Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čebula - Allium cepa L.
-
- Prispevkov: 9
- Pridružen: Če Jun 20, 2013 2:00 am
Letos sem v Trbižu našla eno zanimivo sorto čebule - rdečo, podolgovato, nekako hruškaste oblike in zelo sladko. Prodajalec mi je rekel, da je iz Kalabrije. Ker mi je zelo všeč, bi rada prišla do svojega čebulčka, pa ne vem, kako naj ravnam z njo, da si jo obdržim do pomladi, ko bo čas za sajenje na vrt. Tri od njih so mi namreč že sedaj pognale skoraj 20 cm dolge cime . Preostale so še lepo čvrste. Mislila sem, da bi jo dala v hladilnik, ampak kako? V papirnati vrečki? Ne bo preveč ovenela?
Nasveti dobrodošli in že v naprej hvala zanje
Nasveti dobrodošli in že v naprej hvala zanje
Pozdravljena
Na suhem in hladnem. Jaz imam vso čebulo, šalotko, česen, iz semena pridelan čebulček za sajenje vse v leseni uti. Pozimi kakor zmrzne, tako tudi odmrzne, samo takrat je ne prestavljaj.
Jaz si jo po platojih nosim domov in jo imam doma v garaži neogrevani.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Na suhem in hladnem. Jaz imam vso čebulo, šalotko, česen, iz semena pridelan čebulček za sajenje vse v leseni uti. Pozimi kakor zmrzne, tako tudi odmrzne, samo takrat je ne prestavljaj.
Jaz si jo po platojih nosim domov in jo imam doma v garaži neogrevani.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
dobre vile živ, nikakor čebulo v hladilnik (enako kot ne česen, paradižnik, papriko in...) lahko jo daš nekam na hladno a zračno mesto.
ta čebula katero si opisala je ena vrsta iz družine "ljutika" (hrvaško, a sploh ni ljuta temveč sladka). francozi vzgajajo tako čebulo in jo najdeš v Eleclercu (okusa se ne spomnim, ker sem vso-vrečko- poskušala vzgojiti-dala v zemljo-ni uspelo-zgnila je.)
mislim, da se ta čebula vzgaja s semenom, enako kot istrska sladka čebula enormne velikosti. v drugi pol. avgusta poseješ, novembra rastlinice presadiš, neslednje leto junija zač. julija imaš čudovito, specifičnega okusa čebulo, po kateri ne zaudarjaš ko ješ, ne peče in jo lahko ješ kot jabolko. za paradajz solate je predivna. shranjeno imaš lahko nekje do decembra, potem ne zdrži več. ker je ta način vzgoje možen tam kjer je temperatura prikladna za rastlino si mislim, da se tudi ta čebula o kateri govoriš enako vzgaja.
čebulo katera ima cimo zagozdi v lonček z vodo (lahko skozi kartonček z luknjo), da se spodnji del ves čas dotika vode in boš v nekaj dneh vzgojila mlado steblo čebule. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
ta čebula katero si opisala je ena vrsta iz družine "ljutika" (hrvaško, a sploh ni ljuta temveč sladka). francozi vzgajajo tako čebulo in jo najdeš v Eleclercu (okusa se ne spomnim, ker sem vso-vrečko- poskušala vzgojiti-dala v zemljo-ni uspelo-zgnila je.)
mislim, da se ta čebula vzgaja s semenom, enako kot istrska sladka čebula enormne velikosti. v drugi pol. avgusta poseješ, novembra rastlinice presadiš, neslednje leto junija zač. julija imaš čudovito, specifičnega okusa čebulo, po kateri ne zaudarjaš ko ješ, ne peče in jo lahko ješ kot jabolko. za paradajz solate je predivna. shranjeno imaš lahko nekje do decembra, potem ne zdrži več. ker je ta način vzgoje možen tam kjer je temperatura prikladna za rastlino si mislim, da se tudi ta čebula o kateri govoriš enako vzgaja.
čebulo katera ima cimo zagozdi v lonček z vodo (lahko skozi kartonček z luknjo), da se spodnji del ves čas dotika vode in boš v nekaj dneh vzgojila mlado steblo čebule. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ali je takšna?
Jaz takšno nekako obdržujem zadnji dve leti, čeprav resnično hitro odganja. Tako kot tvoje, je tudi pri meni nekaj že zelenih.
Za seme si jih odberem nekaj več, tako, da je spomladi vsaj par še solidnih in te nato posadim za semenenje.
Hranim pa vso čebulo podobno kot cinija, v neogrevanem prostoru, kjer tudi zmrzuje, le da imam skladovnico ovito s starim kovtrom.
Jaz takšno nekako obdržujem zadnji dve leti, čeprav resnično hitro odganja. Tako kot tvoje, je tudi pri meni nekaj že zelenih.
Za seme si jih odberem nekaj več, tako, da je spomladi vsaj par še solidnih in te nato posadim za semenenje.
Hranim pa vso čebulo podobno kot cinija, v neogrevanem prostoru, kjer tudi zmrzuje, le da imam skladovnico ovito s starim kovtrom.
-
- Prispevkov: 9
- Pridružen: Če Jun 20, 2013 2:00 am
Ups, se opravičujem, ker se tako dolgo nisem oglasila in hvala vsem za komentarje. Sem šla še sama malo pobrskat in mislim, da je tale sorta: http://www.ingegnoli.it/cipolla-tropea.html Bom vseeno poskusila jih nekaj v hladilniku obdržati do takrat, ko bo dovolj mrzlo v drvarnici, pa bomo potem videli. Če ne uspe, bom pa poskusila priti do semena, ker je res krasnega okusa.
Pozdrav vsem
Eh, nekaj je narobe z linkom ... v glavnem, cipolla tropea rossa lunga je menda.
Pozdrav vsem
Eh, nekaj je narobe z linkom ... v glavnem, cipolla tropea rossa lunga je menda.
Običajno je, da kaj kmalu pokuka iz zemlje - mu zimski mraz ne škodi, zaastirka pa tudi ne.
Z zastirko bolj varujemo zemljo in življenje v njej, kot pa nadzemne dele rastlin. Jaz listje posujem po vseh gredah, še posebaj pa po tistih na novo zasajenih, ki so gole._________________naredimo svet lepši
Z zastirko bolj varujemo zemljo in življenje v njej, kot pa nadzemne dele rastlin. Jaz listje posujem po vseh gredah, še posebaj pa po tistih na novo zasajenih, ki so gole._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale