Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kandirane lupinice mandarin, limon, pomaranč, grenivk
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Kandirane lupinice mandarin, limon, pomaranč, grenivk
(Prenos iz arhiva)
lahko bi rekla, da je to recept "po moje", ker sem si ga umislila sama, verjetno so pa ideje pobrane od tu in tam, delam pa tako že leta.
Recepti za vse kandiranje lupinic vseh vrst agrumov gredo po istem kopitu, količine so "po občutku", vse različice so užitne do izjemno užitne. In, kar je najbolj pomembno, zelo uporabne.
Potrebščine:
1. čas
2. volja
3. lupine netretiranih agrumov (BIO, recimo, noooooooooooo)
4. sladkor
5. kozica, nož, deska,......
Recept je za mandarine (ker sem jih delala teden dni nazaj in imam še v spominu).
Najprej nekaj dni zbiramo lupine mandarin (moje so iz Sadjesned dobave, glej ustrezno temo.) Sproti, ko mandarine olupimo dajemo olupke v kozarec sli skledo z vodo. Najbolje, da je posoda pokrita in na hladnem ali v hladilniku. Vsaj 1x dnevno menjamo vodo, olupke dodajamo, dokler se nam ne zdi, da jih je dovolj za nadaljnji postopek, recimo vsaj od 15 ali več mandarin.
Olupke zdaj temeljito odcedimo, narežemo (na kockice, 5x5 mm ali trakce 5x 20 mm, recimo, po želji). Damo jih v kozico, zalijemo z vodo, ki sega kak prst nad lupinice in pokrito kuhamo. Voda postane motna, belkasta. odlijemo, dobro speremo, nalijemo sveže vode, a le toliko, da pokrije lupinice. Spet zavremo. Dosujemo sladkor, na pol litra vsebine vsaj pol kg. Navadnega, belega, ker vsak rjavi spremeni okus shranka (no, vi lahko date rjavega, jaz ga pač ne).
Počasi kuhamo, naj vsebina le malo vre, skoraj, kot bi kuhali govejo juho.
Ko postanejo lupinice prozorne, nekako steklaste, je shranek gotov, sirup je gost kot, recimo, redko tekoč med.
Vroče nalijemo v kozačke in zapremo ter ohladimo.
tak način se je meni izkazal dosti boljši kot kandiranje, kjer kandirane lupinice posušimo, povaljamo v sladkor in shranimo, saj se takšne rade osušijo in postanejo trde.
Uporaba:
- za šarklje, skutne palačinke, skutni štrudl,.....
- polijemo po sladoledu, mlečnem rižu, mlečnem zdrobu,...
- jemo kar z žlico,......
- če vam ostane sirup, ga lahko dodate testu za peciva, v čaj,.....
- dodamo v marmelade iz enakih sadežev (glej spodaj)
- ....(saj imate še svoje ideje, a ne).......
Lahko skuhamo marmelado iz mandarin (za kar so dobre cenene, navadne mandarine). Ali uporabimo cele, a olupljene sadeže ali le iztisnjen sok, sladkamo, pokuhamo, da se zgosti, dodamo poljubno količino kandiranih lupinic, še malo pokuhamo, ko je primerno gosto (tu je smiselno uporabiti želirni sladkor za kuhanje marmelade (Hoferjev 1kg ima le pektin in askorbinsko kislino dodano, se mi zdi), ker je bolje, da se marmelada ne kuha dolgo, da ohrani barvo in okus.
Enako lahko postopamo s pomarančami, limonami, .....pri debelih lupinah le-teh lahko beli del olupka delno odstranimo, a meni se to zdi greh, ker je bistvo teh marmelad ravno v tem, da so sladke IN grenke hkrati.
Daleč, daleč najboljša pa je marmelada iz seviljskih pomaranč, ki sploh niso užitne surove, v marmeladi pa so nekaj najboljšega (če imate radi grenko-sladke kombinacije). In, verjemite, kupljene marmelade, najsi bodo še tako bleščečih znamk, so le bleda senca domačih.
