Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lupinus - volčji bob, lupinice

crtj-admin
Site Admin

Lupinus - volčji bob, lupinice

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Spada v družino Fabaceae - metuljnice
Je kratkotrajna trajnica, kar pomeni, da po par letih grmiček propade
Višina je odvisna tudi od rastišča - od pol do enega metra
Cveti: junija in julija. Čas cvetenja lahko podaljšamo tako, da odcvetele poganjke porežemo preden seme dozori. Pocvitanje sicer ne bo tako bogato, nekaj ga bo pa le.
Lega: sončna
Zemlja: srednje do bolje pognojena
Vlaga: skrbimo, da se zemlja ne presuši
Razmnoževanje: s semeni, vendar z lastnimi semeni sčasoma pristanemo le na modri barvi. Spomladi pa lahko poskusite tudi s potikanjem mladih poganjkov.

Opozorilo: je potencialno invazivna tujerodna rastlina zato je treba semena imeti pod kontrolo. Se pravi, da jih ne odvržemo kar tako nekam v naravo. Lahko pa jih v gosto senco domačega grmičevja, kjer ne bodo imeli možnosti preživetja.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 14:17; skupaj popravljeno 5 krat
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

bobolino

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Imam frišna semena, jih bom namočil ter posejal.
Ve kdo, če seme kali brez stratificiranja?

originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Jaz sem lani samo porezala stebla s semeni in jih vrgla tam kamor sem želela sadike in taiste se zdaj že pripravljajo na cvetenje.Tako je najlaže.Tudi če bi zdaj presajo rastline,to leto ti ne bodo zacvetele.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

So vzklila v istem letu, ali šele spomladi?
Glede na to, da se pripravljajo na cvetenje, so najbrž vzklila že isto sezono?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da isto sezono. Vsekakor nimaš kaj izgubiti. je pa tako, da včasih sveža semena, takoj, ko so zrela, kalijo, potem pa kalivost izgubijo in kalijo spet naslednje leto, ko mine vmes zima in vse okoli vernalizacije,....
bobolino

Če kdo rabi sveža semena viola in roza rastlin, naj javi._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Ja, bi jih imela jaz, Bobolino. Very Happy
Odgovori