Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Destilator
Pozdravljeni
Figula, če ti zmelješ z blenderjem ali potem lahko pride para skozi vse to?
Moj hidrolat limonske trave je tudi zelo zelo močan, kar zažge.
Po končani destilaciji vedno dobro umijem kotel, vrat in kapo, kolikor pač lahlo. Skozi spustim eno rundo s samo vodo, to delam po vsaki destilaciji.
Za limonsko travo sem destilirala meliso in glej ga zlomka, še to je imelo vonj in okus po limonski travi, popolnoma nič po melisi. Ta del sem ločila in natakala v drugo steklenico, ki še tudi ni imela pravega vonja melise. Tretja je pa že imela po melisi.
Takšna je moja izkušnja z limonsko travo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Figula, če ti zmelješ z blenderjem ali potem lahko pride para skozi vse to?
Moj hidrolat limonske trave je tudi zelo zelo močan, kar zažge.
Po končani destilaciji vedno dobro umijem kotel, vrat in kapo, kolikor pač lahlo. Skozi spustim eno rundo s samo vodo, to delam po vsaki destilaciji.
Za limonsko travo sem destilirala meliso in glej ga zlomka, še to je imelo vonj in okus po limonski travi, popolnoma nič po melisi. Ta del sem ločila in natakala v drugo steklenico, ki še tudi ni imela pravega vonja melise. Tretja je pa že imela po melisi.
Takšna je moja izkušnja z limonsko travo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Tudi sama razmišljam, da motnost ni napaka, prej indikator koncentiranosti, mogoče. Ker sem po 2 dcl spustila še eno malo stekleničko, ki je bolj čista.
Ja, pride para skozi . Ne smeš pa materiala nič tlačit, samo nežno nasut. V moji knjigi tako piše in riše (jo bom posodila Tiani, boš lahko pogledala).
Da ne pade material v vodo, razplastim papirnat robček in izrežem krogec in ga dam spodaj.
Jajks, nič posebej ne perem destilatorja. In praznih destilacij tudi ne delam. Bi rekla, da imaš prav, melisa po limonski travi zna biti medla.
Danes so na testu smrekove iglice. Obetam si velik izkoristek. Bom poročala. Za njimi bo koristno spustiti vsaj eno rundo v prazno. Bom upoštevala tvoj nasvet, Cinija. Hvala.
Mi imamo izredno slabo vodo, mleko teče ven
Ja, pride para skozi . Ne smeš pa materiala nič tlačit, samo nežno nasut. V moji knjigi tako piše in riše (jo bom posodila Tiani, boš lahko pogledala).
Da ne pade material v vodo, razplastim papirnat robček in izrežem krogec in ga dam spodaj.
Jajks, nič posebej ne perem destilatorja. In praznih destilacij tudi ne delam. Bi rekla, da imaš prav, melisa po limonski travi zna biti medla.
Danes so na testu smrekove iglice. Obetam si velik izkoristek. Bom poročala. Za njimi bo koristno spustiti vsaj eno rundo v prazno. Bom upoštevala tvoj nasvet, Cinija. Hvala.
Mi imamo izredno slabo vodo, mleko teče ven
Danes sem mamo poslala na sprehod je prinesla jelko in bor. Nekje sem brala, da so iglice boljše sveže.
Je imel blender težavo z mletjem, zato bom kasneje poskusila še s suhimi.
Kljub temu je kar v redu. Je pa limonska trava res močna !! Nisem oprala destilatorja, sem si rekla - itak bo smrečje močno, pa tudi če ne bo, bi se z limonsko travo lepo dopolnjevala. Ko je tekočina pritekla iz cevke - je najprej zadišala limonska trava
Je imel blender težavo z mletjem, zato bom kasneje poskusila še s suhimi.
Kljub temu je kar v redu. Je pa limonska trava res močna !! Nisem oprala destilatorja, sem si rekla - itak bo smrečje močno, pa tudi če ne bo, bi se z limonsko travo lepo dopolnjevala. Ko je tekočina pritekla iz cevke - je najprej zadišala limonska trava
Motni hidrolat je meni prišel edino od timijana... pa baje ne sme biti.
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Dodajam k mojemu prejšnjemu zapisu: para pride skozi - odvisno od vrste materiala je treba ustrezno prilagoditi količino nasutega materiala.
Cvetovi smilja in sivke, ki tudi zmleti ostanejo precej frfrasti in zračni, se lahko napolnijo tudi do 3/4 vratu. Trši materiali pa raje samo 1-2 cm v višino. Potem sledi kratko destiliranje in menjava materiala.
Tak postopek meni sedaj najbolje uspeva. Tik pred destilacijo material zmleti čimbolj drobno in ga destilirati po majhnih intervalih.