Le do teh pomaranč priti je velika, velika umetnost. Bi bilo treba najti koga, ki gre kaj na Sicilijo med decembrom in februarjem, takrat tam zorijo.
Nekaj o seviljskih, tudi grenkih, pomarančah lahko preberete tukaj.
Recepti za vse kandiranje lupinic vseh vrst agrumov gredo po istem kopitu, količine so "po občutku", vse različice so užitne do izjemno užitne. In, kar je najbolj pomembno, zelo uporabne.
Potrebščine:
1. čas
2. volja
3. lupine netretiranih agrumov (BIO, recimo, noooooooooooo)
4. sladkor
5. kozica, nož, deska,......
Recept je za mandarine (ker sem jih delala teden dni nazaj in imam še v spominu).
Najprej nekaj dni zbiramo lupine mandarin (moje so iz Sadjesned dobave, glej ustrezno temo.) Sproti, ko mandarine olupimo dajemo olupke v kozarec sli skledo z vodo. Najbolje, da je posoda pokrita in na hladnem ali v hladilniku. Vsaj 1x dnevno menjamo vodo, olupke dodajamo, dokler se nam ne zdi, da jih je dovolj za nadaljnji postopek, recimo vsaj od 15 ali več mandarin.
Olupke zdaj temeljito odcedimo, narežemo (na kockice, 5x5 mm ali trakce 5x 20 mm, recimo, po želji). Damo jih v kozico, zalijemo z vodo, ki sega kak prst nad lupinice in pokrito kuhamo. Voda postane motna, belkasta. odlijemo, dobro speremo, nalijemo sveže vode, a le toliko, da pokrije lupinice. Spet zavremo. Dosujemo sladkor, na pol litra vsebine vsaj pol kg. Navadnega, belega, ker vsak rjavi spremeni okus shranka (no, vi lahko date rjavega, jaz ga pač ne).
Počasi kuhamo, naj vsebina le malo vre, skoraj, kot bi kuhali govejo juho.
Ko postanejo lupinice prozorne, nekako steklaste, je shranek gotov, sirup je gost kot, recimo, redko tekoč med.
Vroče nalijemo v kozačke in zapremo ter ohladimo.
tak način se je meni izkazal dosti boljši kot kandiranje, kjer kandirane lupinice posušimo, povaljamo v sladkor in shranimo, saj se takšne rade osušijo in postanejo trde.
Uporaba:
- za šarklje, skutne palačinke, skutni štrudl,.....
- polijemo po sladoledu, mlečnem rižu, mlečnem zdrobu,...
- jemo kar z žlico,......
- če vam ostane sirup, ga lahko dodate testu za peciva, v čaj,.....
- dodamo v marmelade iz enakih sadežev (glej spodaj)
- ....(saj imate še svoje ideje, a ne).......
Lahko skuhamo marmelado iz mandarin (za kar so dobre cenene, navadne mandarine). Ali uporabimo cele, a olupljene sadeže ali le iztisnjen sok, sladkamo, pokuhamo, da se zgosti, dodamo poljubno količino kandiranih lupinic, še malo pokuhamo, ko je primerno gosto (tu je smiselno uporabiti želirni sladkor za kuhanje marmelade (Hoferjev 1kg ima le pektin in askorbinsko kislino dodano, se mi zdi), ker je bolje, da se marmelada ne kuha dolgo, da ohrani barvo in okus.
Enako lahko postopamo s pomarančami, limonami, .....pri debelih lupinah le-teh lahko beli del olupka delno odstranimo, a meni se to zdi greh, ker je bistvo teh marmelad ravno v tem, da so sladke IN grenke hkrati.
