Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tinko, hvala za odgovor.

Hiratano (Hiratamo) sem slutil, ali kdo ve, kako se sta se pri nas uveljavila ta dva izraza/naziva? V tujini naj bi to bil Hiratanenashi...
Samo pri nas se jih imenuje z gornjimi nazivi.
Lp.
tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Eni ga imenujejo Hiratana, na moji etiketi pa piše Hiratama (drevesnica Bilje).
Izvor imen Jiro, Ogošo in Hiratama pa ne vem.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Jiro,Ogošo,Hiratana,Hana Fuyu nepriporočam za sajenje pri nas.
Kvaliteta plodov za prehrano je zelo skromna_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Torej požagam?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Je težko verjamem.
Čimprej tem bolje._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

tinko Jupi

Kaj niso pred časom Hiratan/mo oglaševali kot precej odporno na mraz?
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Imamo eno sadiko kakija Jiro. Meni je zelo dober vse dokler ni prevec mehak. Vsec mi je ker ni trpek tudi se cisto trd. Je pa res , da kadar se plodi zmehcajo so popolnoma ne uporabni. Zato se potrudim, da jih prej pojemo, nekaj pa posusimo. Letos je imel zal samo 9 plodov in nimam problemov z uporabo.

Tipo pa mi je vseeno po okusu in uporabi na prvem mestu. Posadili smo tri sadike. Ena je letos imela 24 plodov. Drugi dve sta sele eno leto posajeni._________________CARPE DIEM
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Kaj pomaga odpornost če ni okusen.
Mogoče bi ga vzgajali tam kjer Tipo ne uspeva.Če je res bolj odporen na mraz kot Tipo.
Pa še to v okrasne namene,saj je bolje,da si tistih par kilogramov kar jih družina porabi za prehrano nabaviš pri nekom kjer uspeva Tipo._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

tajana je napisal/a:
Imamo eno sadiko kakija Jiro. Meni je zelo dober vse dokler ni prevec mehak. Vsec mi je ker ni trpek tudi se cisto trd. Je pa res , da kadar se plodi zmehcajo so popolnoma ne uporabni. Zato se potrudim, da jih prej pojemo, nekaj pa posusimo. Letos je imel zal samo 9 plodov in nimam problemov z uporabo.

Tipo pa mi je vseeno po okusu in uporabi na prvem mestu. Posadili smo tri sadike. Ena je letos imela 24 plodov. Drugi dve sta sele eno leto posajeni.



Za ljubitelje trdoužitnega kakija je tudi boljša kombinacija da poleg kaki Tipo posadite še Kaki Chokolatino da ga opraši tako boste na istem drevesu imeli trdo in mehko užitne kakije.
Potrebno bo le nekaj prakse,da jih na oko prepoznate.
Tudi pri trdoužitni varianti kaki Tipo prekaša vse ostale po okusu._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Se strinjam, da oplojen tipo, lotem trdo uziten, je nekaj najboljsega kar sem do sedaj od kakijev poizkusila. Nisem pa vedela, da chocolatino oprasuje kakije tipo. Menda je chocolatino trdo uziten enako kot jiro. Lahko pa da se motim in da sem narobe razumela prodajalca. Smo ga pa letos spomladi posadili. Navdusilo me je temno meso. Res pa je, videla sem ga samo na sliki.
No, pa se en kaki imamo. Posadili smo kaki tipo in ga je tri leta starega sneg polomil. Nato se je izrastel iz korenine. Ne vem ali nad ali pod cepljenim mestom. Lani je imel 5 plodov. Zelo podobni so bili tipotu. In seveda zelo okusni. Letos ni imel nic._________________CARPE DIEM
Odgovori