Natlačiti čim več materiala v vrat in glavo, se mi ne zdi v redu.
Danes sem iz olupkov 3 mandarin dobila cca 3 ml EO . Polnila 2x.
Tole je pa itak čisto veselje - sivka:
Cvetovi smilja in sivke, ki tudi zmleti ostanejo precej frfrasti in zračni, se lahko napolnijo tudi do 3/4 vratu. Trši materiali pa raje samo 1-2 cm v višino. Potem sledi kratko destiliranje in menjava materiala.
Tak postopek meni sedaj najbolje uspeva. Tik pred destilacijo material zmleti čimbolj drobno in ga destilirati po majhnih intervalih.
Natlačiti čim več materiala v vrat in glavo, se mi ne zdi v redu.
Danes sem iz olupkov 3 mandarin dobila cca 3 ml EO . Polnila 2x.
Tole je pa itak čisto veselje - sivka:
Olupki 3 mandarin - kako si to destilirala- si posušila olupke, jih zmlela, napolnila cel vrat sigurno ne s 3 olupki?????
3 olupki in 3ml EO ? ----> to se mi zdi super in skoraj nemogoče?!
Nekje prebrala, da je dobro olupke citrusov namočiti čez noč....?
(le koliko bi potem dobila EO?)
Sivka - no ista pesem j s poprom. Zelo navdušena!!!!!
Ostalo - melisa, lovor ---> brez veze!
Kako je z iglicami?????? In zdaj se jih nabira????_________________http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
3 olupki in 3ml EO ? ----> to se mi zdi super in skoraj nemogoče?!
Nekje prebrala, da je dobro olupke citrusov namočiti čez noč....?
(le koliko bi potem dobila EO?)
Sivka - no ista pesem j s poprom. Zelo navdušena!!!!!
Ostalo - melisa, lovor ---> brez veze!
Kako je z iglicami?????? In zdaj se jih nabira????_________________http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Ta mandarine so bile res neke čudežne sploh mi ni jasno od kje je toliko priteklo
Iz suhih olupkov se ne splača delat, ni bilo nič. Sveže, drobno zmlete tik pred destilacijo pa ja.
Mislim, da bi lovor tudi mogla čimbolj zmlet, da ga odpreš in potem lahko para odnese EO.
Iglice tudi sveže. Drobno zmlete pred destiliranjem. Sem bila malo razočarana, ker sem vseeno pričakovala več EO - ampak hidrolat diši božansko. Verjamem, da bi ob morju rastoče rastlinje dalo več od sebe. Drugo leto na morju se obložim z materialom .
Ne napolnim celega vratu, bi bilo preveč. Tako sem "zapravila" mirto, ker sem jo preveč nabutala. Da volumen ne ostane neizkoriščen, sem izumila nadgradnjo: iz bakrene žičke sem naredila okroglo mizico - cedilce z nogicami. Najprej nasujem nekaj materiala spodaj, potem dam to mizico not in pridobim še "en štuk".
To je bil prvi poskus izdelave, mogoče naredim še en dodatek za v vrat na 2 nadstropji in bom lahko destilirala 3-nivojsko
Iz suhih olupkov se ne splača delat, ni bilo nič. Sveže, drobno zmlete tik pred destilacijo pa ja.
Mislim, da bi lovor tudi mogla čimbolj zmlet, da ga odpreš in potem lahko para odnese EO.
Iglice tudi sveže. Drobno zmlete pred destiliranjem. Sem bila malo razočarana, ker sem vseeno pričakovala več EO - ampak hidrolat diši božansko. Verjamem, da bi ob morju rastoče rastlinje dalo več od sebe. Drugo leto na morju se obložim z materialom .
Ne napolnim celega vratu, bi bilo preveč. Tako sem "zapravila" mirto, ker sem jo preveč nabutala. Da volumen ne ostane neizkoriščen, sem izumila nadgradnjo: iz bakrene žičke sem naredila okroglo mizico - cedilce z nogicami. Najprej nasujem nekaj materiala spodaj, potem dam to mizico not in pridobim še "en štuk".
To je bil prvi poskus izdelave, mogoče naredim še en dodatek za v vrat na 2 nadstropji in bom lahko destilirala 3-nivojsko
ufa, Figula, koliko bi na ta toj nivojski način dobila potem iz popra????
je treba poskusiti - no, jaz sem vrat Alembika čisto napolnila s popom in dobila res precej EO.
Ma poper je bil po destilaciji čisto zbit, da sem ga komaj ven dobila...._________________http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
je treba poskusiti - no, jaz sem vrat Alembika čisto napolnila s popom in dobila res precej EO.
Ma poper je bil po destilaciji čisto zbit, da sem ga komaj ven dobila...._________________http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/