Daleč, daleč najboljša pa je marmelada iz seviljskih pomaranč, ki sploh niso užitne surove, v marmeladi pa so nekaj najboljšega (če imate radi grenko-sladke kombinacije). In, verjemite, kupljene marmelade, najsi bodo še tako bleščečih znamk, so le bleda senca domačih.
Le do teh pomaranč priti je velika, velika umetnost. Bi bilo treba najti koga, ki gre kaj na Sicilijo med decembrom in februarjem, takrat tam zorijo.
Nekaj o seviljskih, tudi grenkih, pomarančah lahko preberete tukaj.
Kate, ti odgovorim kar jaz.
Olupki so iz te povezave:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4214.html&highlight=sadjesned
Olupki so iz te povezave:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4214.html&highlight=sadjesned
Ja, mandarine in limone so super, potrjujem.
Še en vir: Tukaj.
Mandarine se škropijo v cvet, da niso črvive, potem ne več, tudi tiste, ki jih kupujemo v trgovinah. Po obiranju pa se tretirajo, poškropijo, da lupina ni dovzetna za plesni in se manj izsušuje. Počasi pa za ta postopek spet prodira parafin, ki se ga da odstraniti s primerno toplo kopeljo.
Te mandarine, ki jih omenja Tiana, niso tako tretirane, se lepo vidi, ker se začno počasi izsuševati.
Še en vir: Tukaj.
Mandarine se škropijo v cvet, da niso črvive, potem ne več, tudi tiste, ki jih kupujemo v trgovinah. Po obiranju pa se tretirajo, poškropijo, da lupina ni dovzetna za plesni in se manj izsušuje. Počasi pa za ta postopek spet prodira parafin, ki se ga da odstraniti s primerno toplo kopeljo.
Te mandarine, ki jih omenja Tiana, niso tako tretirane, se lepo vidi, ker se začno počasi izsuševati.
Pozdravljene
Sinoči sem naredila kandirane mandarinine olupke drugače.
Narezala na kockice, dala na štedilnik v vodo toliko, da je zavrelo in odcedila.
V kozico dala sladkor in ga stopila ter v to dala kockice in rahlo mešala. Ko se je voda malo spovrela sem zopet dala na cedilo. V skledo sem dala sladkor cca 4 žlice in stresla plovico iz cedila teh kockic in pomešala ter stresla na pekač s peki papirjem. Potem še drugi del in dala v pečico na 50 stopinj in ventilator. Velikokrat pomešala. Bilo je ok, vendar sem danes še dosušila, tako da so bolj trde oziroma hrustljave te kockice.
Naslednjič bom narezala na trakce.
Lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Sinoči sem naredila kandirane mandarinine olupke drugače.
Narezala na kockice, dala na štedilnik v vodo toliko, da je zavrelo in odcedila.
V kozico dala sladkor in ga stopila ter v to dala kockice in rahlo mešala. Ko se je voda malo spovrela sem zopet dala na cedilo. V skledo sem dala sladkor cca 4 žlice in stresla plovico iz cedila teh kockic in pomešala ter stresla na pekač s peki papirjem. Potem še drugi del in dala v pečico na 50 stopinj in ventilator. Velikokrat pomešala. Bilo je ok, vendar sem danes še dosušila, tako da so bolj trde oziroma hrustljave te kockice.
Naslednjič bom narezala na trakce.
Lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Letos sem kandirala lupine mandarin drugače kot prejšnja leta. Z rezultatom se zelooo zadovoljna. Postopek pripenjam kar sem, šeprav po tem receptu lahko kandiramo tudi drugo sadje, ne samo citrusov.
Kandiranje sadja (iz knjige Oded Schwartz:"Bogastvo trajnih okusov"):
Jaz sem po tem postopku letos kandirala na kolobarčke narezane kumkvate in mandarinine lupine. Postopek je kar dolgotrajen (cca 9-10dni), a rezultat so mehke (gumijaste) lupine (sadje), ki so primerne za mešanice s suhim sadjem in oreščki, dodatek k poticam in drugim sladicam, itd…
1.dan.
