mojo arhivo. Jutri sprintam, in oddam "tozdu kuhinja" Wink .

Sem pa opazil (zopet Cool ) kar precej debate in bojazni okrog solanina ...... Rolling Eyes

Moram prvo omeniti, da je mama že pred (zelo) debelimi petdesetimi leti porabila ves nedozorel zelen paradižnik, kot okisano vloženino. Deloma same, cele paradižnike, deloma v srbski/ruski solati.

O solaninu smo že na starem forumu precej debatirali, v paradižniku ga celo ni, je pa v njem bistveno manj "strupen" alkaloid Tomatine.

Tudi solanin v krompirju ni tak bavbav, zaradi ogromnih količin krompirja, ki bi ga morali zaužiti za resno zastrupitev._________________mfranc
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem se pred leti pogovarjala z znancem, ki je biolog ali agronom (ne vem zagotovo). On pravi, da je solanin termolabilen, tako se skozi postopek vlaganja razgradi.

Kar se tiče moje letošnje sezone paradižnika - imamo še tri rdeče za pojest. Predvidevam, da končajo v skledi ta vikend. Tako je moja sezona sladkanja s svežimi plodovi trajala kake tri mesece..._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 11 Nov 2016 08:59; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Brbr, to smo že nekjakraz napiali, ja, da je solanin termolabilen, pa, da ga je malo, pa da se razgradi z zorenjem,.......
Preveč panike okoli solanina res ni potrebne. No, sploh ne.
nikolaj
Prispevkov: 42
Pridružen: So Avg 06, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

Pozdravljeni!

Počasi začenjam razmišljati o nabavi semen za novo sezono in me zanima, kaj svetujete za biološko pridelavo? Pridelek bi v glavnem porabil za paradižnikovo mezgo, zaželjen je torej mesnat plod s čim manj vode.
Sicer je sort 'malo morje', v oči mi je padel 'Abraham Lincoln', ki je menda zelo trpežen. Kdo pozna?
Odgovori