Mandarine z nožem previdno olupimo: najprej zarežemo v lupino tako, da jo razdelimo na 4 dele. Nato mandarino previdno olupimo, da čimmanj natrgamo lupino, ker želimo, da bi bili trakove lepe oblike. Z ene mandarine dobimo 4 dele lupine, ki jih po potrebi (odvisno od velikosti sadeža) še razpolovimo. Trakovi naj ne bodo preozki, da med nadaljnjo obdelavo ne bodo razpadli.
Lupine damo v posodo za kuhanje in prelijemo z vodo, da so prekrite. Zavremo, zmanjšamo toploto, nato pa pustimo počasi vreti 15-20 minut ali toliko, da se nekoliko zmehčajo. Temeljito jih odcedimo in zložimo v stekleno skledo. En liter (oziroma manj, če pripravljate manjšo količino) tekočine, v kateri smo skuhali lupine, precedimo v posodo za vkuhavanje skozi cedilo, preko katerega smo napeli gazo. Za en liter tekočine bomo potrebovali 1kg sladkorja (če bomo uporabili manj tekočine, si količino sladkorja preračunamo). Dodamo 250g sladkorja (če delamo z litrom vode) in limonin sok (za 1L potrebujemo sok ene limone). Zavremo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pa posnamemo peno in pustimo 2-3 minute močno vreti. Vroč sladkorni sirup prelijemo po lupinah in obtežimo s krožničkom, da so popolnoma prekrite. Pustimo, da se 24 ur namaka na sobni temperaturi.
2.dan
Lupine poberemo iz sirupa in jih na mrežici temeljito odcedimo. Sirup prelijemo nazaj v posodo ter dodamo 100g sladkorja (oziroma sorazmeren del). Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Pustimo vreti 1-2 minuti. Nato temeljito posnamemo peno in sirup prelijemo prek lupin. Obtežimo in za 24 ur postavimo na stran.
3.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.
4.dan
Lupine odcedimo, sirup pa zlijemo nazaj v posodo in mu dodamo 150g sladkorja. Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pustimo vreti 1-2 minuti, posnamemo peno in sirup polijemo po ananasu. Obtežimo in pustimo 24 ur stati.
5.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.
6.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke, le da sedaj dodamo ves preostali sladkor, v sirupu pa namakamo 48 ur.
8.dan
Lupine skupaj s sirupom predenemo v posodo za vkuhavanje. Pustimo, da narahlo vre približno 5 minut, nato pa posodo odstavimo z ognja. Lupine poberemo iz tekočine in položimo na mrežico, da se dobro odcedijo in ohladijo. Mrežo, pod katero smo dali pekač, postavimo v pečico, vnaprej ogreto na 20° (jaz sušim na cca 40°), vratca pa pustimo za špranjo odprta. Lupine pustimo v pečici 12-24 ur, dokler niso suhe in lepljive na dotik. Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Lupine povaljamo v kristalnem sladkorju, da se ne sprijemajo. Shranimo jih v neprodušno zaprti posodi, med plasti pa položimo povoščen papir.Lahko pa lupine shranimo tudi v sirupu, v katerem so je kuhale. Drugače pa sirup, ki je ostal, uporabimo pri peki slaščic.
takole sem jih namakala (0krite s krožnikom)
sušila sem jih na rešetki iz pečice, položeni nad pekač. Sušila sem jih kar na sobni temperaturi v bližini radiatorja (dan/dva)
posušene sem povaljala v kristalnem sladkorju (nekaj sem jih povaljala v mletem sladkorju, a se jih preveč prime in ni v redu). Hranim jih v kovinski škatli za piškote._________________naredimo svet lepši
Kandiranje sadja (iz knjige Oded Schwartz:"Bogastvo trajnih okusov"):
Jaz sem po tem postopku letos kandirala na kolobarčke narezane kumkvate in mandarinine lupine. Postopek je kar dolgotrajen (cca 9-10dni), a rezultat so mehke (gumijaste) lupine (sadje), ki so primerne za mešanice s suhim sadjem in oreščki, dodatek k poticam in drugim sladicam, itd…
1.dan.
Mandarine z nožem previdno olupimo: najprej zarežemo v lupino tako, da jo razdelimo na 4 dele. Nato mandarino previdno olupimo, da čimmanj natrgamo lupino, ker želimo, da bi bili trakove lepe oblike. Z ene mandarine dobimo 4 dele lupine, ki jih po potrebi (odvisno od velikosti sadeža) še razpolovimo. Trakovi naj ne bodo preozki, da med nadaljnjo obdelavo ne bodo razpadli.
Lupine damo v posodo za kuhanje in prelijemo z vodo, da so prekrite. Zavremo, zmanjšamo toploto, nato pa pustimo počasi vreti 15-20 minut ali toliko, da se nekoliko zmehčajo. Temeljito jih odcedimo in zložimo v stekleno skledo. En liter (oziroma manj, če pripravljate manjšo količino) tekočine, v kateri smo skuhali lupine, precedimo v posodo za vkuhavanje skozi cedilo, preko katerega smo napeli gazo. Za en liter tekočine bomo potrebovali 1kg sladkorja (če bomo uporabili manj tekočine, si količino sladkorja preračunamo). Dodamo 250g sladkorja (če delamo z litrom vode) in limonin sok (za 1L potrebujemo sok ene limone). Zavremo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pa posnamemo peno in pustimo 2-3 minute močno vreti. Vroč sladkorni sirup prelijemo po lupinah in obtežimo s krožničkom, da so popolnoma prekrite. Pustimo, da se 24 ur namaka na sobni temperaturi.
2.dan
Lupine poberemo iz sirupa in jih na mrežici temeljito odcedimo. Sirup prelijemo nazaj v posodo ter dodamo 100g sladkorja (oziroma sorazmeren del). Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Pustimo vreti 1-2 minuti. Nato temeljito posnamemo peno in sirup prelijemo prek lupin. Obtežimo in za 24 ur postavimo na stran.
3.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.
4.dan
Lupine odcedimo, sirup pa zlijemo nazaj v posodo in mu dodamo 150g sladkorja. Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pustimo vreti 1-2 minuti, posnamemo peno in sirup polijemo po ananasu. Obtežimo in pustimo 24 ur stati.
5.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.
6.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke, le da sedaj dodamo ves preostali sladkor, v sirupu pa namakamo 48 ur.
8.dan
Lupine skupaj s sirupom predenemo v posodo za vkuhavanje. Pustimo, da narahlo vre približno 5 minut, nato pa posodo odstavimo z ognja. Lupine poberemo iz tekočine in položimo na mrežico, da se dobro odcedijo in ohladijo. Mrežo, pod katero smo dali pekač, postavimo v pečico, vnaprej ogreto na 20° (jaz sušim na cca 40°), vratca pa pustimo za špranjo odprta. Lupine pustimo v pečici 12-24 ur, dokler niso suhe in lepljive na dotik. Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Lupine povaljamo v kristalnem sladkorju, da se ne sprijemajo. Shranimo jih v neprodušno zaprti posodi, med plasti pa položimo povoščen papir.Lahko pa lupine shranimo tudi v sirupu, v katerem so je kuhale. Drugače pa sirup, ki je ostal, uporabimo pri peki slaščic.
takole sem jih namakala (0krite s krožnikom)
sušila sem jih na rešetki iz pečice, položeni nad pekač. Sušila sem jih kar na sobni temperaturi v bližini radiatorja (dan/dva)
posušene sem povaljala v kristalnem sladkorju (nekaj sem jih povaljala v mletem sladkorju, a se jih preveč prime in ni v redu). Hranim jih v kovinski škatli za piškote._________________naredimo svet lepši